• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hindistan'da işportacıların 41 yıllık mücadelesi kazanımla sonuçlandı

Hindistan'da şehirlerdeki işportacıların (seyyar satıcıların) haklarını koruyan tasarı parlamentonun ikinci meclisi konumundaki Eyaletler Meclisi'nden de geçti. Yasa polis tacizi dahil birçok alanda koruma getiriyor.

Dış İlişkiler Servisi
27.02.2014

Hindistan'da işportacılar ve onların IndustriALL üyesi sendikası SEWA (Bağımsız Çalışan Kadınlar Sendikası) 41 yıllık mücadelenin ürünü olan yeni yasayı kutluyorlar. 19 Şubat 2014 günü parlamentonun Eyaletler Meclisi tarafından onaylanan tasarı işportacıların (seyyar satıcıların) çalışma koşullarını düzenliyor ve bu konuda koruyucu önlemler getiriyor. Tasarı parlamentonun her iki meclisinden de oybirliğiyle geçmiş oldu.
SEWA'nın 16-19 Şubat günlerinde Yeni Delhi'de düzenlediği açlık grevi ve son anda yürüttüğü lobi çalışmaları sonunda tasarının yasalaşmasını sağladı. Bu Hindistan'daki sokak satıcılarının tarihi önemde bir başarısıdır.
Hindistan'da şehir nüfusunun yüzde 2 ila 2,5'u geçimini işportacılıktan kazanıyor. İşportacılar genelde halka önemli hizmetler sağlıyorlar. Bağımsız çalışıyorlar ve devlete yük olmadan geçimlerini sağlıyorlar. İşportacılar hâlâ yasayı ihlal eden fuzuli işgalciler olarak görülüyorlar, dövülüyorlar, mallarına el konuyor, tutuklanıyorlar.
“İşportacıların Hakları” için verilen mücadele 1972'de başladı ve şöyle seyretti:

1981: Manekchok Doğal Pazarı'ndaki işportacıların haklarının tanınması için grev örgütleyen SEWA Hindistan Yüksek Mahkemesi'nde dava açtı.
1988: SEWA'nın kurucusu Şri Elaben Bhatt'ın girişimiyle Hindistan parlamentosuna işportacıların statüsüyle ilgili bir tasarı önerildi.
2001: SEWA'nın Kentsel Gelişme Bakanlığı ile birlikte düzenlediği çalıştayda, Bakan, işportacılarla ilgili bir çalışma grubu kurulduğunu açıkladı. Çalışma grubu “İşportacılara İlişkin Ulusal Politika”yı belirleyecekti. 
2004: İşportacılara İlişkin Ulusal Politika yürürlüğe girdi.
2010: İşportacılar hakkında bir federal yasa çıkarılması talep edildi. 
2013: İşportacılık faaliyetinin korunması ve düzenlenmesiyle ilgili 2013 tarihli tasarı Halk Meclisi tarafından kabul edildi.
2014: SEWA'nın açlık grevi ve tasarıyı kamuoyunda etkin ve kararlı bir şekilde savunması sonucunda tasarı parlamentonun ikinci meclisi olan Eyaletler Meclisi'nden de geçti.

Her iki meclisten oybirliğiyle geçen tasarı Hindistan Devlet Başkanı'nın nihai onayını bekliyor.
SEWA işportacıların büyük zaferini üyesi olan 200.000 işportacıyla birlikte kutluyor. Sendikanın 13 eyalette toplam 1,9 milyon üyesi var.
IndustriALL Güney Asya Ofisi Bölge Sekreteri Sudherşan Rao'nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Sokak satıcılarının 40 yıla yayılan stratejik mücadelesi tasarının parlamentodan geçmesiyle başarılı bir çözüme kavuştu. Şimdi asıl zorluk başlıyor, ilgili herkes yasanın içerdiği kazanımların sokak satıcılarına uygulanmasını sağlamak için özveri ve kararlılıkla çalışmalıdır.”