• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

III. Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu Kocaeli Üniversitesi'nde

Petrol-İş'in de destekleyicileri arasında bulunduğu III. Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu 25-26 Ekim 2011 tarihlerinde Kocaeli'nde düzenleniyor.

17.10.2011

Petrol-İş'in de destekleyicileri arasında bulunduğu III. Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu hazırlıkları devam ediyor. Avrupa Sosyal Şartı'nın 50. yıldönümü dolayısıyla 25-26 Ekim 2011 tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü tarafından Kocaeli’de düzenlenecek olan sempozyumun teması Avrupa Sosyal Şartı olarak belirlendi.

Petrol-İş, Belediye-İş, Koop-İş, TOLEYİS ve İş Müfettişleri Derneği'nin desteklediği üçüncü sempozyumun hazırlıkları devam ediyor. Petrol-İş geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sempozyum tebliğleri kitabının basımını gerçekleştiriyor. “Ulusal” düzeyde gerçekleştirilen ikinci sempozyum, 4-6 Kasım 2010 tarihleri arasında Petrol-İş Sendikası ve Tek Gıda-İş Sendikası ile İş Müfettişleri Derneği’nin destekleriyle, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü tarafından düzenlenmişti.

Sempozyumun tanıtımı ile ilgili hazırlanan internet sitesindeki çağrıda şu ifadeler yer aldı:

"1980’li yıllardan beri tanık olunan küreselleşme ve neoliberal politikalar, yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik gelişmeler sosyal haklar konusunda birçok tartışma ve yeni sorun alanlarının doğmasına yol açmıştır. Bu tartışma ve sorunlardan en önemlileri sosyal hakların tanımlanması ve insan haklarından sayılıp sayılmaması, insan haklarının bölünmezliği ve karşılıklı bağımlılığı, devletin sosyal haklar karşısındaki konumu ve sosyal hakların hak öznelerince kullanılması olarak ana başlıklar halinde belirtilebilir.

Sosyal devletin geleneksel  kazanımlarının  yok edilmesi kapitalistleşme olgusunun  çeşitli olumsuzluklarından  biri olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki tüm hak öznelerini  de doğrudan  etkilemekte  ve tehdit etmektedir. Sosyal haklar karşıtı neoliberal yaklaşım ve uygulamaların ürünü olan bu olumsuz gelişmelerin çok yönlü neden ve etkilere sahip olması, “insan hakları olarak sosyal haklar”ın disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Disiplinlerarası bir yaklaşım ve katılımla düzenlenmesi gerektiğine inandığımız Sosyal Haklar Sempozyumlarının, 2009 ve 2010 yıllarında başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından, her yıl düzenli biçimde sürdürülmesi gerektiğine inanmaktayız.

Sempozyumların “uluslararası” nitelikteki birincisini, 22-23 Ekim 2009 tarihlerinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Hizmetler Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AKSUM) öncülüğünde, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Belediye-İş Sendikası ve Mülkiyeliler Birliği Antalya Şubesi’nin destekleriyle, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü ve İş Müfettişleri Derneği düzenlemiştir."

Sempozyum programına ekteki dokümandan ulaşabilirsiniz.

Sempozyum ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:

http://www.sosyalhaklar.net/