• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ILO CİNSİYETE DAYALI ÜCRET AÇIĞINI ANLAMAK KONFERANSI YAPILDI

Türkiye'de insana yaraşır koşullar içerisinde çalışan kadınların sayısını arttırmak temel amacıyla, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 1 Ocak 2019'da başlatılan, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın (SIDA) finansal olarak desteklediği, dört yıl sürecek "Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler II" programı kapsamında düzenlenen "Cinsiyete Dayalı Ücret Açığını Anlamak" konferansı, sivil toplum örgütlerinden temsilciler, sendika uzmanları ve akademisyenler katılımıyla 1 Mart 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.

04.03.2019

Türkiye'de insana yaraşır koşullar içerisinde çalışan kadınların sayısını arttırmak temel amacıyla, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 1 Ocak 2019'da başlatılan, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın (SIDA) finansal olarak desteklediği, dört yıl sürecek "Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler II" programı kapsamında düzenlenen "Cinsiyete Dayalı Ücret Açığını Anlamak" konferansı, sivil toplum örgütlerinden temsilciler, sendika uzmanları ve akademisyenler katılımıyla 1 Mart 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Konferansa, Petrol-İş Sendikası adına Petrol-İş Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Selgin Zırhlı Kaplan katıldı.
Açılış konuşmalarını ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Malin Stawe ve Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano'nun yaptığı ilk bölümde, kurumların, cinsiyete dayalı ücret eşitliği konusundaki tutumları ve verilen önem dile getirildi.

Konferansın ikinci bölümünde, ILO Türkiye Ofisi, Program ve İdari İşler Yöneticisi Özge Berber Agtaş'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde bağımsız araştırmacı Dr. Luis Pinedo Caro, "Cinsiyete Dayalı Ücret Açığına Dair Farklı Görünümler: Dünyada ve Türkiye'de Mevcut Durum" başlıklı sunumunda cinsiyete dayalı ücret açığının ne olduğunu açıklayarak bu açığın hesaplanmasında kullanılan verileri, izlenen yolu, farklı ülkelerden vaka incelemelerinden örneklerle anlattı.

Panelin ikinci konuşmacısı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Memiş, "Olası Çözüm Yolları ve İyi Uygulama Örnekleri" başlıklı sunumunda cinsiyete dayalı ücret açığının önlenmesi konusunu farklı ülke deneyimleri ve ortak dersler bağlamında ele aldı. Şu anda kadınların istihdama katılımı konusunda önemli dönüşümlerin başladığını belirten Memiş, ücret açığının henüz işin başında yakalanarak kapatılmaya başlanması konusunda sosyal taraflara çok büyük önem düştüğünü sözlerine ekledi.

Panelin, soru ve cevaplara ayrılan son bölümünde Petrol-İş Kadın Dergisi adına söz alan genel yayın yönetmenimiz Selgin Zırhlı Kaplan, sosyal taraflardan biri olarak sendikaların bazı durumlarda çaresiz bırakıldığını, işverenlerin açıkça yasaları çiğnediği halde herhangi bir yaptırıma uğramadığını belirterek Flormar'da işten atıldıkları için; kimya şirketleri Akkim ve Belçika merkezli Recticel'de toplu sözleşme hakları için direnen işçilerin durumunu hatırlattı. Petrol-İş'in örgütlü olduğu işyerlerinde, toplusözleşmelerle, kadın-erkek ücret eşitliği ilkisinin uygulandığını belirten Kaplan, Flormar'da on aydır direnişlerini sürdüren kadın işçilerin erkeklerden daha az ücret aldığını, analık haklarını kullanamadıklarını sözlerine ekledi. Konferans, öğle saatlerinde son buldu.