• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL İran'da grevci madencilerin tutuklanmasını protesto ediyor

Dış İlişkiler
05.02.2014

İran'da greve çıkan 20'den fazla madenci ve sendika yöneticisi, eylemleri yasal olmasına rağmen tutuklandı.
İran'da güvenlik güçleri, Yezd eyaletindeki Chadormalu Madeni'nde 20'den fazla işçiyi tutukladı. Madendeki sendikanın başkanı ile sekreterinin de aralarında bulunduğu işçiler sözleşme görüşmeleriyle ilgili bir uyuşmazlık dolayısıyla işi durdurmuşlardı.
Aylardır 3.000'i aşkın işçi enflasyon oranına bağlı olarak ücret artışı yapılmasını ve dört aydır ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinin ödenmesini talep ediyordu. Sendikanın sekreteri Bahram Hasaninejad, Kasım 2013'te bu konuyla ilgili daha önceki protesto eylemleri sırasında işten atıldı. Hasaninejad'ın işten atılmasından sonra protesto eylemi yaygınlaştı ve işçilerin taleplerine onun işe iadesi de eklendi.
26 Ocak'ta, Ardakan Çalışma Ofisi Karar Komitesi'nin Hasaninejad’ın işten atılma kararını onaylaması maden işçileri arasında yeni protestolara yol açtı. Binlerce maden işçisi işten atmayı protesto etmek ve ücret taleplerini vurgulamak için 28 Ocak'ta iş bıraktı. 29 Ocak'ta ise güvenlik kuvvetleri, protestolara öncülük ettikleri iddiasıyla 20 işçiyi tutukladı. Diğer işçiler oturma eylemlerini sürdürdüler ve 30 Ocak'ta, işyerinde oturma eylemi yapan işçilerden dördü daha tutuklandı. Ertesi gün, sendika yöneticilerinden Hossein Jenaee ile Bahram Hasaninejad, Ardakan güvenlik örgütlerince tutuklandı.
Chadormalu maden işçileri ayda 205 dolar ila 240 dolar arasında ücret alıyor. Oysa yetkili makamlar daha önce işçilerin ücretlerinin 512 dolar ila 682 dolar arasında olması gerektiğini açıklamıştı. Madendeki işçiler enflasyon oranına uygun bir ücret artışı istediler. Ayrıca, ağır iş tazminatları ve diğer sosyal haklar son dört aydır ödenmiyordu.
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yazdığı mektupta şöyle dedi:
“Maden işçilerinin ve sendika yöneticilerinin tutuklanması bizleri son derece kaygılandırdı. Sizi tutuklanmış insanların derhal salıverilmesini ve gecikmiş bütün ödemelerin yapılmasını sağlamaya çağırıyoruz. Ücretlerde geçinmeye yetecek ve hayat pahalılığını telafi edecek önemli bir artış öngören müzakerelerin yapılmasını acilen sağlamanızı istiyoruz.”
IndustriALL Küresel Sendika İran'daki gelişmeleri izlemeyi sürdürüyor ve ülkede faaliyet gösteren çeşitli sendikal örgütlerle ilişkilerini geliştiriyor.