• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Mısır hükümetini grevcilerin taleplerini karşılamaya çağırıyor

Dış İlişkier
11.02.2014

Mahalla'da Mısır'ın kamu sektöründeki en büyük tekstil şirketinde 22.000 dolayında işçi grevde.
Mahalla'da İplik ve Dokuma Şirketi'ndeki grevciler 2013 yılına ait ikramiyelerin ödenmesini, 1200 Mısır lirası (172 dolar) tutarındaki asgari ücretin uygulanmasını ve kamu sektöründeki tüm tekstil firmalarını denetleyen Holding Şirketi'nin başındaki Fuad Abdel-Alim'in görevden alınmasını talep ediyorlar.
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan bu konuda şöyle dedi: “Hükümetten işçilerin meşru taleplerini vakit geçirmeden karşılamasını ve özellikle işçiler ile ailelerini doğrudan ilgilendiren konularda işçilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.”
Şirketteki bağımsız sendikanın basın sekreteri ve grevin öncülerinden Mohamed Assad grevle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“İkramiyelerin ödenmesi konusunda hükümetin verdiği ama tutmadığı sözler dolayısıyla ve grevimizin politik amaçlarla kullanılmaması için, bu grevi birkaç kez erteledik. Şimdi işçilerin hepsi asgari ücretin uygulanmasında ve Fuad Abdel-Alem'in görevden alınmasında ısrar ediyor.”
Pazartesi günü, Bakanlık Ekonomi Komitesi 157 milyon Mısır lirası (22,5 milyon dolar) tutarındaki gecikmiş ikramiyelerin ödenmesini onayladı, ama işçiler diğer talepleri karşılanana, özellikle Fuad Abdel-Alim görevden alınana kadar grevi sürdürecekler.
Abdel-Alim, Holding Şirketi'nin başkanı olmadan önce, Mahalla İplik ve Dokuma Şirketi'nin yöneticisiydi. 2007'de görevden alınması talebiyle yapılan bir grevden sonra Abdel-Alim'e görevden el çektirilmişti.
Asgari ücretin şirkette nasıl uygulanacağı konusundaki görüşmelerin sonuçlanmasını bekleyebileceklerini söyleyen işçiler, Fuad Abdel-Alim'in görevde kalmasına ise bir an bile tahammül edemeyeceklerini vurguluyorlar.
Şirketteki işgücünün yüzde 25'i demek olan 5.000 dolayında kadın greve katılıyor. Grev, aynı talepler için grevde olan kamu sektöründeki beş şirketin yaklaşık 12.000 işçisi tarafından da destekleniyor.
Mahalla işçileri 25 Ocak 2011'de Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinde ana güç olmuştu. 2006'dan itibaren Mısır'da o güne kadarki en büyük grev dalgasına öncülük ettiler.