• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İŞTE LOBİLERİN SSK İLAÇ FABRİKASINI KAPATTIRMAK İSTEMELERİNİN NEDENİ

SSK’nın ürettiği ilacın eşdeğeri ilacı yüzde 646 oranında

daha pahalıya satan ilaç firmaları var

 SSK’dan daha ucuza satan yerli ve yabancı firma yok

 

12.11.2004

SSK’nın ürettiği ilacın eşdeğeri ilacı yüzde 646 oranında

daha pahalıya satan ilaç firmaları var

 SSK’dan daha ucuza satan yerli ve yabancı firma yok

 

Petrol-İş Sendikası, İstanbul-Şişli’de kurulu SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen 20 çeşit ilaç ile  yerli ve yabancı firmaların ürettikleri eşdeğer ilaçların fiyatlarını araştırdı. Yerli ve yabancı firmaların ürettiği ilaçların, SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen eşdeğer ilaçlara göre pahalılık oranı yüzde 20 ile yüzde 646 oranında değişiyor. SSK’nın ürettiği toplam 20 çeşit ilaç yerli ve yabancı ilaç üreticilerinin ürünlerine göre ortalama olarak ise yüzde 159 daha ucuz.

SSK’nın ürettiği ilaçlar, bu ilaçların orijinalleri veya diğer ilaç üreticisi firmaların ilaç fiyatları ile maliyet analizi  yapma imkanı veriyor. Bu durumdan rahatsız olan yerli ve yabancı ilaç firmaları, her dönemde siyasi iktidarlara baskı yaparak, SSK İlaç Fabrikasını kapattırmak istiyor.

Petrol-İş Sendikası, İstanbul-Şişli’de kurulu SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen 20 çeşit ilaç ile  yerli ve yabancı firmaların ürettikleri eşdeğer ilaçların fiyatlarını araştırdı. Yerli ve yabancı firmaların ürettiği ilaçların, SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen eşdeğer ilaçlara göre pahalılık oranı yüzde 20 ile yüzde 646 oranında değişiyor. SSK’nın ürettiği toplam 20 çeşit ilaç,  yerli ve yabancı ilaç üreticilerinin üretip piyasaya sürdüğü eşdeğer ilaçlara göre  ortalama olarak ise yüzde 159 daha ucuz. SSK’nın ürettiği ilaçlar, bu ilaçların orijinalleri veya diğer ilaç üreticisi firmaların ilaç fiyatları ile  maliyet analizi  yapma imkanı veriyor. Bu durumdan rahatsız olan yerli ve yabancı ilaç firmaları  ise her dönemde siyasi iktidarlara baskı yaparak SSK İlaç Fabrikası’nı kapattırmak istiyor.

Vitaminlerde yüzde 646 oranında daha pahalıya satılan ilaçlar var

Sendikanın aylık yayın organı Petrol-İş Dergisi’nin Kasım sayısında yer alan araştırmada, SSK’nın ürettiği 20 çeşit ilaç ile yerli ve yabancı firmaların ürettiği 95 çeşit eşdeğer ilacın fiyatları karşılaştırıldı.  Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 1 Ağustos 2004 tarihinde onayladığı fiyatlar üzerinden yapılan kıyaslama, ilaçta nasıl korkunç ve haksız kazançlar sağlandığını ortaya koyuyor. Örneğin B kompleks vitaminler arasında yer alan SSK’nın Vitabeks kapsül ilacında adet birim fiyatı 48 bin lira iken Münir Şahin firması tarafından satılan eşdeğer ilaç BEVİTOL 20 TB ‘nin (tablet) adet birim fiyatı 358 bin lira. Yani bu firma bu ilacı SSK İlaç’a göre yüzde 646 oranında daha pahalıya satıyor. Santa Farma firması ise aynı türden BENORAL 30TB adlı ilacı birim fiyat üzerinden SSK’ya göre yüzde 353 daha pahalı olarak piyasaya sürüyor.

Ağrı kesicilerde fiyatlar iflah kesiyor

Bileşiminde etkili madde olarak asetil salisilik asit bulunan ağrı kesicilerden SSK tarafından üretilen İŞASPİN 500 Mg tablet ilacın birim fiyatı 19 bin lira iken  Atabay firması eşdeğer ilaç olan ATASPİN  B 0.5’in  adedini 87 bin liradan satıyor. İlsan İltas firması da eşdeğer ilaç olan ASABRİN TB’nin adedini 111 bin liradan yani SSK’ya göre yüzde 484 oranında yüksek fiyatla satıyor.  Yine ağrı kesici kategorisine giren ilaçlardan SSK’nın ürettiği  SESKAMOL 20 TB tabletin birim fiyatı 22 bin lira iken, Bilim İlaç eşdeğer ilaç olan VOLPAN TB’nin  yüzde 132 daha yüksek olarak 51 bin liraya, Toprak İlaç’ın ürettiği TERMACET 500 MG TB’nin  yüzde 257 daha yüksek fiyat ile 78 bin 500 liraya geliyor.

Antibiyotiklerde vurgun

Antibiyotik ilaçlardan olan, bileşiminde etkili madde olarak sulfametakzasol ve trimetoprim bulunun ve SSK tarafından üretilen SULFAPRİM Fort tablet adlı ilacın adet birim fiyatı 92 bin lira iken diğer firmalar tarafından üretilip satılan eşdeğer ilaçların birim fiyatları SSK İlaç’a göre yüksek oranda pahalı. SSK’nın ürettiği bu eşdeğer ilaca göre İ.E Ulugay firmasının ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı yüzde 351, Koz İlaç’ın ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı yüzde 391 bin, Genesis İlaç’ın ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı yüzde 433, Roche’nin ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı ise yüzde 628 oranında daha pahalı.  Yine aynı kategoride yer alan ve etkili maddesi 400 mg sulfametakzasol ve 80 mg trimetoprim olan ilaçlardan SSK’nın SULFAPRİM tabletinin birim fiyatı 46 bin lira iken,  Glaxo Smithklin eşdeğer ilaç olan SEPTRIN TB’yi yüzde 428, İ. Ethem Ulugay firması da KEMOPRİM TB adlı ilacı yüzde 407 oranında daha yüksek fiyattan satıyor. SEPTRIN’in birim fiyatı 242 bin 667 lira iken, KEMOPRİM’in birim fiyatı 233 bin lira.

Ülser ilaçlarında fiyat farkı yüzde 511’e ulaşıyor

Bileşiminde etkili madde olarak famotidin bulunan ülser ilaçlarından SSK’nın ürettiği SESKATİDİN 40 Mg TB ilacın birim fiyatı 49 bin 630 lira iken eşdeğer ilaçlardan Atabay tarafından üretilen GASTROFAM  40 MG TB’nin birim fiyatı 146 bin 333 liraya, Mustafa Nevzat İlaç tarafından üretilen NEVOFAM  40 MG TB 133 bin liraya, Biofarma tarafından üretilen FAMOSER 40 MG TB 155 bin 667 liraya, Deva tarafından üretilen NEOTAB 40 MG TB 230 bin liraya, Eczacıbaşı tarafından üretilen GASTROSİDİN 40 MG TB 272 bin 667 liraya, İlsan-İltaş tarafından üretilen FAMODİN 40 MG TB adlı ilacın birim fiyatı da 303 bin 333 liraya geliyor. Yani Famodin adlı ilaç, SSK tarafından üretilen eşdeğer ilaca göre piyasada yüzde 511 daha pahalıya satılıyor. Bu katagoride yer alan ilaçları üreten firmaların ilaçlarının fiyatları SSK’ya göre yüzde 195 ile yüzde 511 arasında değişen oranlarda daha pahalı. SSK’nin ürettiği toplam 20 çeşit ilaç ile yerli ve yabancı firmaların ürettikleri eşdeğer ilaçların birim fiyatlarını ve bu ilaçların SSK İlaç’a göre pahalılık oranları tabloda görüldüğü gibi ilaçtaki haksız kazancı ortaya koyuyor.

SSK İlaç Fabrikası’nın geleceği belirsiz

SSK İlaç Fabrikası ürünlerini bugün yalnızca SSK’nın poliklinik eczanelerine veriyor.  Ancak SSK, önümüzdeki günlerde uygulamaya konulacak sistemle yeni bir külfetin altına sokulacak. İlaç sıkıntısını çözmek iddiasıyla serbest eczanelerden ilaç alımı başlatılmasıyla birlikte, kurumun ilaç maliyeti 2.5 milyar dolara yükselecek. Yürürlüğe girmesi beklenen yeni sistemle, SSK’lılar da Emekli Sandığı mensupları gibi serbest eczanelerden ilaç alabilecek. Uygulamanın ne zaman ve hangi şartlara göre başlayacağı kesin olmamakla birlikte, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Karahan, sektör temsilcileriyle bu konuda toplantılar yapıyor. Serbest eczanelerden ilaç alımının başlatılmasıyla birlikte SSK’nın poliklinik eczaneleri kapanacak. Eczacı da kadroları da dağılacak.  Bütün bunların yanı sıra İstanbul- Şişli-Bomonti’de kurulu SSK İlaç Fabrikası üretimini sürdürüyor. Ancak SSK İlaç Fabrikası’nın geleceği de belirsizliğini koruyor. SSK’lıların dışarıdan ilaç almaya başlaması ve SSK poliklinik eczanelerinin kapatılmasının planlanması SSK İlaç Fabrikası’nın geleceği ile ilgili endişeleri artırıyor. Şu anda yalnızca SSK’nın poliklinik eczanelerine ilaç verebilen fabrikanın, yeni sisteme ayak uydurabilmesinin mümkün olmadığı bildiriliyor. Oysa yıllardır yatırım yapılmayan SSK İlaç Fabrikası Türkiye için çok önemli bir misyona sahip.  Araştırma, SSK’nın bütün ürünlerinin piyasa eşdeğerlerinden daha ucuz olduğunu gösterdi. Bu fabrika, tüm ürünlerini piyasadan daha ucuza mal ediyor ve SSK’ya ucuza satıyor.

Öztaşkın: SSK İlaç Fabrikası yaşatılmalıdır

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın araştırmaya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, SSK’nın Türkiye’nin genel nüfusunun yarısına yakın kısmına sağlık ve sigorta hizmeti sunduğunu, sigorta hizmeti bir tarafta tutulursa, sağlık hizmetlerinin en önemli ayağını ilaç tüketiminin oluşturduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz ilaç sektöründe ve dolayısıyla da bu fabrikada örgütlü bir sendikayız. SSK tedavi giderlerinin yarısı ilaca gitmektedir. Genel tedavi giderleri içerisinde ilacın payı % 45-50 civarındadır. SSK’nın ilaç giderlerini azaltabilmek, fiyat ve kalite açısından piyasalarda düzenleyici ve dengeleyici bir işlev görmek amacıyla SSK İlaç Fabrikası kurulmuştur. Ve bu fabrika teknolojisi yetersiz olmasına rağmen çalışanların ve fabrika yöneticilerinin özverili çalışmalarıyla ayakta kalabilmiştir. Fabrikanın SSK’nın ilaç giderlerine katkısı binde 4 civarında olmasına rağmen  SSK’ya gerçek ölçülebilir katkısı yüzde 10 civarındadır. Çok küçük pazar payına rağmen SSK İlaç Fabrikası halen fiyat ve kalite açısından piyasaların düzenlenmesine ve dengelenmesine katkı koymaktadır. Onun için, bu fabrika yaşatılmalıdır. Yıllardır iktidarlar kamusal yarar yerine piyasa yararını öne çıkaran politikalar izledikleri için SSK İlaç Fabrikası hep göz ardı edilmiş, gerekli modernize ve kapasite artırımı yatırımları yapılmamıştır. Artık bu politikalardan vazgeçilmeli, toplumsal yarar ilkesiyle SSK İlaç Fabrikası faaliyetine devam etmelidir.”

Fabrikanın 3 temel sorunu bulunduğunu belirten Öztaşkın bu sorunları, teknolojisinin eski ve emek yoğun olması, yerinin üretim için uygun olmaması ve teknik personel yetersizliği olarak sıraladı. En son teknoloji ile yeni bir ilaç fabrikası kurulmasının bedelinin, 30-32 milyon dolar civarında olduğunu, bu rakamın da SSK ilaç giderlerinin sadece % 3’üne tekabül ettiğini belirten Öztaşkın şöyle devam etti:

 “Ulaşım sorunları olmayan, yeni bir yerde, yeni bir teknolojiyle kurulacak fabrikada SSK’da  en çok tüketilen antibiyotikler, hormonlar, serumlar ve radyolojik tetkik araçları da üretilmelidir. İlaç tüketimindeki sorunları aşmak için son günlerde ortaya atılan görüşlere göre, poliklinik eczaneleri kapatılarak özel eczanelerden hizmet alınacak şekilde bir düzenlemeye gidilmek istenmektedir. Bu uygulama sigortalıların lehine ve kolayına gibi görünse de Kurum’un ilaç giderlerini yüksek oranda artıracaktır. Kurum toptan ve pazarlık yolu ile sağladığı avantajlardan mahrum olarak, piyasa fiyatlarıyla, depocu ve eczacı kârı ilave edilmiş olarak ödemelerde bulunacaktır. Bu durum ise sigorta kaynaklarını kurutmak, özel ilaç firmalarının üretim ve dağıtım çarklarına teslim olmak demektir.”

 PETROL-İŞ, SSK İLAÇ FABRİKASI İÇİN NELER ÖNERİYOR?

İlaç fabrikaları hammadde bakımından dışa bağımlı kurumlardır. Bu bağımlılığı kırmak için hammadde fabrikası da kurulmalı, ithal edilen ilaçların hammaddeleri ucuz temin edilen  ülkelerden satın alınmalıdır. İlaç ambalajları israfa yol açmayacak şekilde yapılmalıdır. Fabrika ürünlerinin sağlık tesislerine sevk edilmeleri kolaylaştırılmalıdır. İthal ilaçlar özel sektör aracılığıyla değil bizzat kurul tarafından satın alınmalıdır. Bu ilaçların üretim çalışmalarına da başlanmalıdır.  Fabrikanın laboratuarı  en gelişmiş teknoloji ile donatılmalı ve laboratuarda yeni ilaç araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmalıdır. Fabrikada yeterince kimya mühendisi, eczacı, biyo kimyacı ve teknik personel istihdam edilmelidir.  SSK İlaç Fabrikası ürünlerine eşdeğer piyasa ilaçlarının kurum sağlık tesislerinde kullanılması kısıtlanmalıdır. Doktorların tedavilerde  fabrika ürünlerini tercih etmesi sağlanmalıdır. Özel sektörün tanıtım ve promosyon çalışmaları mesai dışına çıkarılmalıdır. Ucuz ilaç kullanma kampanyası sürdürülmeli, kurum hekim ve eczacılarına benimsetilmelidir. Fabrika ürünlerinin devlet ve  üniversite hastaneleri ile serbest piyasa da kullanılması sağlanmalıdır. TTB ve Eczacılar Birliği’nin fabrika ürünlerinin tüketiminde desteği sağlanmalıdır.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ESKİ BAKANI YAŞAR OKUYAN:

Dönemimde fabrikayı kapattırmak istediler

SSK İlaç Fabrikasının 20 çeşit ilaç ürettiğini, bunun da bu ilaçların orijinalleri veya başka ilaç üreten firmaların ilaç fiyatları ile bir maliyet analizi karşılaştırması yapma imkanı verdiğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Yaşar Okuyan, ilaç  sektörünü rahatsız eden konunun bu olduğunu, bu nedenle ilaç sanayicilerinin, lobilerin ilaç fabrikasını kapattırmak istediklerini söyledi. Okuyan, Petrol-İş Dergisi’nde yer alan söyleşisinde şunları belirtti:

 “SSK İlaç Fabrikası’nda son derece mütevazi şartlarda 20 çeşit ilaç üretiliyor. Bu ilaç fabrikası inanılmaz baskılarla kapatılmak istendi. Benim bakanlığım döneminde bunu ben yaşadım. Hem de hükümetin içerisindeki bir bakan arkadaşımız- Sağlık Bakanı Osman Durmuş- bu ilaç fabrikasını denetlediklerini belirterek hijyenik şartlara uygun üretim yapılmadığı gerekçesiyle kapatmak istedi. Halbuki çok fazla kullanılan ilaçların hiç olmazsa bir bölümünün bu fabrikada üretilmesi piyasayı dengelemesi bakımından çok önemli. SSK İlaç Fabrikası’nın aslında yeni yatırımlarla daha modernize hale getirilmesi lazım. Bir çok ilaç firması SSK İlaç Fabrikası’nın ilaç üretmesinden hoşlanmıyor. Halbuki bu fabrika piyasada en azından belli ilaçlarda, belli gruplarda hiç olmazsa bir dengeleme unsuru da olabilir maliyetleri  itibariyle. Bu fabrika bir denge getirebilir. Şu anda SSK’nın İlaç Fabrikası aslında son derece mütevazi bir ihtiyacı karşılıyor. Zannediyorum SSK ilaç tüketiminin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Dolayısıyla yüzde 3’ünü bile zor karşılarken fabrika hep yıllardan beri ilaç sektörünün, ilaç sanayinin gözünde bir ur olarak olarak görüldü ve mutlaka kapatılması için yoğun çabalar sarfedildi. Benim bakanlığımdan önce de bu oldu. Benim bakanlığım döneminde de bu oldu. İlaç sektörü kurnazca davranıyor. Doğrudan doğruya ortaya çıkmıyor ama bunu bazı gazetelerde yazdırıyorlar, bazı partilere söylettiriyorlar, bazı milletvekillerini devreye sokuyorlar. Veyahut da sağlık bakanlarını, bazı bakanları şu veya bu gerekçeyle ama sonuçta o ilaç fabrikasının kapatılması gibi bir konuda devreye sokmak suretiyle hep fabrikanın kapatılmasını  gündeme getirdiler. SSK İlaç Fabrikası 20 çeşit ilaç üretiyor. Bu da, bu ilaçların orijinalleri veya başka ilaç üreten firmaların ilaç fiyatları ile bir maliyet analizi karşılaştırması yapma imkanı veriyor. İlaç sektörünü rahatsız eden bu. İlaç fabrikasını kapattırmak istemelerindeki en temel sebep bu. Şimdi siz farzedelim orada bir antibiyotik üretiyorsunuz. Diyelim ki antibiyotiğin orijinalinin fiyatı  50 milyon lira. Bir başka fabrikada jenerik olarak üretilmiş olanı diyelim ki 30 milyon  lira. Ama SSK bunu 5 milyon liraya üretiyor. Şimdi bunları yan yana getirdiğiniz vakit kamuoyunda şöyle bir değerlendirme yapılması kaçınılmaz. Bir dakika kardeşim ne oluyor? Biri 5 milyon, biri 30 milyon, biri 50 milyon lira niye diye bir soru gelebilir. Burada SSK İlaç Fabrikası’nın aslında ilaç sektöründe, ilaç piyasasında Türkiye’de iyi kötü maliyet analizi yapmak için  referans alınabilecek bir pozisyonu var. Bunu herkes gözardı ediyor. Olay sadece bu fabrikanın SSK’nın ilaç tüketiminin yüzde 3’ünü karşılaması değil. Bence bunun yüz katı önemli olan hadise, piyasada bir fiyat analizine imkan vermesi. Bu da tabii bazı ilaç firmalarının, ilaç sanayicilerinin işine gelmiyor. Dolayısıyla kapatılmak isteniyor. “

İŞTE İLAÇTA HAKSIZ KAZANCIN BOYUTLARI:

SSK İLAÇLARI İLE PİYASADAKİ EŞDEĞERLERİNİN FİYAT KARŞILAŞTIRMASI

 

İLACIN ADI

ÜRETECİ FİRMA ADI

PERAKENDE SATIŞ FİYATI

(T.L)

ADET BİRİM FİYATI (T.L)

SSK İlaç’a Göre Pahalılık Oranı (%)

Etkili Madde: 500 Mg Metamizol (Ağrı kesici)

 

 

 

SESKALJİN Tab.

SSK

410.000

41.000

 

ANDOLOR TB.

I.E ULAGAY

1.500.000

75.000

83

DEVALJIN TB

DEVA

1.620.000

81.000

98

NOVALGIN TB.

AVENTIS PHARMA

1.650.000

82.500

101

 

 

ORTALAMA

94

 

Etkili Madde: 500 Mg Parasetamol (Ağrı kesici)

 

 

 

SESKAMOL Tab.

SSK

220.000

22.000

 

SETAMOL 20 TB.

YENI ILAC

840.000

42.000

91

NORAL TB.

I.E ULAGAY

890.000

44.500

102

VOLPAN TB

BILIM ILAC

1.020.000

51.000

132

PAROL 500 MG 30 TB.

ATABAY

1.140.000

57.000

159

TAMOL TB

İLSAN-İLTAŞ

1.260.000

63.000

186

MINOSET 20 TB.(A)

ROCHE

1.320.000

66.000

200

TERMACET 500 MG TB.

TOPRAK ILAC

1.570.000

78.500

257

ORTALAMA

161

 

Etkili Mad: 340 Mg Dihidroksialüminyum sodyum karbonat (Mide ilacı)

 

SESKASİD Tab.

SSK

300.000

16.990

 

DANK 30 TB

ILSAN ILTAS

1.450.000

30.063

77

KOMPENSAN 24 TB.

PFIZER

1.530.000

39.652

133

KOMPENSAN 60 TB.

PFIZER

3.820.000

39.600

133

 

 

ORTALAMA

114

 

Etkili Madde:

80 Mg Asetil Salisilik Asit (Ağrı kesici

 

 

 

İŞASPİN 80 Mg.Tab.

SSK

120.000

12.000

 

ATASPIN (K) 80 MG.TB

ATABAY

410.000

20.500

71

BABYPYRIN TB.

PFIZER

510.000

25.500

113

Etkili Madde: 500 Mg Asetil Salisilik Asit

(Ağrı kesici)

ORTALAMA

92

İŞASPİN 500Mg.Tab.

SSK

190.000

19.000

 

ATASPIN (B) 0.5 TB.

ATABAY

710.000

35.500

87

ASPINAL TAB.

MUNIR SAHIN

1.040.000

52.000

174

ASPIRIN (B) TAB 0.5 GR

BAYER

1.100.000

55.000

189

ASABRIN TB

ILSAN ILTAS

2.220.000

111.000

484

ORTALAMA

234

 

İLACIN ADI

ÜRETİCİ FİRMA ADI

PERAKENDE SATIŞ FİYATI

(T.L)

 

ADET BİRİM FİYATI

 (T.L)

SSK İlaç’a

Göre Pahalılık Oranı (%)

Etkili Madde: 400 Mg Sulfametakzasol, 80 mg Trimetoprim (Antibiyotik)

 

SULFAPRİM Tab.

SSK

690.000

46.000

 

BİBAKTRİM TB

BİOKEM

3.070.000

102.333

122

METOPRIM TB.

MUNIR SAHIN

3.580.000

119.333

159

BACTON TB

İLSAN-İLTAŞ

4.520.000

150.667

228

MİKROSİD TB

GÜNSA

4.920.000

164.000

257

TRIMOKS TB.

ATABAY

5.290.000

176.333

283

KEMOPRİM TB

İ.ETHEM ULUGAY

6.990.000

233.000

407

SEPTRIN TB.

GLAXO SMITHKLIN

7.280.000

242.667

428

BACTRIM 30 TAB.(A)

ROCHE

9.730.000

324.333

605

ORTALAMA

311

 

Etkili Madde: 800 Mg Sulfametakzasol, 160 mg Trimetoprim (Antibiyotik)

SULFAPRİM Fort Tab.

SSK

920.000

92.000

 

METOPRIM FORT TB.

MUNIR SAHIN

4.630.000

231.500

152

BACTON FORT TB

İLSAN-İLTAŞ

5.930.000

296.500

222

TRIMOKS FORT TB.

ATABAY

7.050.000

352.500

283

KEMOPRIM FORT TB.

I.E ULAGAY

8.290.000

414.500

351

MİKROSİD FORT TB

GÜNSA

8.290.000

414.500

351

BİBAKRİM FORT TB

KOZ İLAÇ

9.030.000

451.500

391

SEPTRİN FORT TB

GENESİS

9.800.000

490.000

433

BACTRIM FORT 20 TB.(A)

ROCHE

13.390.000

669.500

628

ORTALAMA

351

 

Etkili Madde: 250 Mg Naproksen

(Romatizma ilacı)

 

 

 

SEROKSEN 250 Mg.Tab.

SSK

780.000

78.000

 

NAPONAL 250 MG TB.

MUNIR SAHIN

5.140.000

171.333

120

NAPREN 250MG TB.

İLSAN-İLTAŞ

5.200.000

173.333

122

ORTALAMA

121

 

Etkili Madde: 500 Mg Naproksen

(Romatizma ilacı)

 

 

 

SEROKSEN 500 Mg.Tab.

SSK

1.740.000

145.000

 

NAPROTAB 500 Mg.TB.

 

5.020.000

251.000

73

ROMAKSEN 500 MG TB

I.E ULAGAY

5.850.000

292.500

102

NAPONAL 500 Mg. TB.

MUNIR SAHIN

6.060.000

303.000

109

İNAPROL 500 Mg TB.

 

6.310.000

315.500

118

ORTALAMA

100

 

İLACIN ADI

ÜRETİCİ FİRMA ADI

PERAKENDE SATIŞ FİYATI

(T.L.)

ADET BİRİM FİYATI (T.L)

SSK İlaç’a

Göre Pahalılık Oranı (%)

Etkili Madde: 20 Mg Famotidin (Ülser ilacı)

 

 

 

SESKATİDİN 20Mg.Tab.

SSK

407.407

40.741

 

FAMOGAST 20 MG TB

SABA

3.970.000

66.167

62

NEVOFAM 20 MG.TB

MUSTAFA NEVZAT

4.290.000

71.500

76

FAMOSER 20 MG TB

BIOFARMA

4.670.000

77.833

91

DUOVEL 20 MG.60 TB.

SANOVEL

5.190.000

86.500

112

FAMODİN 20 MG. TB.

İLSAN-İLTAŞ

9.100.000

151.667

272

 

 

ORTALAMA

123

 

 

 

 

 

 

 

Etkili Madde: 40 Mg Famotidin (Ülser ilacı)

 

 

 

SESKATİDİN 40 Mg.Tab.

SSK

496.296

49.630

 

GASTIFAM 40 MG 30 TB.

MUNIR SAHIN

4.390.000

146.333

195

FAMOGAST 40 MG TB

SABA

3.970.000

132.333

167

GASTROFAM 40 MG TB.

ATABAY

4.390.000

146.333

195

NEVOFAM 40 MG.TB

MUSTAFA NEVZAT

3.990.000

133.000

168

FAMOTEP  40 MG. TB

YENI ILAC

4.420.000

147.333

197

FAMOSER 40 MG TB

BIOFARMA

4.670.000

155.667

214

DUOVEL 40 MG.60 TB.

SANOVEL

10.930.000

182.167

267

DUOVEL 40 MG.30 TB.

SANOVEL

5.190.000

173.000

249

FAMOTSAN 40 MG TB.

DROGSAN

5.980.000

199.333

302

NEOTAB 40 MG.TB.

DEVA

6.900.000

230.000

363

FAMO 40 MG. TB.

ULKAR

7.560.000

252.000

408

GASTROSIDIN 40 MG TB.

ECZACIBASI

8.180.000

272.667

449

PEPDIF 40 MG.TB.

SANOFI DOGU

8.730.000

291.000

486

FAMODİN 40 MG. TB

İLSAN-İLTAŞ

9.100.000

303.333

511

ORTALAMA

298

 

Etkili Madde: B kompleksi vitaminleri

 

 

 

VİTABEKS KAPSÜL

SSK

720.000

48.000

 

BEVITAB 30 TB.

KOCAK

3.290.000

109.667

128

BEVITAB 50 TB.

KOCAK

5.910.000

118.200

146

BENORAL 30 TB.

SANTA FARMA

6.520.000

217.333

353

BEVITOL 20 TB.

MUNIR SAHIN

7.160.000

358.000

646

NEROX-B 50 FILM TB

ABDI IBRAHIM

7.750.000

155.000

223

BEVITOL 50 TB.

MUNIR SAHIN

3.430.000

68.600

43

NEROX-B 50 FILM TB

ABDI IBRAHIM

3.770.000

188.500

293

BENEXOL 50 TAB.

ROCHE

13.660.000

273.200

469

 

 

ORTALAMA

288

Etkili Madde: 500 Mg. Ampisilin (Antibiyotik)

 

 

 

SESKASİLİN 500 Mg.Kaps.

SSK

1.850.000

154.167

 

NEGOPEN 500 Mg KAP,

DEVA

5.880.000

367.500

138

AMPISINA 500 Mg KAP,.

MUSTAFA NEVZAT

6.260.000

391.250

154

ALFASILIN 500 Mg KAP,.

FAKO ILAC

8.450.000

528.125

243

 

 

ORTALAMA

178

 

İLACIN ADI

FİRMA ADI

PERAKENDE SATIŞ FİYATI

(T.L.)

ADET BİRİM FİYATI (T.L)

SSK İlaç’a

Göre Pahalılık Oranı (%)

Etkili Madde: 500 Mg. Amoksisilin (Antibiyotik)

 

 

 

 

TRİMOSİN 500 Mg KAP,

SSK

1.860.000

155.000

 

 

MOKSILIN TB.

ILSAN ILTAS

4.980.000

311.250

101

 

ATOKSILIN 500 MG.CAP.

ATABAY

5.560.000

347.500

124

 

LARGOPEN 500 MG.TB.

BILIM

5.580.000

348.750

125

 

DEMOKSIL 500 TB.

DEVA

5.800.000

362.500

134

 

ALFOKSİL 500 MG. TB

ABFAR

5.960.000

372.500

140

 

TOPRAMOXIN 500 MG.TB.

TOPRAK ILAC

6.120.000

382.500

147

 

AMOKSINA 500 MG TB.

MUSTAFA NEVZAT

6.300.000

393.750

154

 

REMOXIL 500 MG 16 TB.

I.E ULAGAY

6.550.000

409.375

164

 

AMOSİN 500 MG TB.

ŞANLI

6.580.000

411.250

165

 

 

 

ORTALAMA

139

 

 

Etkili Madde: 250 Mg. Ampisilin (Antibiyotik)

 

 

 

SESKASİLİN 250 Mg.Süsp.

SSK

2.824.000

2.824.000

 

NEGOPEN 250 SIR.

DEVA

4.160.000

4.160.000

47

AMPISINA SUSP.250 MG.

MUSTAFA NEVZAT

4.210.000

4.210.000

49

ALFASILIN 250 MG SRP.

FAKO ILAC

6.050.000

6.050.000

114

 

 

ORTALAMA

70

 

Etkili Madde: 250 Mg. Amoksisilin (Antibiyotik)

 

 

 

TRİMOSİN 250 Mg.Süsp.

SSK

2.584.000

2.584.000

 

MOKSILIN SUSP.

ILSAN ILTAS

3.100.000

3.100.000

20

ATOKSILIN SUSP.

ATABAY

3.680.000

3.680.000

42

ALFOXİL 250 SUSP.

FAKO ILAC

3.970.000

3.970.000

54

LARGOPEN SUSP 250 MG.

BILIM

4.030.000

4.030.000

56

AMOKSINA 250 MG SUSP.

MUSTAFA NEVZAT

4.450.000

4.450.000

72

DEMOKSIL 250 SIR.

DEVA

4.450.000

4.450.000

72

REMOKSİL 250 Mg SUSP.

İ.ETHEM ULUGAY

5.460.000

5.460.000

111

TOPRAMOXIN 250 MG.SUSP.

TOPRAK ILAC

7.730.000

7.730.000

199

 

 

ORTALAMA

78

 

Etkili Madde: 135 mg. Potasyum Sulfagayakolat. 8,4 mg. pentoksiverin. 10 mg. Difenilhidramin Klorhidrat

SESKADEKS ŞURUP

SSK

2.120.000

2.120.000

 

GAYABEN SIR.

BILIM

2.620.000

2.620.000

24

 

 

ORTALAMA

24

 

Etkili madde: 0,009 gr. Sodyum Klorür

 

 

 

FİZYOLİK GUTT

SSK

940.000

940.000

 

BERKO-FIZ

BERKO ILAC

3.500.000

3.500.000

272

 

 

ORTALAMA

272

 

İLACIN ADI

ÜRETİCİ FİRMA ADI

PERAKENDE SATIŞ FİYATI

(T.L)

ADET BİRİM FİYATI (T.L)

SSK İlaç’a Göre Pahalılık Oranı (%)

 

 

 

 

BENZALKONYUM  KLORÜR

SSK

970.000

970.000

 

ZEFIRAN 100 CC SOL

ILSAN ILTAS

1.670.000

1.670.000

72

 

 

ORTALAMA

72

BENZALKONYUM KLORÜR

SSK

3.740.000

3.740.000

 

ZEFIRAN 1000 CC SOL

ILSAN ILTAS

6.000.000

6.000.000

60

 

 

ORTALAMA

60