• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İtalya'da sendikalar “Emek ve Demokrasi” mitinginde güçlerini birleştirdi

  On yıldır ayrı ulusal toplu sözleşmeler yapan üç büyük İtalyan konfederasyonu CGIL, CISL ve UIL 22 Haziran Cumartesi günü Roma'nın San Giovanni meydanında güçlerini birleştirdi.

28.06.2013

 İtalya'daki üç sendikal merkezden 100.000'i aşkın işçi hükümetten boş vaatlere son vermesini, acilen vergi reformları yapmasını, istihdam yaratıcı önlemler almasını, gençlerin istihdamına yönelik bir sanayi politikası izlemesini ve işsizliğe çözüm getirmesini istedi.
San Giovanni meydanındaki mitingden önce “Emek ve Demokrasi” talebini öne çıkaran gösteri yürüyüşü yapıldı.
Sendikalar, işçilere, emeklilere ve istihdam yaratan şirketlere uygulanan vergileri düşüren bir vergi reformu istiyor. Öte yandan, CGIL, CISL ve UIL hükümetten istihdam yaratılmasını teşvik eden ve en çok mağdur olan kesimleri koruyan bir sanayi politikası uygulamasını talep ediyor.
Mitingde konuşan Luigi Angeletti, hükümeti değişime gidecek politik iradeden yoksun olmakla suçlayarak, “İtalya'da yıllardır sanayi politikası yok, bu nedenle işletmeler birbiri ardından kapanıyor. Bu küresel ekonomik krizden kaynaklanmıyor, doğru tercihler yapma konusundaki politik aczin sonucu” dedi. Angeletti, “ülkede kamu maliyesinin durumunun fecaat olduğunu” vurgulayarak öncelikle mali reform talep etti. “Girişimcilerin ödedikleri vergiler çalışanların ödedikleri ortalamaden daha düşük” dedi.
CGIL Genel Sekreteri Susanna Camusso, hükümetten, emek merkezli bir politika oluşturmasını istedi. “Aksi takdirde, ülke ekonomisinin yanı sıra demokrasi de tehlike altında olacaktır” dedi.
CISL Genel Sekreteri Raffaele Bonanni ise hükümetten “cesur olmasını” ve “Bizans politikaları” izlemek yerine işçilerin yanında yer almasını istedi.

Kaynak: D›ş İlişkiler servisi