• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamboçya hazır giyim işçilerine özgürlük için küresel eylem günü

Dış İlişkiler
03.02.2014

Ocak ayında Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de gösteriler sırasında tutuklanan 23 aktivistin salıverilmesini talep etmek için, küresel sendikalar, bütün dünyadaki işçileri 10 Şubat Pazartesi günü Kamboçya elçiliklerinde protesto eylemine çağırıyor.
IndustriALL Küresel Sendika, UNI Küresel Sendika ve ITUC, geçen ay hazır giyim işçilerinin ücretlerini artırmak için düzenledikleri gösterilerde tutuklanan işçilerle dayanışmaya uluslararası destek çağrısı yapıyor. “23 tutukluya özgürlük” için eylem çağrısı, Kamboçyalı işçilerin 11 Şubat'taki duruşmasından bir gün önceye yönelik.
Sendika aktivistleri ve hazır giyim işçileri, 2 ve 3 Ocak günlerindeki barışçıl gösterilere Kamboçya polisinin dizginsiz şiddet uygulamasının ardından tutuklandılar. Polisin göstericilere açtığı ateş sonucunda dört kişi öldü, 39 kişi yaralandı.
Sendikalardan Kamboçya elçilikleri önünde gösteri yapmaları ve her ülkedeki elçilere giyim işçilerine yönelik şiddeti kınayan ve 23 tutuklunun salıverilmesini isteyen bir mektup iletmeleri isteniyor. Mektupta, ayrıca, hükümetin sendikal özgürlüklere saygı göstermesi talep ediliyor.
Bu girişimden önce, IndustriALL, UNI ve ITUC, aralarında Walmart, Nike ve H&M'nin de yer aldığı dünyanın 30 büyük hazır giyim markasıyla birlikte, Kamboçya Başbakanı Hun Sen'e bir açık mektup iletti. Mektupta cinayetin failleri hakkında soruşturma açılması isteniyor ve hükümetin yeni bir asgari ücret belirlemek üzere adil ve katılımcı bir süreç oluşturma taahhüdüne uyması çağrısı yapılıyordu.
Kamboçya hükümeti şimdiye kadar herhangi bir yanıt vermedi, hazır giyim imalatçıları ise sendikal taleplere karşı uzlaşmaz bir tutum takındı.
Kamboçya'da son birkaç aydır hazır giyim işçileri, sektördeki asgari ücreti ayda 160 dolara (yani mevcut asgari ücretin iki katına) çıkarmak için zincirleme grevler yapıyorlar.
Kamboçya'da 500.000'den fazla hazır giyim işçisi var ve tekstil ülke ihracatının yüzde 80'ini oluşturuyor. Ücretler düşük tutulurken hükümetin işletmelere teşvikler uygulaması, tekstil sanayisinde yılda 5 milyar dolar tutarında bir patlamaya yol açtı. İşçilerin yaşam standartları ise artmadı.