• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina

Kamboçya'da işçiler geçinmeye yetecek ücret mücadelesi veriyor

IndustriALL Küresel Sendika Kamboçya giyim işçilerinin geçinmeye yetecek asgari ücret mücadelesini destekliyor, örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmesini ve hapisteki sendikacıların salıverilmesini talep ediyor.

31.01.2014

2014 Kamboçya'da şiddetle başladı. Asgari ücretin artması talebiyle gösteri yapan işçiler polisle çatıştı. Sonuçta dört insan öldü, üç kişi kayıp, 23 kişi hapiste ve yüzlerce işçi işten atıldı. Grevleri destekleyen, aralarında bizim üye örgütlerimizin yöneticilerinin de bulunduğu sendika yöneticileri hakkında tutuklama emri çıkarıldı. İşverenler sendikalara tazminat davaları açıyor.

Kamboçya'daki durum hiçbir şekilde kabul edilemez ve ülkeyi IndustriALL Küresel Sendika'nın gündeminde öncelikli hale getiriyor. Ülkede şiddet patlak verdikten hemen sonra harekete geçtik. ITUC ve UNI Küresel Sendika ile birlikte, Ocak başlarında Phnom Penh'e uluslararası bir sendika heyeti gönderdik. Sendikalarla, hükümetle ve işveren örgütüyle görüşen heyet hapisteki sendikacıların salıverilmesini, ölümlerle ilgili soruşturma yapılmasını ve asgari ücret artışıyla ilgili görüşmelerin sürmesini istedi.

LabourStart'ta bir elektronik dayanışma kampanyası başlattık. Şimdiye kadar yaklaşık 11.000 kişi Kamboçya hükümetini ve işveren örgütünü protesto etti.

Ve ortak eylem sürüyor. Son olarak, IndustriALL Küresel Sendika, UNI Küresel Sendika ve ITUC, 30 önde gelen giyim markasıyla birlikte, Kamboçya hükümetine bir mektup gönderdi. Mektupta hükümetten, ölümle sonuçlanan şiddet kullanımının soruşturulması, örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmesi ve işlerliği olan bir asgari ücret müzakere süreci oluşturulması isteniyor. Şimdi ücret sorununu ele almak üzere bir çalışma grubu kuruldu. Bu arada Tayland'da, Kore'de, Avustralya'da ve başka yerlerde IndustriALL üyesi sendikalar dayanışma eylemleri düzenledi.

Ayda 80 dolar asgari ücret dünyadaki en düşük asgari ücretlerden biridir. Bu nedenle, Kamboçya'da IndustriALL üyesi sekiz sendika, Aralık'ta düzenlediğimiz atölye çalışmasında asgargi ücretin 160 dolara yükseltilmesini talep etme kararı aldı. Bu bile geçinmeye yetecek bir ücret olmamakla birlikte, 400.000 giyim işçisi için ileriye atılmış bir adımdır. O işçiler ki yılda 5 milyar dolar tutarında ihracat yapılmasını sağlıyorlar.

Ne var ki, Aralık sonunda, hükümet ve işverenler asgari ücreti ancak 95 dolara çıkarmayı kabul etti. Daha sonra bu rakam ayda 100 dolara çıkarıldı. Memnun olmayan işçiler greve devam ettiler. Güney Kore elçiliği ile yatırımcılarının polisin müdahalesini istemesi üzerine şiddet uygulandı.

Kamboçya'da hazır giyim sektöründe sendikalı işçi oranı yüzde 60 gibi umut verici bir düzeyde, ama işçiler çok sayıda sendikaya bölünmüş durumda. Sözgelimi SL Garments adlı hazır giyim firmasında geçen yıl verilen mücadele kazanılmıştı, ama işçilerin daha fazla güç kazanması için birliğin sağlanması elzem.

IndustriALL Kamboçya'da işçilerin hakları için, geçinmeye yetecek bir ücret sağlamak için, örgütlenme ve toplu sözleşme özgürlüğünün şiddet korkusu olmaksızın kullanılabilmesi için eylemini sürdürecek.

 

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı