• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güç Birliği Plaformu Kadınları

Kampana Deri'de ‘Kadına Yönelik Şiddete Son’ dedi

Sendikal Güç Birliği Platformu Kadınları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde, Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve 250 gündür direnişte bulunan, Deri-İş üyesi kadınlarla birlikteydi.

25.11.2011

Sendikal Güç Birliği Platformu Kadınları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde, Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve 250 gündür direnişte bulunan, Deri-İş üyesi kadınlarla birlikteydi.

Kadına yönelik şiddete son yazılı önlükleri ve kokartlarıyla, 11:30'dan itibaren toplanan kadınlar eylemlerine halay çekerek başladı.
Sendikal Güç Birliği Platformu Kadınları adına yazılan ortak bildiriyi Hava-İş Sendikası’ndan Eylem Enül okudu.

Son yedi yılda kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığına vurgu yapan Enül, AKP hükümetinin “Kadın erkek eşit değildir” söylemleriyle kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı körüklediğini söyledi. Platform kadınları olarak 25 Kasım'da evde, işyerinde, sokakta kadına yönelik şiddete karşı ses çıkarmak için bir araya geldiklerin altını çizdi.

 

 

Kadına şiddet istatistiklerde bile yer almıyor

Enül, esnek çalışma koluşlarının işyerlerinde kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve mobbingin artmasına sebep olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de işyeri şiddetine ilişkin elimizde sağlam veriler yok, ama alan gözlemlerine bakılarak yapılan bazı çalışmalar erkeklerin fiziksel şiddete maruz kaldığını saptarken kadınların da cinsel, taciz, yıldırma ve sataşma ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Kadınların işyerlerinde uğradığı, bu cinsiyete özgü şiddet biçimlerinin üstü çoğu kez örtülüyor ve işçi sağlığı ve güvenliği istatistikleri içinde bile yer alamıyor.”

Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede, konfederasyonların suskun kalmasını da eleştiren Enül “Toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz hâlâ bir alt madde olarak bile yer almıyor. Sendika tüzük ve programlar ise bu açıdan tam anlamıyla içler acısı” dedi.

Enül'ün konuşması “Kadına yönelik şiddete son”, “Sen bağır şiddet dursun”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Kadınlar burada Türk-İş nerede”, “Kadınlar isyanda Türk-İş nerede” sloganlarıyla kesildi.

 

 

“Haklarımızı alana dek direneceğiz”

Daha sonra söz alan, direnişi örgütleyen kadın işçilerden Dilek Göl, Kampana'yı kadınların örgütlediğini her şeyin sendikal örgütlenme mücadelesi içinde yer alan iki kadının işten atılmasıyla başladığını söyledi. “250 gündür buradayız. Biz işçi kadınlar olarak işyerinde ve dışarıda patronun şiddet ve baskılarına maruz kaldık. Başlangıçta bazı arkadaşlarımızın aileleri ve eşleri de onların buraya gelmesine karşı çıktı, aramızda boşanma aşamasına kadar gelenler oldu. Ama biz yılmadık, haklı mücadelemizi onlara da anlattık. Şimdi artık, çoluk çocuk buradayız... Haklarımızı alıncaya kadar direneceğiz” dedi.

25 Kasım ortak etkinliğinde Petrol-İş Sendikasında örgütlü Mecaplast işçi tiyatrosundan Emek Nalbant ve Derya Ağbaş'ın sergilediği bir kadın oyunu da vardı. Kadının sokakta, ev içinde ve işyerinde uğradığı şiddeti sorgulayan oyunda N.Ç. davasına da değiniliyordu...