• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KAMUOYUNA VE ÜYELERİMİZE AÇIKLAMA

16.10.2025

2012 yılından bu yana örgütlü olduğumuz TPI Kompozit işyerinde, işverenin enflasyonun oldukça altında %30 zam teklifine karşı başlattığımız grev 13.05.2025 tarihinden bu yana sürmektedir. Üyelerimizin hak ve menfaatlerini yükseltmek için çıktığımız grev boyunca temel amacımız, taleplerimizin karşılandığı bir sözleşme imzalamak olmuştur.

Grev sırasında sendikamızın imkanları ölçüsünde üyelerimizle her türlü dayanışma gösterilmiş ve genel uygulamalarımız çerçevesinde grevdeki tüm üyelerimize grev ödeneği verilmiştir.

Bir yandan grevimiz tüm kararlılığıyla sürdürülmüş diğer yandan tamamı şube ve temsilcilerimizin katılımı ile işverenle sözleşmeyi bağıtlamak adına görüşmeler yapılmıştır. Bilindiği üzere Petrol-İş Sendikası, toplu iş sözleşmesi süreçlerini Genel Merkez, Şube, işyeri temsilcileri ile birlikte ve üyelerimizin ortak yaklaşımı doğrultusunda sonuçlandırmaktadır. Temmuz ayı içerisinde sendikamızın işverenle görüşmeleri neticesinde %80 ücret zammı teklifine ulaşılmıştır. Bu teklif, üyelerimizin eğilimiyle kabul edilmemiş ve grevimiz devam etmiştir.

Zor durumda olduğu ve küçülme kararı aldığı bilinen işyerinde, Ağustos ayında şirketin bağlı olduğu ana şirketin ABD’deki iflas süreci başlamıştır. Ardından bu durumun olumsuz etkileri de hesap edilerek, işverenin daha önce önerdiği %80 ücret zammı teklifinin kabul edildiği bildirilmiştir. Ancak iki buçuk ayı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen işveren farklı tarihler vererek ve bahaneler üreterek sözleşmeyi imzalamaktan kaçınmıştır. Aynı dönemde TPI Kompozit işyerinin hisseleri Dubai merkezli XCS Composites L.L.C-FZ şirketine devredilmiştir. Bu şirketin, söz konusu devir işlemi için kurulduğu ve paravan niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır. Hisseleri devredilen ancak tüzel kişiliği devam eden TPI Kompozit işyerinde işveren işçiye karşı sorumluluklarından ve yükümlülüklerinden kurtulmaya çalışmaktadır.

Bu süreçte, Petrol-İş Sendikası olarak grevin anlaşmayla sonuçlanması ve üyelerimizin haklarının güvence altına alınması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili sektördeki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. Bakanlıklara üyelerimizin sorunları iletilmiştir. Ayrıca desteğini almak üzere Türk-İş, akademisyen ve uzmanların katılımıyla bu konuda bilgilendirilmiştir.

Üyesi olduğumuz, IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriAll Avrupa Sendikası, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC gibi bölgesel ve küresel uluslararası federasyonlara durum taşınmıştır.

10.10.2025 tarihinde ise işveren grevdeki tüm üyelerimize iş akitlerini 1 ay içinde feshedeceğini bildirmiştir. “Ekonomik gerekçelerle” yapılmak istenen bu fesih hukuken geçersiz olup yasa dışı lokavt niteliğindedir.

İşverenin kendi çıkarları için işçinin haklarını gasp etmeye çalışmasına karşı daha önce Bakanlıklar nezdindeki girişimlerimizi ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizde sermayenin işçinin emeğini hiçe sayıp işyerine kilit vurması ve ülkeden çekip gitmesi karşısında işçilik alacaklarının güvencelerinin sağlanması için her türlü mücadeleyi vereceğiz.

TPI Kompozit işyerinde yaşananlar, ülkemizde işçilik alacaklarının güvenceden yoksun olmasından kaynaklanmaktadır. Yabancı bir sermayenin elini kolunu sallaya sallaya ülkemize gelip, işçilerin emeğini ve ülkenin kaynaklarını yağmalayıp yine elini kolunu sallaya sallaya gidebilmesi sadece sendikaların ve işçi sınıfının değil ülkemizin de önemli bir sorunudur.

Bu sorunun çözümüne ve işçilik alacaklarının güvence altına alınmasına ilişkin sendikaların birlikte ve kapsamlı mücadele vermesi, gerekli yasal değişikliklerin yapılması gerekmektedir.

 

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu