• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KAPANAN PLASTAŞ’IN 100 İŞÇİSİ İKİ YILDIR TAZMİNATLARINI ALAMIYOR

Transtürk’ün patronu Faruk Süren işçiye verdiği sözü tutmadı

11.08.2004

Transtürk Holding’in sahibi Faruk Süren, holding kuruluşlarından olan, otomotiv ve beyaz eşya sektörüne plastik parça üreten Plastaş Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin 2002 yılı Haziran ayı sonlarında kapanmasıyla, bu işyerinde çalışan Sendikamız üyesi 100 işçinin ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarından oluşan haklarını ödeme sözü vermesine rağmen, iki yıldır bu sözünü tutmadı. Süren, Sendikamızın örgütlü olduğu işyerinde çalışan ve fabrikanın kapanmasıyla ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamayan işçiler için Petrol-İş’e gönderdiği ve kendi imzasını taşıyan yazıda şöyle diyordu:

“Plastaş Anonim Şirketi’nin talihsiz sonuna rağmen bu sonuçtan en az dahli olan Sendikanıza bağlı emekçilerin ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarıyla ilgili varmış olduğumuz olumlu ve yapıcı sözleşmenin imzalı bir nüshasını ve emekçi listesini ilişikte takdim ederim.” 

Süren, buna göre, üyelerimize olan toplam 802 bin ABD Doları borcu ödeme taahhüdünde bulundu. 1 Temmuz 2002 yılında imzalanan sözleşmenin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Transtürk’ün patronu Faruk Süren bu zamana kadar bu taahhüdünü yerine getirmedi.

İşçi başına alacak 22 milyar ile 4 milyar lira arasında
Faruk Süren’in sahibi olduğu ve iki yıl önce üretimini durduran Plastaş Fabrikası işçilerinin alacakları ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarının toplamı işçi başına 22 milyar lira ile 4 milyar lira arasında değişiyor. Yapılan protokolde  işveren,  işçilerin ücret, toplu iş sözleşmesi farkları, kıdem ve ihbar tazminatlarının toplamı olarak 802 bin ABD Doları alacaklı olduklarını kabul etti. Alacaklı işçilere ödemeler, 2002 yılı Eylül ayından itibaren başlanacak, borçların tümü 2003 Mayıs ayında ödenmiş olacaktı. Ancak yapılan bu protokole rağmen Transtürk’ün patronu Faruk Süren, işçilere olan borcunu bu zamana kadar ödemedi.

İşçiler iki yıldır perişan
Bu şirketlerin büyümesi için elinden geleni yapan çalışanların mağdur edilmesinin vebalini kimse ödeyemez. Patronların yanlış kararlarının bedelini hiç kimse işçilere çıkartmamalıdır. Vicdan sahibi olanlar kupkuru kanun metinleri ardına saklanamaz.

Transtürk Holding’in patronu Sayın Faruk Süren’e sesleniyoruz: Yaptığınız protokolün, imzaladığınız sözleşmenin ardında durun. Verdiğiniz sözleri yerine getirin.  Derhal üyelerimizin haklarını verin. Yıllardır mağdur olan çalışanlar bir an önce haklarına kavuşmalıdır.

Saygıyla kamuoyuna duyurulur . 

                                                                     Petrol-İş Sendikası İstanbul 2. Nolu Şube Başkanı Ecvet Eşlegül

                                            

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı