Kumlu hakkında 150 milyonluk yolsuzluk iddiası yargıda

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve TES-İş Sendika yönetimi hakkında 150 milyon lira civarında usulsüzlük yaptıklarına ilişkin şikayette bulunulduğu ortaya çıktı.

AYDINLIK
06.12.2011

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İş Sendikası) Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve sendika yönetimi hakkında 150 milyon lira civarında usulsüzlük yaptıklarına ilişkin şikayette bulunulduğu ortaya çıktı. Savcılıkça yaptırılan bilirkişi incelemesinde Kumlu’nun mal varlığındaki artışla iddia edilen yolsuzluklar arasında bağ kurulamayınca takipsizlik kararı verildi. Ancak şikayetçiler takipsizlik kararına bir üst mahkemede itiraz etti. Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin soruşturma ile ilgili incelemesinin devam ettiği belirtildi.

Sahte evrak düzenlediği iddiası

TES-İş Trabzon Şube Başkanı Cengizhan Gündoğdu ve Kütahya Şube Başkanı Eşref Erden tarafından 2008 yılında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na verilen şikayet dilekçesinde Kumlu ve diğer yöneticilerin yönetime gelmeleri ile birlikte Sendikalar Kanunu ve Yönetmeliği’ne aykırı olarak ve hatta hiç dikkate almayarak kendi özel şirketleri gibi hareket ettikleri iddia edildi.

1) Akay Hastanesi:

Akay Hastanesi’nin satın alınması ile ilgili olarak yöneticiler tarafından daha önce yaptırılan değer tespit raporunda hastanenin eş benzerinin en fazla 27 milyon liraya mal edilebileceği belirtilmiş fakat her nasılsa hastanenin 57 milyon liraya alındığı bildirilmiştir. Daha sonradan haricen öğrenilen fiyatın bu dahi olmadığı çok fahiş bedel olan 92 milyon lira ödendiği, iş bu bedelin ise birçoğunun hiçbir hukuki mesnedinin bulunmadığı ve ödemelerin şirket yetkililerinin şahıslarına yapıldığı, sermaye artırımına gidilmesine rağmen sermaye bedellerinin de bu şahısların hesaplarına ödeme yapıldığı tarafımızca anlaşılmıştır. Bu durumlar sendika yönetimi tarafından her zaman gizlenmek için büyük çaba sarf edilmiştir.

2) Didim Eğitim ve Sosyal Tesisleri:

Didim Eğitim ve Sosyal Tesisleri inşaatı ile ilgili olarak, iş usulüne uygun ihale edilmediği gibi ihale bedeli olarak tespit edilen ve 18.9 milyon liraya ihale edilen iş, yapılan ödemeler 72 milyon liraya ulaşmış olmasına rağmen kesin kabulü bile yapılmadan 10 yıllığına yıllığı 1 milyon liraya gibi komik bir rakama tamamen zararına kiraya verilmiştir. Kiraya verilmesinin dahi amacına uyulmayan bir işlem olmasına rağmen bu işten 55 milyon lira sendika zarara uğratılmıştır.

3) Akçay Eğitim ve Sosyal Tesisleri:

Akçay Eğitim ve Sosyal Tesis inşaatı ile ilgili olarak, Sendika Yönetim Kurulu’nca önce fizibilite raporu hazırlatılmıştır. Fizibilite raporunda bu tesisin 34 milyon liraya mal olacağı belirtilmesine rağmen tesis inşaatı 42 milyon liraya ihale edilmiş ve bugüne kadar da 55 milyon lira harcanmasına rağmen hala bitirilmemiştir. Yine bu işi yapan Arıkan Firması’nın ihaleyi aldığı tarihte karşılıksız çekleri ve vergi borcunun bulunması nedeni ile işi yapma yeterliliğinin ve ihaleye girebilecek durumda dahi bulunmayan bir firmaya ihale edilmesi de düşündürücüdür.

4) Ankara Enerji Oteli:

Ankara Enerji Oteli’nin işletmesi ile ilgili olarak, yönetim söz konusu oteli yine değerinden çok üstünde 4.5 milyon liraya almıştır. Daha sonradan otelde tadilat yapılarak, otel 7 milyon liraya mal edilmiştir. Yani otelin tadilatı nedeniyle alım bedelinin bir katı daha harcama yapılmıştır. Daha sonra da otel aylık 11 bin lira bedelle kiraya verilmiştir. Demek ki alınış amacı tamamen değişik olan otel yöneticiler tarafından birilerine söz verilerek alınarak tadilat yapılmış ve çok cüzi rakamla kiraya verilmiştir. İş bu cüzi kira kira bedeli bile kiracı tarafından ödenmediği gibi hiçbir işlem de yapılmamaktadır.

5) Mersin Enerji Oteli:

Yine Mersin Enerji Oteli’nde de aynı durumlar olmuştur. Tadilat üzerine tadilat yapılarak otel 11 milyon liraya harcama yapılmasına rağmen bu otel de kiraya verilmiş fakat kira bedelleri zamanında ödenmemiştir, ödenmemektedir.

TES-İş muhalefeti de konuyu gündeme getirmişti

TES-İş muhalefeti 2008 yılında konu ile ilgili bir bildiri yayınlamış ve sendikada yaşanan yolsuzlukları dile getirmişti. Muhalefetin yayınladığı bildiride özetle şu görüşlere yer verilmişti:

Sendikanın Denetim Kurulu’nun tespit ettiği usulsüzlük ve fazla harcamalar, hiçbir zaman ‘çamur at izi kalsın’ mantığı ile izah edilemez. Sendikanın işletmecilerle imzaladığı sözleşmeler, Sendikanın ödediği istihkaklar halen Sendika arşivindedir. Tüm deliller şu anda TES-İş Sendikası’nın bünyesindedir.

... Tekrar net olarak soruyoruz son 4 yılda Genel Başkan Mustafa Kumlu’nun ve yakınlarının inanılmaz şekilde artış gösteren mal varlığının kaynağı neredendir?

Yapılan yatırımlarla bu servet artışının aynı tarihlere rastlaması tesadüfi midir?