• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Küresel sendikalar ve 30 büyük marka Kamboçya'daki cinayetin soruşturulmasını istiyor

IndustriALL Küresel Sendika, UNI Küresel Sendika ve ITUC, 30 küresel marka ile birlikte, Kamboçya hükümetinin grevci tekstil işçilerine karşı ölümle sonuçlanan şiddet kullanımını soruşturmasını talep ediyor.

20.01.2014

Ortak çabalarıyla Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması'nın ortaya çıkmasına katkıda bulunan IndustriALL ve UNI, markaların yaptırdıkları üretimin sorumluluğunu üstlenmesinin ve Kamboçya hükümetinden değişim talep etmesinin umut verici olduğunu açıkladı.

Küresel federasyonlarla birlikte 30 büyük markanın ortak imzasını taşıyan mektup, hükümetten, asgari ücreti belirlemek için yeni bir süreç başlatmasını ve işçiler ile sendikaların haklarına saygı göstermesini istiyor. Markalar, ayrıca, Kamboçya Başbakanı Hun Sen'den görüşme talebinde bulundu.

Mektupta imzası bulunan kuruluş temsilcileri, asgari ücretin artırılması talebiyle 2 ve 3 Ocak günlerinde yapılan barışçıl gösterilerde güvenlik kuvvetlerince işçilerin ve eylemi izleyenlerin üzerine açılan ateş sonucunda bazı kişilerin ölmesi ve yaralanmasından kaygı duyduklarını dile getirdiler.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:

“Kamboçya'nın onayladığı 87 nolu ILO sözleşmesi, sırf barışçıl bir grev örgütlediği ya da o greve katıldığı için hiç kimsenin özgürlüğünden yoksun kılınamayacağını veya ceza yaptırımına maruz bırakılamayacağını öngörüyor. Hükümet şimdi işçilerin ve sendikaların haklarını korumanın sorumluluğunu üstlenmelidir. İşveren ve sendika temsilcileri geçinmeyi gerçekten sağlayacak bir ücret belirlemek için yapıcı bir diyaloga girmelidirler.”

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Philip Jennings olay konusunda şunları söyledi:

“Bu protestolar Kamboçyalı işçilerin meşru eylemiydi. İşçilerin insana yakışır bir ücret için mücadele hakkı korunmalıydı. Bir grup marka temsilcisinin işçilerin hakları konusunda kaygılarımızı paylaşması ve hükümetten şiddet kullanımının soruşturulmasını istemesi bizi memnun etti.”

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Adidas'tan Walmart'a kadar büyük küresel markaların sendikalarla birlikte davranması karşısında, Kamboçya hükümetinin, işçilere grev eyleminden başka seçenek bırakmayan bozuk sistemi onarması gerekiyor. Bunun yapılmaması, işçilerin sefalet ücretine talim etmeye devam etmesi anlamına gelecektir ve Kamboçya'nın kârlı ihracat sektörüne büyük zarar verecektir.”

Burrow devamla, “Yetkili makamlar tutuklanan işçileri derhal serbest bırakmalıdır” dedi.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi