• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Konferansı Yapıldı

Küresel sermayeye karşı küresel sendika ağları

140 ülkeden 50 milyon sanayi işçisini temsil eden IndustriALL Küresel Sendika tarafından 17-18 Ekim günlerinde IG Metall'in sahipliğiyle Frankfurt'ta düzenlenen, küresel çerçeve sözleşmeler ve sendikal ağlar konulu konferans, sonuçlandı. Yeni sendikal ağlar için hedef şirketler seçilecek, asgari standartlar belirlenecek, sendikal ağlar için mali kaynaklar güçlendirilecek...

23.10.2012

Konferansa bütün bölgeleri ve sektörleri temsilen 31 ülkenin 67 sendikasından 120 civarında delege katıldı. Türkiye'den dört sendikanın temsilcileri de oradaydı.

Sendikamız Petrol-İş Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Adana Şube Başkanı Abdül Mecit Dönmez, Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan'dan oluşan bir delegasyon tarafından temsil edildi.

Konferansa ILO VE Küresel İşçi Üniversitesi temsilcileri de katıldı.

IndustriALL Küresel Sendika Başkanı Berthold Huber, konferansta yaptığı konuşmada, “Ana görevimiz küreselleşmeyi daha insani kılmak için asgari sosyal standartları uygulatmaktır. Bütün işyerlerinde ve tedarik zincirlerinde asgari koşulların uygulanmasını sağlamak için şirketlerle küresel çerçeve sözleşmeler bağıtlıyoruz” dedi.

IndustriALL için sendikal ağlar, küresel sendikal yapılar kurmaya yarayan somut birer araçtır; küresel bir sözleşme olsun ya da olmasın, bir şirketteki sendikaları birbirine bağlar. Sendikal ağlar küresel sermayeye karşı koymada temel taşı niteliğinde yapılardır. Küresel çerçeve sözleşmeler bir araçtır, esas olan örgütlü güçtür.

Küresel dayanışma

Küresel çerçeve sözleşmeler sendikalar ile çokuluslu şirketler arasında küresel düzeyde görüşülüp bağıtlanmakta ve şirketlere bağlı bütün işletmelerde ve tedarik zincirlerinde işçilerin hakları ve insana yakışır çalışma koşullarıyla ilgili standartlar öngörmektedir.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Raina konferansta şöyle dedi: “IndustriALL’un küresel bir sendika olarak rolü, küresel ekonomide uluslarötesi şirketlerden yana olan güç dağılımına, uluslara, toplumlara ve insanlara dönük yeni bir denge getirmek olmalıdır. Küreselleşmiş dünyamızda uluslarötesi şirketlerde işçilerin haklarını güvence altına almanın ve çalışma koşullarını iyileştirmenin en etkin yollarından biri küresel çerçeve sözleşmelerdir.”

Raina devamla, “Küresel şirketlerde sözleşme bağıtlamak, sözleşmelerin uygulanmasını izlemek ve çalışma koşullarını iyileştirmek için, küresel sendikal ağlar kurmak suretiyle küresel çerçeve sözleşmeleri desteklemeye devam edeceğiz. Küresel sermaye çok büyük bir güç, bu gücün birlikte davranan işçilerin gücüyle üstesinden gelinmelidir” dedi.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ise sendikal ağlar konusunda şunu vurguladı: “Sendikal ağlar kurmak ve küresel sendikal dayanışmayı gerçekleştirmek için stratejik bakımdan hedef şirketler seçmeliyiz. Daha sonra, küresel sendika, ağın gerçek sahipleri olarak üye örgütlerimizin katılımıyla altyapıyı kurmalıdır.”

Konferans küresel sözleşmeleri sahiplenme konusunda bazı sorunlar olduğunu saptadı ve yeni sözleşmelerin yapılmasında daha kapsayıcı, şeffaf ve standart bir sürece ihtiyaç olduğunu belirledi. Katılımcıların üzerinde birleştiği konulardan biri de işyerlerindeki işçilerin ve işyeri yönetimlerinin küresel sözleşmeler konusunda sistemli bir şekilde bilgilendirilmesi ve küresel sözleşmelerin uygulanmasının ülke sendikaları tarafından etkin bir şekilde denetlenmesiydi. Sözleşmelerin kâğıt üzerinden hayata geçmesinde bunun önemli olduğu vurgulandı.

Demokratik müzakere süreci

Aralık ayında yapılacak IndustriALL Yönetim Kurulu'na şu önerilerin götürülmesine oybirliğiyle karar verildi:Demokratik müzakere süreci

  • Her yeni küresel çerçeve sözleşmede sıkı sıkıya uyulacak asgari standartların belirlenmesi;

  • Yeni sözleşmelerin müzakere sürecinin demokratik ve kapsamlı olmasını sağlayacak ilkelerin belirlenmesi;

  • Yeni ve mevcut sözleşmelerin gelişimini yakından izlemek ve Yönetim Kurulu'na önerilerde bulunmak üzere, küresel çerçeve sözleşmelerle ilgili sürekli bir çalışma grubunun kurulması;

  • IndustriALL için hayati öncelik taşıyan sendikal ağlara kaynak, eylem ve kampanya desteği sağlanması;

  • Resmiyet kazanmış ağları ya da dünya işletme konseylerini işverenlerin tanımasını talep etmeye devam edilmesi.

Ayrıca, IndustriALL Küresel Sendika bundan böyle dünya sektör konferanslarını farklı bir biçimde örgütleyecek ve konferans süreci içinde, şirketlerle ilgili özel oturumlar düzenleyecek. Bu yeni uygulamayla, saptanan hedef şirketlere yönelik ağlar kurulup geliştirilecek.

Kaynak: Dışilişkiler