• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Küresel şirketler yaptıkları hak ihlallerinden sorumlu tutulacak!

Küresel emek hareketinin ve sendikaların verdiği mücadele işçilerin küresel düzeyde haklarını savunmalarına yönelik sınırlı da olsa belirli olanaklar yaratıyor. Bu olanaklardan birisi de Fransa merkezli küresel şirketleri üçüncü ülkelerdeki tedarik zincirlerinde işlediği hak ihlallerinden sorumlu tutan “Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülüğü Yasası”dır.

04.07.2022

Küresel emek hareketinin ve sendikaların verdiği mücadele işçilerin küresel düzeyde haklarını savunmalarına yönelik sınırlı da olsa belirli olanaklar yaratıyor. Bu olanaklardan birisi de Fransa merkezli küresel şirketleri üçüncü ülkelerdeki tedarik zincirlerinde işlediği hak ihlallerinden sorumlu tutan “Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülüğü Yasası”dır.

Yves Rocher’de “Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülüğü” yasası çerçevesinde yargılama başladı!

Petrol-İş Sendikası, Fransa merkezli avukatlık bürosu Sherpa, ActionAid Fransa ve Flormar’da işten atılan 34 işçi 2017 Mayıs ayında Fransa’da kabul edilen “Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülüğü” yasasına dayanarak 2018-2019 yıllarında Yves Rocher/Flormar şirketinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili 23 Mart 2022 tarihinde Paris Ceza Mahkemesinde dava açmıştı.

Açılan bu davanın ilk duruşmasına katılmak ve dava açan kurumların davanın geleceğine yönelik plan ve programları daha kapsamlı bir şekilde hazırlaması için Petrol-İş Sendikası Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut, Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı ve Petrol-İş Sendikası Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse’den oluşan bir heyet Fransa’ya giderek hem taraflarla görüşmeleri yürüttü hem de mahkemeyi takip etti.

Petrol-İş heyeti ilk olarak 29 Haziran 2022 tarihinde sabah saatlerinde ActionAid ve Sherpa ile biraraya geldi. Burada taraflar Mart 2022 tarihinde mahkemeye sunulan ifade tutanaklarının durumu, Gebze’de bulunan Yves Rocher/Flormar fabrikasındaki son durum, davaya sonradan katılmak isteyen işçilerin durumu ve gelecekte davanın seyrine yönelik nasıl bir politika izleneceğini görüştüler. Görüşmeye Petrol-İş heyetiyle birlikte Sherpa Hukuk Bürosundan Avukat Lucie Chatelain, Avrukat Sabrina Fillion katıldı. ActioanAid’ten ise toplantıya Aurore Pereira ve Soundouce Khemies katıldı.

Aynı gün öğleden sonra ise konu ile ilgili Fransa medyası için tarafların içinde yer aldığı küçük video filmlerinin çekimi yapıldı. Bu video filmlerin kamuoyunun konuya dair bilinçlendirilmesine yönelik kullanılması planlanıyor.

Arabulucular Belirlendi!

Petrol-İş ziyaretinin ikinci gününde ise Petrol-İş’in de içinde olduğu taraflar Paris Sulh Ceza Mahkemesi önünde bir araya geldi. Daha sonra hep birlikte yargılamanın yapılacağı mahkeme salonuna geçildi. Yves Rocher/Flormar avukatının mahkemeye gelmemesi üzerine yaklaşık 25 dakika beklendikten sonra dava hakimi Fransa’da 4 yıl önce yürürlüğe giren yasaya göre tarafların ilk olarak zorunlu ara bulucuya gitmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme hakimi ara bulucular listesinden 3 kişinin davada ara bulucular olarak atandığını, tarafların 15 Eylül 2022 tarihine kadar ara bulucularla iletişime geçmesi ve 6 Ekim’e kadar ara buluculuk sürecinin tamamlanması ve bir karar alınması gerektiği vurgulandı.

Duruşmadan sonra Petrol-İş, Sherpa ve ActioanAid’in de katılımı ile davanın avukatının ofisinde davanın geleceğine yönelik bir görüşme gerçekleştirildi. Taraflar “Şirketlerin İhtiyatlı Davranma Yası”nın içeriğini de dikkate alarak gelecekte atılacak adımları davanın avukatı François Lafforgue ile birlikte planladılar.

Daha sonra ActionAid Fransa bürosuna geçen taraflar burada konunun Fransa basınında daha da aydınlatılmasına yönelik bir webinara (online panel) katıldılar. Karşılıklı soru ve cevaplarla devam eden webinar yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Yaşasın Uluslararası Sendikal Dayanışma!

Petrol-İş heyeti 1 Temmuz 2022 tarihinde ise Fransa Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu CFDT Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Sekreteri Helene Deborde ile görüştü. Görüşmede Fransa merkezli şirketlerin üçüncü ülkelerdeki tedarik zincirlerindeki politikaları, CFDT Konfederasyonuna bağlı Fransa Kimya İşçileri Sendikası ve Petrol-İş Sendikası arasındaki ilişkiler konuşuldu.