• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Madencilerin ölümü iş kazası değil iş cinayetidir

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Alpagut köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik İşletmesi'nde, metan gazı patlaması sonucu meydana gelen göçükte, 19 madencinin ölümü acılarımıza yeni acılar eklemiş, ülkemizde ve örgütümüzde büyük bir üzüntü yaratmıştır.

 

11.12.2009
19 madencimizin topluca öldüğü bu işyeri özel sektöre ait, örgütsüz, sendikasız bir işyeridir. Bu acı olay ve bunun gibi olaylar olağan bir durum veya kader olarak değerlendirilemez.  Toplu ölümlü iş kazaları bakımından en riskli işkolu olan madencilikte işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları tam sağlanmamakta, denetimler yapılmamakta, yaptırımlar tam olarak uygulanmamaktadır.  Özel sektörün işlettiği örgütsüz, sendikasız maden ocaklarındaki kuralsız, güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamlarında bu tür toplu ölümler daha sık yaşanmakta, adeta toplu iş cinayetlerine dönüşmektedir.
 
Yer altı maden ocaklarında grizu rutin ölçümlerinin ve olası risklerin belirlenmesi hayati önemdedir. En küçük bir şüphede dahi üretim durdurulmalı ve işçiler tahliye edilmelidir. Önce üretim, önce kar anlayışıyla değil, önce işçi, önce insan anlayışıyla üretim yapılmalıdır. Bunun da yolu, işverene bağımlı olan bir sorumlunun denetimleri sağlaması yerine, sürekli ve yerinde denetimi sağlayacak sendikal örgütlenmedir, işyeri sağlığı ve güvenliği kurumlarının görevlerini tam olarak yerine getirmeleridir. Umarız yetkililer bu acı olaydan gereken dersleri çıkarırlar.
 
Bu acı olayların bir daha yaşanmaması için maden işletmecilerini ve yetkilileri bir kez daha uyarıyor, maden ocağında hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize rahmet, yakınları, çalışma arkadaşları  ve madenci camiasına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
PETROL-İŞ SENDİKASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU