• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

26. Olağan Genel Kurul'da Kadın Atağı

Örgütlü Kadın Güçlü Sendika

Türkiye sendikal hareketi içinde ilk kez bir işçi sendikasının kadın politikası, sendikanın ana metinlerine yansıtılıyor. Tüzük değişikliği ile kadın komisyonları gündeme getirilirken, cinsel taciz suç olarak tanımlanıyor. 

09.09.2011

Sendikamız işyerlerinde, evlerde ve sendikada kadın ve erkekler arasındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasını yeni sendikacılık anlayışının temel taşlarından biri olarak görürken, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşı mücadele ederek onların önündeki engellerin ortadan kaldırılması için uğraş veriyor.

Bu anlayıştan hareketle sendikamızda sekiz yıldan beri Petrol-İş Kadın Dergisi çatısı altında kadın çalışmaları yürütülüyor. 17- 18 Eylül tarihleri arasında sendikamızın 26. Olağan Genel Kurulu yapılıyor. Genel Kurulumuz'da sendikamız kadın çalışmaları alanında da çok önemli adımlar atmayı hedefliyoruz.

Öncelikle sendikamız Ana Tüzüğünü toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gözden geçirdik ve cinsiyetçi maddelerden ve dilden arındırarak, kadın erkek eşitliğini gözeten yeni maddeler ekledik.

Anti-Cinsiyetçi bir tüzük

Sendikamızın görev ve yetkilerinin tanımlandığı 4. Madde'ye eklenen “r” fıkrası ile;

“Kadın-erkek eşitliğini savunmak, bu eşitliğin inşası için evde, işyerinde ve sendikada gereken her türlü önlemin alınması ve uygulanması için çaba sarf etmek, bu amaçla kadın büroları ve komisyonları kurmak, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele etmek” sendikanın görev ve yetkileri arasına giriyor.

Bunun yanı sıra Merkez Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri'nin tanımlandığı 23 Maddeye de “kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla toplumsal cinsiyet eğitimleri vermek, kadın büroları ve komisyonları kurmak” şeklinde bir bölüm eklenerek, kadın ve eşitlik çalışmaları teminat altına alınıyor.

Petrol-İş Sendikasının Ana Tüzüğünde Disiplin Cezalarının Sayıldığı 123.Madde eklemelerle şu hale geldi: “Merkez ile şube disiplin kurulları, Sendika Anatüzüğüne uymayan, Sendika tüzelkişiliği aleyhinde faaliyet gösteren, Sendikanın ilkelerine, amaçlarına ve hedeflerine aykırı davrananlar ile kadına yönelik cinsel taciz, mobbing ve şiddet uygulayanlar hakkında aşağıdaki disiplin cezalarını vermeye yetkilidir. Kadınlara yönelik şikayetlerde, kadının beyanı esastır, karşı taraf aksini ispatla yükümlüdür.”

KESK'teki cinsel taciz olayından sonra sendikalı kadınların ve kadın örgütlerinin ve sendikaların gündemine giren cinsel taciz ilk kez bir işçi sendikasının tüzüğünde bu kadar net ve kadın üye yararına tanımlanıyor.

Önümüzdeki dört yıllık dönemde Petrol-İş Sendikası olarak kadınlar için sendikamızın kadınları tarafından oluşturulan eylem planımız ise şöyledir:

• Petrol-İş Sendikası kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşıdır, toplumsal cinsiyet eşitliğine kararlılıkla bağlıdır.


• Sendikamız kadın işçilerin hem evde hem işte kadınlık durumlarından kaynaklanan farklı bir ezilme pratikleri olduğunun bilincindedir. Kadın politikası bu bilinç üzerinde şekillenir.


• Kadın ve eşitlik çalışmaları bağlamında sendika üyesi kadınlara yönelik güçlendirici özerk kadın eğitimleri yapacağız.


• Genel Eğitim Programında yer alan “Toplumsal Cinsiyet” eğitimi derslerini sürdürür bu eğitimlerde kadın üyelerin daha fazla yer almasını sağlamak için gerekli önlemleri alacaktır.


• Sendikamız kadınlara yönelik veri, bilgi toplamayı önemsiyor ve toplumsal cinsiyet esaslı istatistiklerin oluşturulması için önümüzdeki dönemde de çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.


• Sendikamız toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının gündelik yaşam pratikleri içinde gelişip güçleneceğine inanıyor. Bu çerçeveden hareketle yönetimlerde ve karar organlıklarında kadın katılımını artırmak için gerekli önlemlerin alınmasını destekliyor.


• Sendikamız “eşdeğerde işe eşit ücret prensibini” benimsiyor. Kadın erkek arasındaki ücret ayrımcılığının kalkması için mücadele veriyor.


• Petrol-İş Sendikası İşyerinde kadınlara yönelik cinsel tacizle mücadele etmeyi hedefleri arasında görüyor. Ve toplu iş sözleşmelerde İş Kanunu'nun 24b ve 25 c maddelerinin yer almasını teyit ediyor.


• Sendikamız son dönemlerde artan muhafazakârlıkla birlikte hızla yükselen kadın cinayetlerine karşı ses çıkarmanın sendikal bir görev olduğunu düşünüyor. 25 Kasım 2011’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde, Yaşama hakkı en temel insan hakkıdır: Kadın cinayetlerine son başlığı altında dost sendikalarla birlikte ülke çapında bir kampanya başlatmayı hedefliyoruz.

Sendikamız başkanlar kurulu tarafından kabul edilen tüzük değişiklikleri ve kadın eylem planı 26. Genel Kurulumuzda delegelerimizin oylarına sunularak karar haline getirilecek.