• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SODA, KROMSAN, TUZ İŞLETMESİ GREVİ:

Öztaşkın: Greve çıkmaktan başka çaremiz yoktu...

Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Soda grevini başlatırken yaptığı açıklamada, 5 aydır süren görüşmelerde sosyal haklarda anlaşma sağlandığını ancak ücret zammı, gece vardiyası ücretleri ve işe ilk giriş ücretinde bir netice alınamadığı için greve gidildiğini söyledi.

Basın Servisi
29.05.2012

Mersin şubemizin örgütlü olduğu, Şişecam Kimyasallar Grubu'na bağlı Soda San. A.Ş., Soda Kromsan Krom Bileşikleri Fabrikası ve Soda San. A.Ş. Tuz İşletmesi işyerlerinde 5 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 530 üyemiz 18 Mayıs'ta greve çıktı. Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Yönetim Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Mersin Şube Başkanımız Yunus Murat Marangoz, Mersin şube yöneticileri ve temsilcilerin de katılımıyla Soda grevi halaylarla başlatıldı, işyerlerine, “Bu İşyerinde Grev Vardır” pankartları asıldı. Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın grevi başlatırken yaptığı açıklamada, 5 aydır süren görüşmelerde sosyal haklarda anlaşma sağlandığını ancak ücret zammı, gece vardiyası ücretleri ve işe ilk giriş ücretinde bir netice alınamadığı için greve gidildiğini söyledi. Öztaşkın, 17 Ocak'ta başlayan 2012-2013 toplu sözleşme sürecinden bugüne gerçekleştirdikleri 8 oturumdan da netice alamadıkları için greve gitme kararı aldıklarını söyledi.

Öztaşkın, şöyle konuştu: "Bu 5 aylık sürede bir çok uzlaşmazlık konusu halledildi ama ücret zammı, gece ve vardiya çalışma primi, üçlü paket diye tanımladığımız sosyal yardım ve ilk giriş ücretlerinde anlaşma sağlanamadı. Ücret zammında biz herkese eşit miktarda olmak üzere 350 TL zam yapılmasını önerdik, işveren ise yine herkese eşit olmak üzere 156 lira ücret zammı yapabileceğini söyledi. İkinci ve en önemli uyuşmazlık konumuz da vardiya ve gece primi konularındaydı. Biz vardiya priminde saat ücretinin 1 lira olmasını istedik, işveren de 67 kuruş verdi. Dolayısıyla temel anlaşmazlık konumuz iki noktadır. Şu an 3 işletme var burada Soda, Kromsan ve Tuz İşletmesi."
 

"İşçiler her türlü hastalık riskini alarak çalışıyor"
Öztaşkın, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, kimyasal üretimin yapıldığı bu işyerlerinde çalışmanın risklerini bildiklerini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burası bir kimya fabrikası. Eğer kimyasal maddeler doğru yöntemlerle üretilmezse, tedbir alınmazsa, burada çalışanlar hem kendi hayatlarını, hem başkalarının hayatlarını zehirlerler. İşe yeni giren arkadaşlarımız asgari ücretin biraz üzerinde ücretlerle çalışıyorlar. Eğer bu eğitimli, kalifiye, her türlü hastalık riskini göze alan arkadaşlarımıza bin 500 lira layık görülüyorsa, bizim de grev yapmaktan başka çaremiz yok.”

Öztaşkın'ın konuşması sırasında “Yaşasın işçilerin birliği”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atan üyelerimiz, daha sonra davul zurna eşliğinde halaylar çekerek greve başladı.Tümtis ve Kristal-lş Sendikalarının Mersin Şubeleri de işçilere destek verdi.

Kaynak: Mersin Şube