• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petkim rezaleti | Burhan Özfatura-Dünya

AKP yönetiminin bu kadar pervasız olması, insanı dehşete düşürmektedir. Özelleştirme adı altında, tam anlamı ile bir "peşkeş politikası" sürdürülmekte; milli çıkarlara ve saçı bitmemiş yetim hakkına, hiç saygı gösterilmemektedir.

 

BURHAN ÖZFATURA
11.07.2007

AKP yönetiminin bu kadar pervasız olması, insanı dehşete düşürmektedir.

 

Özelleştirme adı altında, tam anlamı ile bir "peşkeş politikası" sürdürülmekte; milli çıkarlara ve saçı bitmemiş yetim hakkına, hiç saygı gösterilmemektedir.
 

- Türkiye, tam anlamı ile yabancılara peşkeş çekilmiştir. (TÜPRAŞ, Ofer ve Shell'e; Telekom, Ermeni Hariri'ye; Telsim, telekulakçı Vodafone'a; Erdemir Fransız Arcelor'a; Kuşadası Limanı İsrailli'ye; İzmir Limanı Hong-Konglu'ya; araç muayene işi Alman'a; Başak Sigorta Fransız'a; Adabank Kuveytli'ye; İETT Garajı Dubaili'ye; Avea Lübnanlı'ya; PETKİM Ermeni'ye; Rakı Amerikalı'ya; Finansbank Yunanlı papazlara; Oyakbank Hollandalı'ya; DenizBank Belçikalı'ya; Türkiye Finans Küveytli'ye; TEB Fransız'a; Cbank İsrailli'ye; MNG Bank Lübnanlı'ya; Alternatifbank Yunanlı'ya; Dışbank Hollandalı'ya; Şeker Bank Kazak'a; Yapı Kredi'nin yarısı, İtalyan'a; Turkcell'in yarısı, Finli ve Rus'a; Beymen'in yarısı Amerikalı'ya; Enerjisa'nın yarısı, Avusturyalı'ya; Garanti'nin yarısı Amerikalı'ya; Eczacıbaşı İlaç Çek'e ; İzocam Fransız'a; TGRT ABD'li'ye; DemirDöküm Alman'a; Döktaş Fransız'a; Süper FM Kanadalı'ya...)
 

(İngiliz ve Rumlar, paravan şirketler kanalı ile 1.4 milyar hektarlık alanda, maden arama ruhsatını ele geçirdiler. Bloke ettiler.)
 

Velhasıl, AKP tam anlamı ile taş üstünde taş bırakmıyor. Her şeyi yabancılara peşkeş çekiyor. (Hiç olmazsa, bunun sonucunda, üretime ve istihdama, bir katkı olsaydı. Ama ne gezer.)
 

- Enerji dağıtım ihalelerini seçim sonuna bırakan AKP; PETKİM'i yangından mal kaçırır gibi, seçime 15 gün kala ve TBMM kapalı iken, sadaka fiyatına Ermeniler'e sattı. Bunun hesabını, hem bu dünyada, hem de Cenab-ı Hakk'ın huzurunda nasıl vereceklerdir?
 

(Elbette, Türk yargısının, milli çıkarlara bu kadar ters düşen bir icraata geçit vermeyeceğine, gönülden inanıyorum. Yargı kararı, bu dışa bağımlı iktidarın, en önemli bir sanayi kuruluşunu peşkeş çekmesine izin vermeyecektir.)
 

- PETKİM'in özellikleri nelerdir?

 

a) Şirket, Türkiye'nin en gözde ve büyük kuruluşudur. Bir benzerini daha yapmak, imkansız denecek kadar zordur. Kaldı ki, mevcut arazi, tam anlamı ile bir yüzük taşıdır. Bir benzeri daha yoktur.
 

b) Şirket, 50'yi aşan petrokimyasal ürün ile, sanayiimizin vazgeçilmez hammadde üreticisidir. Plastik ve sentetik kauçuklar; inşaat/ tarım/ otomotiv/ elektrik/ elektronik/ ambalaj sektörlerinin en önemli girdileridir. Sentetik elyaflar, tekstil sektöründe kullanılmaktadır. Ayrıca; ilaç/ boya/ deterjan/ kozmetik vb. birçok sanayi için de hammadde üretilmektedir. Yıllık brüt üretimi, 3.2 milyon tondur. Yıllık cirosu 1.5 milyar dolara ulaşmıştır. (Petrokimya sektörünün yıllık cirosu 6 milyar dolardır. 2015'te, ciro 15.-milyar dolara ulaşacaktır. PETKİM'in pazar payı yüzde 27'dir. Kapasite kullanımı yüzde 98'dir. Çok başarılı bir yönetimi vardır.)

 

c) Şirket; Türkiye'nin en yüksek kredi notuna sahiptir. En şeffaf kurumudur.) Ülke ekonomisine, 1.4 milyar dolarlık katkı sağlamıştır, 2001-2005 arasında, sağladığı döviz tasarrufu 4.-milyar dolardır. Öz kaynakları ile 400.-milyon dolarlık yatırım yapmıştır.
 

d) Komik bir rakama; iki bin dönümlük arazi, 150 milyon metreküp hacimli Güzelhisar Barajı, elektrik üretim ünitesi, 14 fabrika ve 8 ortak tesis, liman/ 5 rıhtım/ 5 iskele, bin adet lojman... Ermeni diasporasının finansörüne ve yolsuzluklardan 6 yıl hapis cezasına mahkum olmuş bir kişiye, satılmaktadır. (Bir yönetim, milli çıkarları bu kadar pervasızca zarara uğratabilir mi?) (Gerçi, böylesine kötü, o kadar çok örnek yaşadık ki...) (TÜPRAŞ, Petrol Ofis, Tekelin içecekler bölümü, Seka-Balıkesir, Sümerbank-Ereğli Pamuk işletmesi, EBK tesisleri, vb. özelleştirmelerini hatırlatmak isterim.)
 

Şimdi; ülkesini seven, çocuklarının-torunlarının geleceğinin peşkeş çekilmesine razı olmayan herkesin, sesini yükseltmesi, tavır koyması, dava açması zamanıdır. AKP'nin giderayak, ülkeye daha fazla zarar vermesine engel olunmalıdır. PETKİM'e ve diğer milli değerlere sahip çıkılmalıdır.
 

Gururlanma, Ey Başbakan. senden büyük Hz. Allah(CC) var.
 

Devlet kaynaklarını kullanarak; yaz sıcağında kalitesiz kömürleri dağıtarak; ABD/AB/Barzani-Talabani-Papadopulos desteğine güvenerek; medyaya baskı yaparak; düzmece anketlere dayanarak; meydanlarda gerçekleri tahrif ederek, din istismarı yaparak, Cumhurbaşkanlığı seçiminin arkasındaki oyunlarınızı gizleyerek; Türk halkını, bir defa daha kandıracağınızı mı zannediyorsunuz?
 

Koltuklar kimseye baki kalmamıştır. Size de kalmayacaktır.
 

Yaptıklarınızın hesabı, mutlaka sorulacaktır...
 

Not: Her vesile ile halka gitme edebiyatı yapanların, özelleştirme konusunda halkı hiç akıllarına getirmemesini ibretle izliyoruz.

Kaynak: DÜNYA GAZETESİ