• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petkim'de Kazakların ortak arayışı devam ediyor | Metin Münir-Milliyet

Petkim'i almaya çalışan Kazaklar, Türk kamuoyunda tepki yaratan TroikaDialog adlı ortaklarının yerini alacak ortak arıyorlar, ama bulmakta zorlanıyorlar.

METİN MÜNİR
02.08.2008

Petkim'i almaya çalışan Kazaklar, Türk kamuoyunda tepki yaratan TroikaDialog adlı ortaklarının yerini alacak ortak arıyorlar, ama bulmakta zorlanıyorlar.

 

Rusya'nın en büyük yatırım bankası olan TroikaDialog, Petkim özelleştirmesinde en yüksek fiyatı veren ortaklıkta % 54 hisseye sahiptir.

Geri kalan hisseler, Şekerbank'a da ortak olan Kazak zenginlerine ait iki şirketin elindedir. Troika'nın büyük hissedarı ve yöneticisinin Ermeni asıllı bir Rus olması, Türk kamuoyunda reaksiyon yarattı.

 

Bu tepkiyi etkisizleştirmek için Kazaklar yeni ortak arayışına giriştiler.

 

Hikâye burada biraz çetrefilleşiyor.

 

Konsorsiyuma danışmanlık hizmeti veren InterConsult yöneticisi Haluk Ulusoy'la temmuz başında konuştuğumda, bana konsorsiyum üyelerinden her birinin hisselerinin % 49'unu yeni ortaklara satacağını söyledi. Üç yeni ortak bulunmuştu. Bunlar Kazakistan devlet yatırım fonu Kazyna ve adı gizli tutulan iki Türk şirketiydi.

 

"Avukatlar, yeni hissedarların sözleşmesini hazırlıyorlar. Üç dört gün içinde biter ve yeni ortaklık yapısı kamuoyuna açıklanır" demişti Ulusoy.


 

Astronomik fiyat

 

Aradan birçok üç dört gün geçti, ama kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadı.

 

Dün, Ulusoy bana bunun nedenini şöyle açıkladı: "Çok fazla talep geldi ortaklık için. Hem Türk şirketlerinden hem de yabancılardan. Onun için ağırdan alıyoruz."

 

Ulusoy'a göre yeni ortaklık yapısı "üç dört ay içinde" belirlenecekti.

 

Devlet şirketi olan Kazyna, emirle bu ortaklığa katılabilir. Ama yerli olsun, yabancı olsun özel şirketlerin Kazakların Petkim'e ödediği primli fiyatı ödeyeceğini pek sanmıyorum.

 

Kazakların Petkim'in %51'ine verdikleri 2 küsur milyar dolar, şirketin piyasa fiyatının % 181 üzerindedir. Şirketi yakından inceleyen birçok uluslararası petrokimya şirketinin Petkim'in tamamı için biçtiği fiyat ise 1-1.3 milyar dolar arasındadır.

 

Uluslararası şirketlerin dönüp Kazakların ödediği astronomik fiyatı ödemesi zordur.

 

Türk şirketleri öder mi? O kadar emin değilim.
 

Kazakların cepleri derin

 

Mamafih, Kazakların cepleri derindir. Eğer Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan olur alırlarsa Petkim'i yanlarına bir yeni ortak almadan da satın alabilirler. Nitekim Ulusoy, "Biz ödemeyi hemen yapmaya hazırız" dedi.

 

Ulusoy'a göre, 7 milyar dolar harcamayla Petkim'in yanına bir rafineri ve kömür kullanan elektrik santralı yapılması planları var. Ödenecek fiyatı haklı kılan, bu müstakbel yatırımların Petkim'e katacağı değerdir.

 

Ulusoy, müşterilerinin Özelleştirme İdaresi ile herhangi bir sorunu olmadığını söyledi:

 

"Biz bütün kriterlere uyduk. Ciddi bir alıcı olduğumuzu da biliyorlar. Kazaklar 7 milyar dolar yatırım yapacak. Bundan daha iyi bir şey olur mu? Kimsenin kaybettiği bir şey yok. Türkiye için mükemmel bir iş."

Göreceğiz.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ