• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BASIN AÇIKLAMASI... BASIN AÇIKLAMASI...

PETKİM'DE TOPLU İŞ SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ TIKANDI!

01.01.2013 – 31.12.2014 dönemini kapsayacak olan Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde taraflar anlaşamadı.

08.05.2013

01.01.2013 – 31.12.2014 dönemini kapsayacak olan Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde taraflar anlaşamadı.

07 Mayıs 2013 tarihinde İzmir'de yapılan yapılan görüşmelerde işveren yetkilileri, daha önce verdikleri ücret zamlarında ısrarcı olup yeni bir artış önermeyince görüşmeler tıkandı.

Aliağa'daki Petkim tesislerinde çalışan yaklaşık 600 işçi bu sabah işe girişte, servislerden inerek toplandı, gelişmeleri aktaran şube başkanını dinledi; sık sık atılan sloganlarla tepkilerini dile getiren işçiler bir an önce toplu sözleşmenin bitmesini, taleplerinde haklı olduklarını belirttiler.

Konuşmaların ardından işçiler iş başı yaptı.
   
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan;

“Petkim işvereni, toplu sözleşmeyi masada, el sıkışarak bitirmek için gösterdiğimiz çabayı görmezlikten gelmiştir. İlk verdikleri teklifi (ilk 6 ay için %4, ikinci 6 ay için % 4) artırmamış ve iyi niyetimizi cevapsız bırakmıştır.

Ücret dışında, çalışma koşullarımızı düzenleyen toplam on beş (15)  maddemizde anlaşmazlık sürmektedir. İşverenin bu tutumu bizleri hayal kırıklığına uğratmış, işçi arkadaşlarımızı huzursuz etmiştir.

Petkim'de son on yılda, çalışan  sayısı neredeyse yarıya inmiş, üretim kapasitemiz ise iki katına çıkmıştır.

Ülkemizin tek petro-kimya tesisinde, son derece zor şartlarda ve yüksek kalifikasyon gerektiren işlerde çalışan üyelerimizin huzursuzluğu giderek artmaktadır.

Bildiğiniz gibi bu iş kolunda  grev yasağı vardır. Şirket yöneticileri yeni çıkarılan kanunla da sürdürülen bu yasağa güveniyorlar ise yanılıyorlar; çünkü biz Petkim işçileri, evrensel hukuk normları ve anayasanın 90. Maddesinden aldığımız  meşruiyetle gerekirse grev de yaparız. Son üç TİS döneminden beri astığımız  'GREV BİZİM HAKKIMIZ, BİZ İSTERSEK YAPARIZ' yazılı pankartımızı bu dönem de Petkim giriş kapısına  asarız.  Masada çözmek için verilen tüm uğraşımıza ve özverimize rağmen TİS’in tıkanmasının sorumlusu biz değil, işverendir.”

Kaynak: Aliağa Şubesi