• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Petrol-İş'ten Avusturya Pro-Ge Sendikası'na Örgütlenme Ziyareti

Sendikamız Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut, İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Niyazi Recepkethüda  ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir dizi toplantıya katıldı.

05.08.2016

Petrol-İş Sendikası heyeti bir süredir örgütenme faaliyeti yürüttüğü Avusturya merkezli OMV şirketi işyerlerinde karşılaştığı zorlukları tartışmak ve iki ülke sendikalarının bu konuda dayanışma içerisinde olmasına sağlamak için Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir dizi toplantıya katıldı.

Sendikamız Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut, İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Niyazi Recepkethüda ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse'den oluşan heyet ilk önce OMV şirketinin rafinerisinin de bulunduğu merkezini ziyaret etti.

Buradaki toplantıya şirket yönetiminden OMV Rafineri Müdürü Dr. Stefan Tomaann, OMV Avrupa İşletme Konseyleri Temsilcisi Herbert Lindner, İşletme Konseyinden Frantz Gansch, Avusturya Sanayi İşçileri Sendikası Pro-Ge'den Uluslararası İlişkiler Uzmanı Martina Schneller katıldı.

Şirketin işleyişi ve işletme konseylerinin yapısı ve işleyişi ile ilgili bir sunum yapan OMV İşletme Konseyleri Temsilcisi Herbert Lindner, toplantının ana konusu olan OMV örgütlenmesi konusunda gerekli girişimleri yapacağının altını çizdikten sonra, iki ülke sendikaları arasındaki ilişkilere değindi ve OMV'nin örgütlenmesinin ilişkilerin gelişmesinde önemli bir adım olacağını belirtti.

Daha sonra söz alan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar Petrol-İş'in genel yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verdikten sonra OMV örgütlenmesi için işbirliği çerçevesinde gerekli girişimlerin yapılmasının Petrol-İş açısından önem taşıdığını belirtti.

Petrol-İş heyetinin ikinci toplantısı aynı zamanda ülkedeki tek işçi konfederasyonu olan Avusturya Sendikalar Konfederasyonu ÖGB'nin de merkezinin bulunduğu ve ÖGB'ye bağlı toplam 7 sendikadan 4'üne ev sahipliği yapan Pro-Ge sendikasının merkezinde yapıldı.

Burada Avusturya sendikal hareketi konusunda ve özellikle de Avusturya toplu sözleşme sistemi alanında bir sunum yapan Pro-Ge Sendikası Genel Yönetim Sekreteri Peter Schleinbach Avusturya'da toplu sözleşme sisteminin tamamıyla sektör toplu sözleşmelerine dayandığını belirtirken, işyeri ve işletme düzeyinde toplu sözleşmelerin yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

Avusturya'da sendikaların toplumsal ve siyasal hayatta önemli bir yer tuttuğunu belirten Schleinbach, işçi haklarının demokratik ortamlarda gelişebileceğini, Avusturya tarihinde yaşanan demokrasiyi ortadan kaldıran darbe ve işgallerden Avusturya toplumunun önemli bir ders aldığını belirtti.

Schleinbach'tan sonra bir konuşma yapan Petrol-İş Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut iki ülkedeki toplu sözleşme sisteminin farklarına ve nedenlerine dikkat çekti. Türkiye'de çalışma yasalarının askeri darbeler sonrası hazırlandığını ve ülkede demokrasinin sık sık kesintiye uğradığını belirten Akbulut, 15 Temmuz'da yaşananların Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu ve darbecilerin başarılı olamadığını belirtti.

250.000 Üyeli Pro-Ge Sendikası ile Darbe Girişimine Karşı Ortak Deklarasyon

Sonrasında bir konuşma yapan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar darbelerin işçi haklarını ve insan haklarını ortadan kaldırdığını, toplumu geriye götürdüğünü, bir baskı dönemi başlattığını belirtterek, darbelere karşı işçi sınıfının küresel dayanışmasının önemli olduğunun altını çizdi. Yaşar, Avrupa kamuoyunda Türkiye'deki darbenin algısının farklı olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğinin altını çizdi. Konuşmasını sürdüren Yaşar, Petrol-İş Sendikası ile Pro-Ge Sendikası arasında darbelere ve son olarak Türkiye'de yapılan yüzlerce insanın ölmesine ve yaralanmasına neden olan darbe girişiminin kınanmasına yönelik bir ortak deklarasyon imzalanmasının işçilerin darbelere karşı direnişinin de önemli bir göstergesi olacağını belirtti. Buna yönelik bir metin hazırlandı.
Daha sonra söz alan Schleinbach ise darbelerin dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez olduğunu, darbe döneminde işçi haklarının da ortadan kaldırıldığını belirterek Pro-Ge'nin darbelere karşı olduğunu belirtti.

Petrol-İş heyetinin üçüncü durağı yine Viyana içerisinde bulunan ve gençlerin ve yetişkinlerin eğitilmesine ve yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olan Viyana Yetişkin Meslek Edindirme Merkezi'ydi.

Burada bir sunum yapan kurum temsilcisi Robert Martinek, merkezin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti. Daha sonra kurumda öğrencilerin teorik eğitimleri aldığı sınıfların yanında bulunan uygulama atölyelerinden metal atölyesi ve elektrik/elektronik atölyeleri ziyaret edildi.

Burada bir konuşma yapan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar çalışma sürecine hazırlanırken işçi adaylarının teorik bilgilerini anında uygulamaya geçirdikleri bu tür merkezlerin önemli olduğunu ve geliştirilmesi gerektiğini belirtti.