Sendikaya gelir kaynağı

Petrol-İş konutlarının temeli atıldı

Depreme dayanıksız olması nedeniyle yıllarca atıl durumda kalan ve yıkılarak yeniden yapılmasına karar verilen Petrol-İş konutlarının temeli sendika genel merkez yöneticilerinin, şube başkanlarının, Petrol-İş çalışanlarının katılımıyla atıldı.
21.11.2011

Depreme dayanıksız olması nedeniyle yıllarca atıl durumda kalan ve yıkılarak yeniden yapılmasına karar verilen Beşiktaş - Ortaköy'deki  Petrol-İş konutlarının temeli, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaştın, Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar, Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Genel Yönetim Sekreteri Ahmet Kabaca, Kocaeli Şube ile Gebze Şube Başkanlarının, şube yöneticilerinin, Petrol-İş çalışanlarının katılımıyla atıldı.

Yıllarca Petrol-İş çalışanları ile yöneticilerinin oturduğu, bazı bloklarının da misafirhane olarak kullanıldığı ve “Petrol-İş lojmanları” olarak adlandırılan binalar yıkılarak yerine yeni bir proje ve günümüz inşaat teknolojisiyle, depreme dayanıklı, 5 blok ve 36 daireden oluşan  konutlar inşaa ediliyor.  8 -10  ay gibi kısa bir sürede bitirilmesi planlanan konutların Petrol-İş'e önemli  gelir kaynağı yaratması hedefleniyor. Temel atma  törenine katılarak harç butonuna hep birlikte basan Petrol-İş yöneticileri ve şube başkanları projede katkısı olan herkese teşekkür ederek, konutların bir an önce, herhangi bir bir iş kazası yaşanmadan tamamlanmasını temenni ettiler.

Temel atma töreninde bir konuşma yapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Ben bu lojmanlarda 8 yıl oturdum. Şu anda sendikamız açısından çok iyi bir şey yapılıyor. Tabii ki 1970'li yılların teknolojisiyle yapılan eski binalarla, günümüz teknolojisi, inşaat malzemesi ve kalitesiyle yapılan bu binaların depreme dayanıklılığı bir tutulamaz. Zaten yıkım esnasında da görüldü ki dozer, kepçe dokunduğu zaman beton bir toz halinde havaya kalkıyordu. Burada oturanların hiçbir güvenliği yoktu. Şu anda günümüz inşaat teknolojisi kullanılarak tabii ki depreme dayanıklılık hesaplar yapılarak bu binalar yapılıyor. Bu konutlar sendikamız açısından da önemli bir gelir kaynağı olacak. Biz buranın arsasını veya komple bina olarak satıp değerlendirebilirdik. Ama bu şekilde yeniden yaptırarak, yüksek katma değer elde ederek, sendikamıza önemli bir gelir kaynağı sağlıyoruz. Buranın zamanında bitmesini, kazasız belasız tamamlanmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Lojmanların öyküsü...
1978 yılında genel merkez binası ve lojman yapımı için arsa aranmaya başlanır; sonunda Beşiktaş-Ortaköy semtinde arsa  satın alınır. Binanın yapımına ise 1982'de  başlanır. Üç blok şeklinde ve toplam 31 dairenin geçici kabulu 1986 yılında, kesin kabulu ise 1988'de yapılır. Genel merkez binası olarak değerlendirilmesinden vazgeçilen binalardaki dairelerin 1998 yılında satılmasına karar verilir ve otuz bir daireden yedisi satılır. 1999 yılındaki büyük Marmara depreminden sonra satışlar durur. Üniversite tarafından yapılan depreme dayanıklılık testinden de özellikle 'C' blok geçemez.  Bunun üzerine arayışa geçilir. Yıkılıp yeniden yapılması, güçlendirme ve tadilatla kullanılmaya devam edilmesi gibi seçenekler üzerinde durulur; sonunda diğer maliklerle birlikte yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilir. Uzun uğraşlardan sonra Beşiktaş Belediyesi yeni bina yapımına onay verir. Bu arada 1998 yılında Toprak İşverenleri Sendikasına satılan dört daire bir milyon TL bedelle geri alınır. Diğer üç malik dairelerini satmayı kabul etmezler.  Yapılan ihaleyi 17 Aralık 2010 tarihinde “Çetinkayalar Ltd. Şirketi” kazanır. 2.750.000 (iki milyon yedi yüz elli bin) TL + KDV bedelle firmayla Aralık 2010 yılında yapım sözleşmesi imzalanır.