• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Polise Sendika hakkı olsun

Uzun çalışma süreleri, ücret ve sosyal haklar gibi sorunlarına çözüm arayan polislerin öncelikli talebi "sendikalı" olabilmek Polis memurları uzun yıllardan beri ilk kez, örgütlenmeyi istiyor

MEMURLAR.BİZ
22.12.2011

Uzun çalışma süreleri, ücret ve sosyal haklar gibi sorunlarına çözüm arayan polislerin öncelikli talebi "sendikalı" olabilmek Polis memurları uzun yıllardan beri ilk kez, örgütlenmeyi istiyor

Şimdilik sosyal medyada oluşturdukları gruplarla çalışma koşullarını, örgütlenme ihtiyaçlarını kamuoyuyla paylaşan polisler, 'insan hakları' istiyor. Türkiye'nin dört bir tarafında www.polishaklari. net sitesi altında bir araya gelen polislere ne istediklerini sorduk. İşte polislerin ağzından en önemli sorunları:

Bir memur ayda 160 saat çalışırken, polisler ek görevler hariç ayda ortalama 240 saat çalışıyor. Polis memurları psikolojilerinin bozduğunu, intihar olaylarının arttığını söyleyerek, bu durumun halka da menfi olarak yansıdığını belirtiyor.
'amir mesleği' oldu

Polislerin ikinci talebi, ayda 160 saatten fazlası ve ek görevler, hafta sonu, bayram ve gece çalışma saatlerinin ayrı ayrı ücretlendirilmesi. Referandum, seçim, miting, maç, vb. görevlerde, sabah saat 05.30'da görev alıp, gece 24.00'te eve geldiklerini, ertesi gün de hiçbir şey olmamış gibi normal mesai saatlerinde işlerine gittiklerini söylüyorlar.

Polislerin en önemli ve ileri talebi sendika. Sorunlarını etkili ve hızlı bir şekilde yetkili mercilere iletip polis adına hükümetlerle pazarlık yapma gücüne sahip olmak isteyen memurlar, sendika olmadığından dolayı emniyetteki torpil ve adam kayırma skandalları sümen altı edildiği iddiasında.

Polis memurları; İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize Suçlar, Terör, Olay Yeri İnceleme, Trafik vb. birimlere yazılı sınavla personel alınması, mükafatların ve referansların kaldırılması gerektiğini söylüyor. Ve polis olmaya hak kazanan herkesin bütün birimlerde çalışma yeterliliğine sahip olması gerektiğine inanıyorlar.

Yasalardaki 'mülki amir uygun görürse, amir uygun görürse, görülen lüzum üzerine' gibi esnek ifadelerin kaldırılmasını istiyorlar. Polisin çalışma esaslarının yazılı kanunlarla sınırlanması gerektiğini belirten memurlar, "İnsanların vicdan ile çalışma düzeni sağlanmaz" diyorlar.

Polsan olarak bilinen Polis Sandığı'nın etkinleştirilmesi ve kâr amaçlı bir kuruma dönüştürülmesini istiyorlar. Sosyal tesislerin çoğaltılması, ucuz tatil imkanlarının sağlanması, TOKİ gibi kuruluşlarla anlaşarak modern lojmanların sayılarının artırılması diğer talepler.

Akademililer ile alaylılar arasında önemli bir üslup sorunu söyleyen memurlar; memurun kültürü, eğitim durumu, sosyal yapısı, becerisinin önemsenmediğini ve emniyetin bir amir mesleği haline getirildiğini öne sürüyor sabah