• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Retunsee Yönetim Kurulu: Kapitalizmin Krizinin Yükünü Emekçiler Çekmeyecek!

Retunsee Başkanlar Kurulu ve Yönetim Kurulu 10-11 Mayıs 2022 tarihinde Bosna Hersek’in Kupres kentinde toplandı. Toplantıya Retunsee’ye üye sendikaların başkanları katıldı.

13.05.2022

Toplantılara sendikamız Petrol-İş’ten Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı. Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kıbrıs, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan enerji, petrol ve kimya alanında faaliyet yürüten yaklaşık 20 sendikanın yer aldığı toplantılarda ülkelerdeki ve sektörlerdeki çalışma koşulları tartışıldı.

Güneydoğu Avrupa’da işsizlik ve pahalılık üzerinde durulan ana konular olurken, özellikle enerji fiyatlarındaki artış ve enflasyonun Balkanlardaki emekçilerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığının altı çizildi.

Yönetim Kurulu faaliyet raporunda değinilen konular ise bölgede hükümetlerin sendikal haklara yönelik saldırıları, işçilerin bölgesel dayanışmasının güçlendirilmesi ve enerji alanındaki sendikal politikaların ortaklaştırılmasıydı.

Her iki toplantıda da katılımcılar görüşlerini bildirdiler.  Toplantılarda konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz ise sadece bölgede değil dünyada bir kriz yaşandığını, sermayenin bu krizin faturasını işçi sınıfına kesmek istediğini belirtti. Çözümün ise işçilerin işyerlerinin yanı sıra, ulusal ve uluslararası zeminde birliğini ve örgütlülüğünü büyütmesinden geçtiğini vurguladı.

Toplantıda Bosna Hersek’ten ve Sırbistan’dan iki sendikanın daha Retunsee’ye üyelik başvuruları onaylandı. Ardından, Retunsee sektör sekretaryaları yeniden düzenlendi.

Toplantı sonrasında Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Romanya Petrokimya İşçileri Sendikası Başkanı Petre Tancau ve Bosna Hersek Enerji İşçileri Sendikası Başkanı Mevlüdin Bektiç ile de ikili görüşmeler yaptı.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı