• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

UÇAN SÜPÜRGE FİLM FESTIVALİ

Sanat ve Siyasetten Kadınlar İzleyiciyle Buluşacak

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 15. yılında dünya sinemasından kadınları izleyiciyle buluşturacak. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, beş kıtadan beş kadın bakanı festival çerçevesinde Ankara’ya davet edecek.

30.03.2012

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, sinemada kadın emeğinin görünür kılınması amacıyla çıktığı yolda dünyanın dört bir köşesinden kadın yönetmenlerin filmlerini seyirciyle buluşturmaya devam ediyor.

10-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin 15. yılında, Trinh Minh-ha'dan, Saara Cantell'e, Teresa Villaverde'den, Farida Benlyazid'e dünya sinemasından kadınlar festivalde bir araya geliyor.

Yönetmen, besteci, şair, yazar Trinh Minh-ha Vietnam doğumlu bir dünya vatandaşı. Filmlerinde ülkesini anlatsa da Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelenda'da sinema, sanat ve feminizm üzerine dersler vermiş bir akademisyen. Hala Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nde Kadın Çalışmaları Bölümü'nde "Sinema, Retorik ve toplumsal cinsiyet" üzerine dersler veriyor. Festival programına retrospektif bir seçki ile katılan Trinh Minh-ha aynı zamanda onur konuklarından biri. Festival izleyicileri, Trinh Minh-ha ile feminizmden sinemaya, kültür politikalarından sanata söyleşmek imkanı da bulacak.

Festivalin bir başka retrospektifi ve onur konuğu Finlandiya'dan Saara Cantell. Çeşitli festivallerde ödüller aldıktan sonra dünyaca tanınan Cantell'in ödüllü filmlerinin yanı sıra dansı odak alan ama dans filmleri olmayan, duyguları yeri geldiğinde dansla ifade eden ve aynaları önemseyen kısa filmleri de programda. Cantell festival süresince sinemaseverlerle buluşacak.

Teresa Villaverde, filmleri Cannes, Venedik, Berlin gibi festivallerde gösterilen Teresa Villaverde son filmi Swan (Kuğu) ile Venedik film festivaline konuk olduktan sonra Uçan Süpürge nin 15 yılında Ankara'da olacak.  Türkiyeli kadın sinemacılar ile tanışmayı heyecanlan beklediğini belirten Villaverde film gösterimlerinden sonra izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere sahnede yer alacak.

Festivale geleceğini şimdiden teyid eden diğer yönetmenler ise ; Farida Benlyazid, Selma Bargach, Lasse Persson, Kristen M. Fitzpatrick, Debra Zimmerman, Claudia Lenssen, Narjiss Nejjar.

Beş kıtadan beş kadın bakan

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, beş kıtadan beş kadın bakanı festival çerçevesinde Ankara'ya davet edecek.

Ülkelerdeki kültür politikalarının kadınların sanatla ilişkisine etkisi ele alınacak, bu ilişkiye cinsiyet eşitliği perspektifinden bakılacak. Kısacası, festivalde tam bir dayanışma yaşanacak.

Festival 15 yılı geride bırakırken üniversitelerle kurduğu işbirliğini de sürdürecek. Bu yıl filmler, söyleşiler ve etkinliklerle Ankara'daki üniversitelerde öğrencilerle bir araya gelinecek.

2012 Mayısı için hazırlıklarına uzun süre önce başlayan Uçan Süpürge festivali 15. yıla getiren yolculuğun kilometre taşlarını ve katkıda bulunanların dayanışmasını da hatırlatacak. Festivalde bugüne kadar Bilge Olgaç Başarı Ödülü ve Onur Ödülü almış tüm isimler 10-17 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da bir araya gelecek. (ÇT)

Kaynak: www.bianet.org