• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SGBP'DEN DİRENİŞE TAM DESTEK:

Sendikal Güç Birliği Platformu Hava-İş üyelerini direnişlerinin 12. gününde ziyaret ederek Türkiye genelinde eylemli mücadele başlattı.

Basın Servisi
11.06.2012

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), grev yasağının kaldırılması ve işe geri dönme talebiyle, bileşenlerinden birisi olan Hava-İş Sendikası üyelerini, direnişlerinin 12. gününde ziyaret ederek eylemli mücadeleyi başlattıklarını duyurdu. Eylemler, İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Mersin, Bursa ve Gaziantep’te havaalanları ve Türk Hava Yolları (THY) satış bürolarında gerçekleştirildi.

İstanbul’da Atatürk Havaalanı önündeki eyleme SGBP’yi oluşturan 10 sendikanın genel başkan ve yöneticilerinin yanı sıra, Türk-İş’e bağlı Yol-İş, Harb-İş, Haber-İş, Selüloz-İş, Toleyis, DİSK Emekli Sen  3. Bölge, KESK’e bağlı Eğitim-Sen 7 Nolu Şube ile BTS ve Tekstil-Sen’in genel başkan yönetici ve üyeleri katıldı. CHP’den çeşitli ilçe başkanlıkları ve ilçe örgütleri,  kadın kolları, PM üyesi A. Aytaç Yılmaz da eyleme destek verdi.  Direnişte olan Hey Tekstil ve Kampana Deri işçileri, BDSP, TKP de eyleme destek verenler arasında yer aldı.

İstanbul'daki eyleme Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar, Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Genel Yönetim Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Denetim Kurulu Üyemiz Satı Çelik, Disiplin Kurulu Üyemiz Ümit İnkaya, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Reşat Tüysüz, Başkan Yardımcısı (Mali) Hasan Hüseyin Özkan, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Akay, Disiplin Kurulu Üyesi Şiren Akay, Bayer İlaç Fab. Baştemsilcisi Ahmet Akpunar, Gebze Şube Başkanımız Süleyman Akyüz, Başkan Yardımcısı Eyüp Akdemir, işyerlerinden temsilcilerimiz, Petrol-İş üyesi işçiler ve Petrol-İş çalışanları katıldı.

İç Hatlar Terminali önünde toplanan işçiler, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Hava yolu işçisi yalnız değildir”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları ile Dış Hatlar Terminali önüne yürüdü. Burada bekleyen Hava-İş üyeleri, coşkulu alkış ve sloganlarla ziyarete gelen işçileri karşıladı.

Sendikal haklara yönelik ağır bir saldırı

SGBP adına açıklamayı dönem sözcüsü Kenan Öztürk yaptı. Öztürk, havacılık işkoluna grev yasağı getirilmesini ve demokratik protesto haklarını kullanan işçilerin işten çıkarılmasını, sendikal haklara yönelik ağır bir saldırı olarak değerlendirdiklerini belirtti. Grevin, sendikal örgütlenme hakkının ayrılmaz ve meşru bir parçası olduğunu vurgulayan Öztürk, “12 Eylül ürünü mevcut yasalarla zaten oldukça sınırlandırılmış olan grev hakkının bütünüyle yasaklanması, cuntanın dahi cesaret edemediği bir şeydi” dedi.

İşçi sınıfının bedeller ödeyerek elde ettiği sendikal hak ve özgürlüklerinin tehdit altında olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu nedenle Hava-İş üyelerine yönelik baskı ve saldırıları kendilerine yapılmış saydıklarını belirtti. Öztürk, SGBP olarak, saldırıyı bertaraf etmek için her şeyi göze alarak; işçiler işlerine iade edilen ve grev yasağı kaldırılana kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak, üyesi bulundukları Avrupa İş Kolları Federasyonları ve Küresel Sendika Federasyonları ile de mücadelelerini ortaklaştıracaklarını söyledi. Öztürk’ün ardından konuşan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin,  12 gündür kararlılıkla mücadeleyi sürdürdüklerini söyleyerek bu kararlılıklarını devam ettireceklerinin altını çizdi. Ayçin de emekten yana olan güçlere çağrı yaptı: “Gelin artık yeter diyelim. İnsanca ve özgürce bir yaşam istiyoruz diyelim. Hep birlikte daha güçlü bir şekilde uzun ve daha kararlı bir yürüyüş başlatalım, ölmek var dönmek yok” dedi.

ANKARA
Ankara’da yapılan eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Atatürk Bulvarı’ndaki merkez THY bilet satış ofisi önünde yapılan eyleme, SGBP şubelerinin yanı sıra, KESK Şubeler Platformu, BTS Genel Başkanı ve TOGO işçileri destek verdi.

MERSİN
Taşbina’da yapılan yaklaşık 300 kişinin katıldığı eyleme Tümtis ve Petrol-İş üyeleri geniş katılım sağladı. KESK, DİSK ve TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar eyleme destek verdiler. SGBP adına basın açıklamasını Kristal-İş Şube başkanı yaptı.

İZMİR
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle, “Grev Haktır Yasaklanamaz, Atılan İşçiler Geri Alınsın” pankartı arkasında sloganlarla THY satış bürosuna yürüdü. Eyleme TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilci Yardımcısı SGBP içinde yer almayan bağlı şubeler, KESK ve DİSK destek verdi. DİSK eski genel sekreteri ve CHP İzmir milletvekili Musa Çam, Halkların Demokratik Kongresi, Savranoğlu ve Billur Tuz İşçileri de destek verdi. SGBP adına basın açıklamasını TÜMTİS Şube Başkanı Şükü Günsili yaptı.KESK ve DİSK’in destek verdiği Adana, Bursa ve Gaziantep’te de yapılan eylemler de coşkulu geçti.