• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Sendikalar yasası taslağı uluslararası hukuka aykırı'

AKP hükümeti 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda değişikliğe hazırlanırken, taslak yasada uluslararası hukuka aykırı birçok unsur bulunuyor.

04.10.2011

AKP hükümeti yapılan Anayasa değişikliğinin ardından 4688 sayılı yasa da değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Eğitim Sen’in konuya ilişkin düzenlediği bir panelde konuşan Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik yeni yasada yapılması planlanan değişikliklerin baştan aşağı uluslararası çalışma hukukuna aykırı olduğunu kaydetti.

Çelik dün Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi’nce düzenlenen panelde konuştu. Çelik yaptığı konuşmada, 4688 sayılı yasada yapılması planlanan değişiklikleri ILO normları ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi açısından değerlendirirken, Anayasanın 90. Maddesine göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerin ulusal hukukun üstünde olduğunu, kanunların bu sözleşmelere aykırı olamayacağını kaydetti. Çelik konuşmasında uluslararası çalışma hukukunun sendika, toplu pazarlık ve grev hakkını ayrılmaz bir bütün olarak ele aldığını vurguladı.  

devamı için