• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sıra bor kaynaklarına geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bor madenlerinin özel sektöre devrine izin veren bir Kanun Taslağını, Bakanlar Kuruluna sundu. Taslağa göre, bor madeninin üretimi ve zenginleştirilmesi, ürünün mülkiyeti devlette kalmak üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilecek.

 

09.03.2012

Sultan Özer

Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, “Taslakla yapılmak istenen tek maddelik değişiklikle daha önce Türk Telekom ve TEDAŞ Elektrik Dağıtım şirketleri özelleştirilmesine benzer şekilde, mülkiyeti devlette kalmak üzere arama, üretim ve pazarlamanın özel sektöre devri istenmektedir” dedi.

2001’DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Bor madenlerinin ve bu madenleri işleten Eti Holdingin 2001 yılında da blok olarak özelleştirilmek istendiğini kaydeden Karapınar kamuoyu baskısı nedeniyle bundan vazgeçilmek zorunda kalındığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN GÖZBEBEĞİ

Türkiye Maden-İş Sendikası Yönetim Kurulu ise bor madenlerini “Türkiye’nin gözbebeği, milli servet” olarak nitelendirerek, “Bor madenlerinin özelleştirilmesine izin vermeyiz” dedi.

Bor rezervi açısından Türkiye’nin dünyada birinci olduğunun ve 2001’de AKP’nin bor madenlerinin özelleştirilmesine şiddetle karşı çıktığının hatırlatıldığı açıklamada, “Bugün ne değişti ki, bor madenlerinin özelleştirilmesine ciddi bir kapı aralayan yasa değişikliği yapılmak istenmektedir” denildi.

BÜYÜK HATA

Değişiklikle yerli yabancı şirketlere devredilebilecek olan Eti Maden bünyesindeki bor ürünleri işletmelerinin, Türkiye için vazgeçilmez kaynaklar olduğunun altı çizilen açıklamada, “Bor madenlerimizin özel sektöre uzun vadeli taahhütlerle verilmesi, dünya lideri olabileceğimiz bir sektörde uzun yıllar süren çabalar sonucunda elde ettiğimiz etkinliği olumsuz yönde etkileyecektir” değerlendirmesi yapıldı.

850 MİLYON DOLAR GELİR

Türkiye Maden-İş’in açıklamasında tüm olumsuz koşullara rağmen bor işletmelerinin halen kârlılıklarını koruduğu ve ülkeye son derece önemli döviz girdileri sağladığının altı çizildi. Açıklamada,  dünya bor rezervlerinin yüzde 73’ünü elinde bulunduran Eti Maden’e bağlı bor işletmelerinin dünya bor talebinin yaklaşık yüzde 40’ını karşıladığı ifade edildi.
Açıklamada “Eti Maden’in bor satışları yıllık 2 milyon ton civarında gerçekleşmekte ve ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 850 milyon dolarlık bir girdi elde edilmektedir” denildi.

Kaynak: Evrensel Gazetesi