• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Evrensel Gazetesi

SP’de işçiler istemezse Düzce’ye dönmeyeceğiz

Gökhan Durmuş/Evrensel Gazetesi
06.08.2013

STANDART PROFİL İŞÇİSİNİN SALDIRISINA UĞRAYAN MUSTAFA ÖZTAŞKIN:

SP’de işçiler istemezse Düzce’ye dönmeyeceğiz

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Standart Profil işyerinde toplusözleşmeyi imzaladıktan sonra yaşananları anlattı.

Petrol-İş Başkanlar Kuruluna ara vererek basın toplantısı düzenleyen Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Toplusözleşme görüşmelerinin sürdüğü gece işveren yöneticileri sendikalı olmayanlar aracılığı ile ‘Bu mu sendika? Hiçbir şey alamadı’ diyerek işçileri galeyana getirmiştir. Bu saldırgan grup tespit edilmiş ve ihraç istemiyle Disiplin Kuruluna sevk edilmiştir” dedi.

Olayın yaşandığı gün kendisinin, Genel Sekreterinin ve Düzce Şube Başkanının darp edildiğini, sendika bayrağının yakıldığını hatırlatan Öztaşkın, “Eğer Standart Profil’de işçilerin büyük çoğunluğu, güçlü bir irade ile sendikanın bayrağını geri asarlarsa, saldırgan grubu kendi içlerinden ayırırlarsa Petrol-İş Sendikası Düzce’ye geri dönecektir. Aksi durumda işçilerin çoğunluğu bizi istemiyorsa Düzce’ye geri dönmeyeceğiz. Bunun kararı işçilerdedir” diye konuştu.

TARAFLI HABERLER YAPILDI
1 Ağustos’ta Düzce’de yaşananlar nedeniyle kamuoyunu bilgilendirme ve sendikanın görüşlerini aktarma ihtiyacı doğduğunu ifade eden Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Standart Profil’de toplusözleşmenin imzalanmasının ardından işçileri bilgilendirmek için Genel Başkan olarak kendisinin, Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar’ın ve Düzce Şube Başkanı Ünal Akbulut’un Düzce’ye gittikten sonra uğradıkları saldırının yerel ve ulusal basında kasıtlı ve yanlı bir biçimde yer aldığını kaydetti. Yapılan bu haberlerde “üyelere sorulmadan, gizlice imzalanan” toplusözleşmenin yarattığı tepki ile “kendilerini satmış olan” Petrol-İş yöneticilerini protesto eden işçiler tablosu yaratılmaya çalışıldığını dile getiren Öztaşkın, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.
Standart Profil’de 7 ay toplusözleşme görüşmelerinin devam ettiğini, 1 Ağustos’ta da greve çıkma kararlarının olduğunu hatırlatan Öztaşkın, “Greve çıkılmadan bir gün önce yapılan görüşmede sonuç çıkmadı. Grev hazırlıklarını yapmaları için işyeri temsilcilerimizi Düzce’ye gönderdik. Gece işverenin bir çağrısı daha oldu. Gece boyu süren görüşmelerde işveren teklifini revize ederek sendikanın istediği rakama yaklaşması üzerine toplusözleşme, işyeri temsilcilerine de telefonla sorularak imzalandı” dedi.

OLAYLARIN NEDENLERİ
Toplusözleşmenin imzalanmasının ardından gelişmeleri aktarmak üzere Düzce’ye gittiklerini ve bir grup işçinin saldırısına uğradıklarını aktaran Öztaşkın şu değerlendirmeleri yaptı, “Petrol-İş’in yetkili organları, Düzce’de yaşananları enine boyuda değerlendirmiş, olayların altında şu nedenlerin olduğunu tespit etmiştir;
- 4 yıl süren zorlu ve karmaşık örgütlenme sürecinin yarattığı baskı ve yoğunlaşan beklentiler işçileri gergin bir psikoloji içine sokmuştur.
- Sendikal deneyimi olmayan işçilerin çoğunlukta olduğu işyerinde toplusözleşmenin teknik detayları, hesaplama yöntemlerini algılamada yaşanan sorunlar
- Genel olarak sendikalara olan güvensizlik
- Sendikaya karşı güvensizlik yaşayan kışkırtıcı grubun yarattığı bilgi kirliliği. Tüm bu etkenler gözönünde bulundurularak daha güçlü bir iletişim ve bilgilendirme sürecinin geliştirilememiş olması da sendikamızın eksikliğidir.”

ÇOĞUNLUK İSTERSE GERİ DÖNERİZ
Saldırıları kışkırtan ve öncülük edenlerin kimler olduklarını ve aslında bu kitlenin Standart Profil’de üye toplulukların küçük bir bölümünü oluşturduğunu dile getiren Öztaşkın, bu kişilerin sendikanın yöneticilerine yaptığı saldırının, on binlerce işçinin onuru olan bayrağa yapılan muamelenin asla kabul edilmez olduğunu, bu kişilerden hesap soracaklarını söyledi. Bu kişiler hakkında polise bir şikayette bulunmadıklarını, sendikanın kurullarında bu sorunu çözeceklerini ifade eden Öztaşkın, bu kişilerin ihraç istemiyle Disinlin Kuruluna sevk edildiklerini kaydetti.

Düzce Şube Başkanı Ünal Akbulut’un istifasının Başkanlar Kurulu kararı ile kabıl edilmediğinin de bilgisini veren Öztaşkın, Düzce’de yürüttükleri örgütlenme çalışmalarının yerel yöneticileri rahatsız ettiğini, saldırının 3 saat sürmesine rağmen polisin gelmediğini amacın Petrol-İş’in itibarını zedelemek olduğunu söyledi.

Standart Profil’deki işçilerin çoğunluğunun sendikayı istememesi durumunda Düzce’ye geri dönmeyeceklerini belirten Öztaşkın, “Başkanlar Kurulumuzda bunu değerlendiriyoruz. Bizim amacımız aidat falan değil. Eğer işçiler sendikanın ilkelerine ayaklar altına alıyorsa, bizim o işçilerle işimiz olmaz. Düzce’ye geri dönmemizin tek koşulu işçilerin büyük bir çoğunluğunun idarelerini Petrol-İş’ten yana kullanmalarıyla olacaktır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)