• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sütaş İşçileri Mücadeleyi İstanbul'a taşıyor

Sütaş’ta işten atıldıgı için Karacabey ve Aksaray’daki fabrikalar önünde eylem yapan işçiler direnişi İstanbul’a taşıyor. İşçiler, 23 Haziran’da İstanbul’daki Sütaş önünde eyleme başlayacak. Tek Gıda-İş üyesi işçiler, sendikal haklar tanınana kadar yeni bir eylem takvimi açıklayacak.

Olcay Büyüktaş Akça
19.06.2014

 

Sendikal Güçbirliği Platformu tarafından yapılan açıklamada, eylemlerin İstanbul’a taşınacağı belirtilerek işverene verdiği sözleri tutması çağrısı yapıldı.

Bursa Karacabey’deki fabrika önünde direnen işçilerin beklediği alana tezek döküldüğü ileri sürülmüş, olay basına yansıyınca Sütaş patronu ve TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz istifa etmek zorunda kalmıştı. İstifanın ardından televizyonlarda sendikaya karşı olmadığını söyleyen Yılmaz, hem tezek olayının sorumlularını görevden almamış, hem de Tek Gıda-İş üyesi olduğu için işten atılan 26 işçinin işe iadesiyle ilgili adım atmamıştı. Sendika, Yılmaz’ın TÜSİAD’dan istifası üzerine yeni bir eylem takvimi hazırladı ve 23 Haziran’da ilk adımı şirket genel merkezi önünde atacak ve eylemleri yayacak.

Gelişmeler üzerine Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, sürecin 2007 yılından itibaren devam ettiğini, ekonomik kriz sonrası işverene destek amacıyla çalışmaların bir süre yavaşlatıldığını ancak kriz sonrasında da sorunun da bir türlü çözülemediği bilgisini vermişti.

Tek Gıda-İş’ten yapılan açıklamada, yaz aylarında sıcak eylemlerle kamuoyunun ilgisini Sütaş’ta direnen işçilere çekecekleri belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Sendikalı olma iradesini ortaya koyan işçinin alınterini kimseye yedirmeyiz. Bugüne kadar iyi niyetli bekleyişimizi sessizlik olarak algılayanlar yakında yanılacaklarını anlayacakları eylemlere hazır olsunlar. Amacımız Sütaş’ta iş barışını tesis etmek ancak hak ihlallerine karşı söyleyecek sözümüz de var.”

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi