• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Troika Dialog, Kıbrıs Rum Kesimi'nde ne yapıyor? | Metin Münir-Milliyet

Türkiye'nin 11. büyük şirketi Petkim'i Kazak ortaklarıyla birlikte hükümetten satın almaya çalışan Rus Troika Dialog'un yurtdışındaki dört ofisinden birinin Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nde olduğunu okuyunca şaşırmıştım.

 

METİN MÜNİR
01.08.2007

Türkiye'nin 11. büyük şirketi Petkim'i Kazak ortaklarıyla birlikte hükümetten satın almaya çalışan Rus Troika Dialog'un yurtdışındaki dört ofisinden birinin Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nde olduğunu okuyunca şaşırmıştım.

 

Troika Dialog, Rusya'nın en eski ve en büyük yatırım bankasıdır. Birkaç hafta önce yapılan Petkim özelleştirmesini kazanan fiyatı veren ortaklığın çoğunluk hissesine sahiptir.

 

Troika'nın diğer denizaşırı ofisleri, dünyanın en büyük finans merkezi olan New York, Londra ve Rusya'nın arka bahçesi sayılan Ukrayna'nın başkenti Kiev'dedir.

 

Ama Kıbrıs? Ne alaka?

 

Bu sorunun cevabını araştırırken bakın neler öğrendim:

 

Kıbrıs, Rusya'ya en çok yabancı sermaye yatırımı yapan ülkelerden biridir. 2002'de Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra üçüncü sıradaydı.

 

Ancak Kıbrıs'tan Rusya'ya yatırım yapan Rumlar değil, paravan şirketlerin arkasına saklanan Ruslardır.

Kıbrıs, Rusya'nın en büyük para aklama merkezlerinden biridir.

 

Sadece Rusların değil. Slobodan Miloseviç, 1990'larda Bosna ve Kosova'ya karşı savaş açmadan önce Yugoslavya'ya ambargo uygulanmasına önlem olarak Kıbrıs'ta binlerce off shore paravan şirket kurdu.

 

Birleşmiş Milletler'e göre savaş bu şirketlerin hesaplarındaki paralarla finanse edildi.


 

Kıbrıs'taki paravan şirketler

 

Miloseviç'in Kıbrıs'taki işlerini o zaman avukat, şimdi cumhurbaşkanı olan Tasos Papadopulos'un firması yürütüyordu.

 

Papadopulos, Birleşmiş Milletler kaynaklarına dayanarak bu iddiaları yayımlayan Financial Times'ı mahkemeye verdi. Dava Lefkoşa'da devam ediyor ama, Papadopulos cumhurbaşkanı olduğu için, karınca adımlarıyla.

 

Kıbrıslı Rumlar şirketleri ve bankaları aracılığıyla Miloseviç'in barbarlığını finanse ederken Rus gangsterler de Lefkoşa'da kurdukları kabuk şirketlerle özelleştirmeden çaldıkları milyonları aklandırmakla meşguldü.

 

Rusya özelleştirme kanalıyla komünizmden kapitalizme geçerken hırsız yöneticilerle gözü kara işadamları kaynaklarını talan etti. Bu operasyonların bazılarında Kıbrıs'taki paravan şirketler kullanıldı. Kazanılan paralar Akdeniz'in en büyük off shore merkezi olan Kıbrıs'ta sterilize edildi.

 

Kıbrıs'ı Rusya'daki en büyük yabancı sermaye yatırımcılarından biri yapan bu paralardır.

 

Fransa Para Aklamayı Önleme Komitesi Başkanı Roger-Louis Cazalet, geçenlerde Financial Times'ta yayımlanan bir yazıda Avrupa Birliği ülkesi olan Kıbrıs'ı para aklamaya karşı gerekli önlemleri almamakla suçladı.

 

Cazalet, Kıbrıs'ın, gelecek sene euro'ya geçmesiyle Avrupa Birliği'ne servet aktarmak isteyen teröristler, organize suç örgütleri ve diğer kara para aklayıcıları için bir cennet olacağını söyledi.

 

Araştırırken, Troika Dialog'un Kıbrıs'ta dönen bu pis işlerde rolü olduğuna dair herhangi bir emareye rastlamadım.

 

Ama dönen işlerin bu kadar pis olduğu, Rus para aklama merkezi olarak bilinen bir ülkede neden ofis kurduğunu ve bu ofisin ne iş yaptığını bilmek ilginç olurdu.

 

Özellikle Petkim'i satın alırken ortak olarak yanına aldığı Kazak işadamlarının da kendi ülkelerinin yeni zenginlerinden oldukları göze alınırsa.

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ