• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tüpraş 921 milyon TL kâr etti

Dünya piyasalarındaki dalgalanmalara rağmen Tüpraş yılın üçüncü çeyreğinde satış ve üretim miktarlarını artırarak karlılığını da sürdürdü. Hürriyet gazetesinin haberini yayımlıyoruz.

04.11.2011

Dünya piyasalarındaki dalgalanmalara rağmen Tüpraş yılın üçüncü çeyreğinde satış ve üretim miktarlarını artırarak karlılığını da sürdürdü. Tüpraş’ın net dönem karı 921 milyon TL olarak gerçekleşti.

Tüpraş Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2011 yılı ilk yarısında Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da ’Arap Baharı’ nın yol açtığı ham petrol üretim kesintileri ile petrol fiyatlarında hızlı yükselişler yaşandığı hatırlatıldı. Üçüncü çeyrek dönemde ise Avrupa kaynaklı borç sorunuyla zayıflayan ekonomik görünüme, ABD ve gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlama sinyallerinin eklenmesinin, kur ve emtia piyasalarını önemli ölçüde etkilediği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Yavaşlayan talep artış hızı ve fiyat avantajına sahip ürünlerin piyasaya girmesinin de negatif etkisiyle, 2011 yılı ilk 9 aylık dönemde Akdeniz rafineri marjı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,84 Dolar/varil azalma kaydederek 1,09 Dolar/varil düzeyinde gerçekleşmiştir. Akdeniz’deki düşük rafineri marjı ortamına rağmen, ülkemiz ekonomisinin büyümesine paralel olarak jet yakıtı ve motorin talebindeki artışın yanı sıra, müşteri odaklı satış politikası ile satışlarını yüzde 11 oranında (1.835 bin ton) arttıran şirketimiz, ağır ham petrol işleyebilme avantajını üretim optimizasyonu ile birleştirerek, 2010 yılında % 75,4 olan kapasite kullanımını yüzde 80,7’ye yükselterek üretim miktarını da yüzde 8 oranında (1.158 bin ton) arttırmıştır."

devamı için: