• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tüpraş ve hukukun tavrı | Ömer Faruk Günel-Star

Tüpraş beklenmeyen bir fiyatla Koç-Shell ortaklığına ihale edildi. Ama iş henüz bitmedi. Zira konunun bir bürokratik seyri var bir de hukuksal sonucu. Bürokratik tavır atlatılır. Ama ihalenin hukuksal boyutu için sonucu şimdiden söylemek mümkün değil.

ÖMER FARUK GÜNEL
14.09.2005

Tüpraş beklenmeyen bir fiyatla Koç-Shell ortaklığına ihale edildi. Ama iş henüz bitmedi. Zira konunun bir bürokratik seyri var bir de hukuksal sonucu. Bürokratik tavır atlatılır. Ama ihalenin hukuksal boyutu için sonucu şimdiden söylemek mümkün değil. İptal için Petrol-İş geçen yılki gibi Danıştay’a başvurdu. 2004’te mahkeme ‘iptal’ kararı vermişti. Bu defa ne olur bilinmiyor. Ama geçen yıla göre farklı tablo bulunuyor. Önce fiyat unsuru var. Geçen yıl yüzde 67 hisseye verilen 1.3 milyar dolar bu ihalede yüzde 51 hisse için 4.1 milyar dolara çıktı. Bu önemli avantaj. Ortaklıkta Koç’un ağırlığı yüzde 90. Böylece alıcı bir anlamda ‘milli’ şirket. Yani son günlerdeki ‘milliyetçilik’ rüzgarına uygun. Öte yandan, Koç genel yapısıyla başında ‘Devlet’ unsuru olmayan özel sektör. Bu unsurların dikkate alınıp alınmayacağı davanın görülmesinden sonra belli olacak. Olayın bir başka cephesi ise finansmanla ilgili. Koç Grubu’nun son aylarda gıda ve bankacılık sektöründe dikkat çekici girişimleri oldu. Böylelikle son bir-iki ayda yaklaşık 6-7 milyar dolarlık bir taahhütün altına girdi. Böylesine büyük bir ihtiyaç gelecek günlerde grubu yeni ortak arayışına veya mevcut ortaklarına hisse devrine itebilir.

Kaynak: STAR GAZETE
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı