• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türkiye’de Otomotiv Tedarik Zincirinde İşçi Hakları Çalıştayı Yapıldı

“Türkiye’de Otomotiv Tedarik Zincirinde İşçi Hakları” Çalıştayı 25-26 Kasım 2024 tarihlerinde İzmit/Kocaeli’de yapıldı. IndustriALL Küresel Sendika tarafından düzenlenen bu toplantıya Almanya ve Türkiye'den sendikacılar, sendika uzmanları, Almanya ve Türkiye'den hükümet ve bakanlık temsilcileri ile işveren temsilcileri katıldı.

29.11.2024

 Audi, Daimler Truck, Ford, MAN, ZF gibi Almanya merkezli otomobil devleri ve bu şirketlerin Türkiye’deki örgütlü ve örgütsüz bazı tedarikçilerinin temsilcileri toplantı katılımcıları arasındaydı. Yaklaşık yüz katılımcının yer aldığı toplantıya Petrol-İş Sendikasından Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Küresel şirketler tedarik zincirlerinde işçi haklarına saygı göstermeliler!

Toplantının ana konusu toplantıya sunulan belgede şöyle açıklanıyordu:

“Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri (UNGP), 2011 yılında yürürlüğe girdiğinden bu yana, dünya genelinde tedarik zincirlerinde insan haklarını geliştirmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla, insan haklarına fiili veya potansiyel olumsuz etkileri olan riskleri tespit etmeye ve değerlendirmeye yardımcı olan çeşitli araçlar devreye sokmuştur. UNGP gönüllü bir girişim olmasına rağmen, Almanya ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere pek çok ülkede, İnsan Haklarına Özen Gösterme Yükümlülüğü (HRDD) konusunda bağlayıcı yasal mevzuatları yürürlüğe koymaktadır. Tam da bu nedenle, birçok ilgili paydaş sadece yasalara uyum sağlamayı değil aynı zamanda gerçek ve somut iyileştirmeler sağlayacak politikaların uygulanmasını gündeme almıştır. İşçiler en büyük paydaş grubunu oluştururken tam da bu nedenle işçi hakları ve çalışma koşulları kritik önemdedir. Bu bağlamda, sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir endüstriyel ilişkiler sistemi ve sosyal taraflar arasında kurulan yapıcı bir diyalog kilit rol oynamaktadır. Almanya ile Türkiye arasındaki iş ilişkileri, özellikle otomotiv sektöründe oldukça gelişmiş ve kapsamlıdır. Araç üretiminin yanı sıra, birçok parça ve bileşen Türkiye’de üretilip Almanya’ya ihraç edilmektedir. Türkiye'deki çalışma ilişkileri ise çoğu zaman farklı çıkarlar etrafında şekillenmekte özellikle örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkı başta olmak üzere temel haklarla ile ilgili ciddi zorluklar bulunmaktadır”

Katılımcılar yukarıda çerçevesi çizilen konularda iki gün boyunca hem toplantılar hem de grup çalışması yaptılar.

Akyüz: Yasa uygun bir şeklide uygulandığında sendikalara önemli yararlar sağlayacaktır!

Hem grup çalışmalarında hem de bütün katılımcıların bir arada olduğu toplantılarda konuşma yapan Petrol-İş Genel Başkan Süleyman Akyüz, bu yasanın küresel şirketlerin tedarik zincirlerinde işçi haklarına saygı göstermesi konusunda önemli ilerlemeler getirdiğinin altını çizdi. Bugüne kadar bu alanda yapılan çalışmaların ve getirilen düzenlemelerin şirketlerin gönüllülük esasına dayandığını belirten Akyüz, bu yasanın getirdiği bağlayıcılığın ve denetleme ve şikayet mekanizmasının sendikaların yararına olduğunu söyledi. Akyüz, bu yasanın Türkiye’de uygun bir şekilde uygulanabilmesi için Petrol-İş'in gerekli çalışmaları yapacağını belirtti.