• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

UPS'te toplu görüşme başarısı kazanıldı

UPS-Türkiye’de çalışan işçiler, sendikaya üye olan ve üye olmak isteyen 163 işçinin işten atılmasından 15 ay sonra TÜMTİS sendikası tarafından temsil edilmeye hak kazandılar. 

27.07.2011

 

Aralıksız süren direniş, uluslararası bir kampanya ile de desteklenmiş; işe iade ve tazminat hakkı kazanılmıştı. TÜMTİS hemen hemen 3000 kadrolu işçinin çalıştığı UPS’de çoğunluğu elde ederek yeni bir zafer kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendikayı işçilerin temsilcisi olarak resmen yetkilendirdi.
Bu başarı, UPS işçilerinin ve sendikanın Türkiye’de faaliyet gösteren küresel dağıtım firmalarındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sürdürdüğü kampanyanın doruk noktasıdır.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Bu başarı sadece bizim değil, birçok sendikanın ve özellikle de UPS’nin genel merkezinin bulunduğu Amerika’da yüz binlerce işçiyi temsil eden Teamsters sendikasının, Uluslararası Taşımacılık Federasyonu’nun (ITF) Küresel Teslimat Ağı çatısı altındaki işbirliğinin sonucudur. Avrupa Taşımacılık Sendikası ve bağlı sendikaları da bu başarıda tamamlayıcı bir rol oynadılar. Şimdi UPS’de güçlü bir toplu iş sözleşmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Ayrıca MNG-Fed Ex, DHL ve TNT gibi Türkiye’de faaliyet gösteren kargo firmalarındaki örgütlenme çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.” dedi.

ITF’ye göre, sendikaların çokuluslu şirketlerle ancak sınırlı sayıda toplu iş sözleşmesi imzalayabildiği Türkiye’de TÜMTİS’in bu başarısı işçilere, kararlılıkla mücadele edildiğinde küreselleşmiş ve rekabete dayalı bir piyasada bile sendikaların başarılı olabileceğini gösterdi.

ITF bu gelişmeyi küresel dağıtım firmalarında çalışan, sendikalara üye olmayı düşünen, sendikanın tanınması ya da toplu sözleşme için mücadele eden işçiler açısından olumlu bir gösterge olarak değerlendirmektedir. ITF, tüm dünyada örgütlenme kampanyasının bir parçası olarak, küresel dağıtım şirketlerinde sendikaların tanınması ve iyi çalışma koşulları için mücadele ediyor.