USW raporu gerçeği ortaya koydu: Crown Holdings kötü yönetilen bir şirket

Dış İlişkiler
31.01.2014

IndustriALL Küresel Sendika'nın Kuzey Amerika'daki üyesi ve ABD'de ve Kanada'da Crown Holdings'te çalışan işçilerin örgütü Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) 30 Ocak 2014'te yayımladığı raporda şirketteki temel yönetim sorunlarını ortaya koyuyor.
USW toplu sözleşme ilişkisi olan işverenlerle ilgili araştırmalar yapıyor. Son rapor, 41 ülkedeki 149 tesiste 21.900 kişiyi istihdam eden Crown Holdings Inc. hakkında. Crown’da çalışanların yaklaşık 12.000'i toplu sözleşme kapsamında.
Rapor Crown Holdings'de şirket yönetiminden kaynaklanan önemli sorunları gözler önüne seriyor. Bunlardan bazıları şöyle sıralanmış:
- Yöneticilerin makam ödeneklerinin aşırı yüksekliği
- Şirketin yönetim kurulunda kadınların yetersiz temsili
- CEO ile yönetim kurulu başkanının birlikte yarattığı çıkar çatışması
- Performansa dayalı teşvik primlerinin yetersizliği
- Şirket yöneticilerinin emeklilik gelirleninin son derece yüksek olması, buna karşılık aynı yöneticilerin şirketteki en düşük ücretli işçilere yapılan ödemeleri kısmaya çalışması.
Şirket yöneticilerinin emeklilik gelirlerinin yüksekliği sorunu, Toronto'daki (Kanada) Crown Holdings fabrikasındaki durum ışığında sendika açısından özel önem taşıyor.
Eylül 2013'te, Crown Holdings, Toronto'da şirket ile Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın (USW) 9176 nolu şubesi arasında yeni toplu sözleşmenin görüşülmesinden sonra işçileri greve çıkmaya zorladı. Şirket iki kademeli bir ücret skalası dayatmaya çalıştı, pahalılık ödeneğini kaldırdı, ücrette sadece asgari artışlar olmasında diretti ve zaten dokuz yıldır dondurulmuş olan emekli maaşlarında bu durumun sürmesini istedi.
Kanada'daki durum tek örnek değil. Crown Holdings Türkiye'de de sendikayı tanımayı reddediyor, sendikayı işyerinden söküp atmak ve toplu sözleşme yapmamak için için her türlü sendikal baskı yöntemini sistemli bir biçimde uyguluyor.
IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan raporla ilgili olarak şöyle dedi: “Raporun bulguları bizler için şaşırtıcı değil. Crown'ın böyle kötü yönetilmesi çalışma ilişkilerini son derece olumsuz etkiliyor. Bu nedenledir ki küresel bir kampanya yürütüyoruz.”