• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yeni sendika yasasının özü aynı!

Sendikalar yasasında yapılmak istenen değişiklikler emekçileri memnun etmedi. Sendika başkanları  yaptıkları açıklamalarda 12 Eylül yasalarının devam ettiğini,  sendikalardan habersiz yapılan düzenlemelerin, çalışma yaşamında sıkıntıları arttıracağını dile getirdi.
DİLEM TAŞTAN/BİRGÜN
28.12.2011

Sendikalar yasasında yapılmak istenen değişiklikler emekçileri memnun etmedi. Sendika başkanları gazetemize yaptıkları açıklamalarda 12 Eylül yasalarının devam ettiğini,  sendika yasasında yapılacak olan düzenlemelerin bir umut vadetmediğini, sendikalardan habersiz yapılan düzenlemelerin, patronların isteklerine uygun yapıldığı için çalışma yaşamında sıkıntıları arttıracağını dile getirdi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün,  yapılan değişikliklerin  birçoğunun mevcut yasalardan daha geri bir düzenlemeyi içermekte olduğunu ve 12 Eylül anlayışını kalıcılaştırdığını ifade etti.

'İYİLEŞME YERİNE GERİLEME VAR'
Görgün, "Öngörülen değişikliklerle; Kamu çalışanları için yasakçı 12 Eylül Anayasası’ndan daha baskıcı ve mutlak grev yasağı içeren düzenlemeler getirilmiştir. Çalışanlar için gerçek ve özerk bir toplu sözleşme düzeni öngörülmemiş, emekliler için ise siyasal iktidarın kararına bağlı uygulama yasa aracılığıyla sürdürülmektedir. Değiştirilen birçok maddede eskisinden de uzun ve ayrıntılı hükümler getirilerek 12 Eylül Anayasası’nın yasakçı özü hem içerik hem de yöntem olarak olduğu gibi korunmaktadır. Grev ve sendikal haklar alanındaki değişiklikler anlamlı hiçbir değişim sağlamayacak şekilde düzenlenmiş olup, bir göz boyamayı ve çarpıtmayı yansıtmaktadır.
"12 Eylül mantığı halen devam ediyor. Sadece kelimeler değiştiriliyor, öz aynı. Ciddi bir değişiklik yok. İşverenlerin istediği şekilde değişiklikler yapıldı. Asıl üzücü olan ise kimi konfederasyonların hâlâ 12 Eylül yasalarının devam etmesinden rahatsızlık duymaması. Herkes şikayetçi ama bu yasaların devam etmesi, örgütlenme özgürlüğünün kısıtlanması yeni sendika yasası taslağında da grevin kapsamı daraltılarak ve grev yasaklarıyla sürdürülüyor. Umut verici bir gelişme yok. Umut verici bir gelişme olması için, hükümetin demokrasi perspektifine sahip olması gerekir. İyileşme yerine gerileme var"şeklinde konuştu.

Hava İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise hükümetin emperyalizmin neoliberal politikalarını Türkiye üzerinde uygulamaya çalıştığını dile getirdi. Ayçin, sendikaların kapatılmadığını ancak işlerini yapamaz hale getirildiklerini vurgulayarak "Yeni bir yapılanma varsa da sıkıntıları tamamen ortadan kaldıracak bir düzenleme yok. Eğer böyle bir düzenleme yapılacaksa sadece patronların yaptığı değişiklik sıkıntıları ortadan kaldırmaz" diye konuştu.

devamı için: