Toros Tarım'da ücretsiz izin dayatmasına tepki

Adana şubemizin örgütlü olduğu Toros Tarım A.Ş. işyerinde iş verenin ekonomik krizi bahane ederek, 4 ay ücretsiz izin uygulamasını gündeme getirmesi nedeniyle 23 Şubat'ta 15-23 vardiyasında işe geç girme eylemi ve basın açıklaması yapıldı.

23.02.2009

Toros Tarım'da ücretsiz izin dayatmasına tepki

Eylemle ilgili olarak açıklama yapan Şube Başkanımız Ahmet Kabaca, örgütlü olduğumuz bu işyerinde ücretsiz izin uygulamasını gerektirecek herhangi bir durumun bulunmadığını söyledi. Kabaca, üretim yapan iki üniteden birinin duruşta olup birinin çalıştığını, bundan dolayı en fazla 20 çalışanın boşa çıkacağını, çalışan toplam 120 işçiden 65'inin yıllık izinlerinin bulunduğunu, diğer  üyelerimizin de önümüzdeki aylarda izinlerini hak edeceğini ve dönüşümlü olarak senelik izinler kullanılacak olursa 4- 5 aylık bir süre geçeceğini, bu sıkıntının bu şekilde aşılabileceğini belirtti.

Sözleşme sürecinin devam ettiği bir ortamda işveren sözleşmeyi bağıtlamaya yönelik bir yaklaşım göstermediğini söyleyen Kabaca şunları söyledi:

“Şu ana kadar yapmış olduğumuz görüşmelerde taslağımızdan hiçbir maddede anlaşma sağlanamamıştır. Resmi ara bulucu süresi dahi tamamlanmış, grev kararını ilan etme aşamasına gelinmiştir. Böyle bir ortamda iş verenin “Biz ücretsiz izin düşünüyoruz” demesi iyi niyetli olmadığını göstermektedir. Ekonomik kriz varsa eğer faturasını biz ödemeyiz, hiç kimse bizden bunu beklemesin. Bu işyeri gübre sektöründe, gübre fiyatlarında ne gibi değişiklik olduğunu bizler de takip ediyoruz. Gübre stoklarının ne durumda olduğunu biliyoruz. Biz ücretsiz izni değil 4 ay, 1 gün dahi asla kabul etmeyiz.”

İşverenin bu tavrının iyi niyetli olmadığını ifade eden Kabaca,  “Bir ünite durduğunda 76 kişi boşa çıkmaz, en fazla 20 kişi etkilenir. Senelik izinler bitti diyorlar ama 70'e yakın arkadaşımızın senelik izni bulunmaktadır. Senelik iznimizi kullandırmadan “Ücretsiz izne çıkacaksınız” demek ve dönüş tarihinin net bildirilmemesi, işverenin, ekonomik krizi fırsat olarak değerlendirmeye yönelik hareket ettiğini göstermektedir “ dedi.

Kabaca sözlerini şöyle tamamladı:

“İş yerinde olan en ufak olumsuzluğun bize fatura edilmesini kabul edemeyiz. Biz fedakarlık yapılması gereken yerlerde fedakarlık yaptık. Burada çalışan bizler bundan sonra fedakarlık yapacak durumda değiliz. Bizden hiç kimse fedakarlık beklemesin. Artık yeter! Biz ücretsiz izni asla kabul etmiyoruz. Eğer bu dayatma devam edecek olursa üretimden gelen gücümüz de dahil her türlü tepkiyi göstereceğiz.”