• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

1 Mayıs'ı Aliağa'da ve İzmir'de Coşku ile Kutladık

01.05.2008

Aliağa'da ki kutlamalarımız sabah saat 08.00 den itibaren Petkim'de (A) Kapısı’nda, Tüpraş'da İç Kapıda toplanan işçi arkadaşlarımız, davul- zurnalarla, halaylarla ve karanfiller dağıtılarak 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlamaya başladılar. Her iki iş yerinde de birer konuşma yapan Şube Başkanı Salih Mehmet AYDIN üyelerimizin 1 Mayıs bayramını kutladı. Saat 09.00 Petkim iş yerimize gelen "Aliağa Demokrasi Platformu Bileşenleri”, özelleştirmeye karşı mücadele eden Petkim işçilerine destek verdiler. Daha sonra topluca Şubemiz önüne gelen işçilerimiz, buradan Demokrasi Meydanına kadar yürüyerek kutlamalara devam ettiler.

Demokrasi Meydanında, Aliağa Demokrasi Platformu adına yaklaşık iki bin kişiye bir konuşma yapan Şube Başkanı Salih Mehmet AYDIN " 1 Mayıs İşçi sınıfının birlik, dayanışma, mücadele günü ve işçi bayramıdır. 1 Mayıs bir savaş günü değildir, bu nedenle Hükümetin İstanbul'da işçilere uygulamış olduğu şiddeti kınıyoruz. Taksim'de kutlama yapmak isteyen ve saldırıya maruz kalan işçi arkadaşlarımızı destekliyoruz.

İşçi sınıfı barış, sosyal adalet, demokrasi, gelir dağılımında eşitlik, örgütlenme özgürlüğü ve işsizliğe çözüm istemektedir. Bu gün bu taleplerimiz için alanlardayız. Türkiye işçi sınıfının, Dünya işçi sınıfının 1 Mayısını kutluyorum. " dedi. Daha sonra otobüslerle İzmir'de yapılacak kutlamalara gidildi.

İzmir'de saat 13.00 de Liman önünde toplanan Türk-İş'e bağlı sendikalar, 14:00 de Gündoğdu Meydanı’na yürümeye başladılar. TÜRK-İŞ, KESK, DİSK'in düzenlemiş olduğu miting Saat 15.00 de başladı. On binlerce işçinin katıldığı miting coşkulu geçti. Mitingde, İstanbul’ da yaşanan olaylar protesto edildi. Türkülerle, Halaylarla sona eren miting'de " Kahrolsun Faşizm ", " Kahrolsun işçi düşmanları ", "Parasız eğitim, parasız sağlık", " İş, Ekmek yoksa, Barış da yok " sloganları atıldı. Miting olaysız bitti.