• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

1 MAYIS'TA ALANLARDAYDIK

01.05.2007

Tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı Bandırma'da da Emek Platformunun düzenlediği bir mitingle kutlandı.

İşçi Bayramı kutlamalarına Petrol-İş Sendikamız, Liman-İş Sendikası, Tek Gıda-İş Sendikası, Genel-İş Sendikası, KESK, SES, Eğitim- Sen, Susurluk Şeker-İş Sendikası, Tarım-İş Sendikası ve Gönen Deri-İş Sendikası, EMEP, DSP, SODEV, CHP Bandırma İlçe Örgütleri ve Susurluk EMEP İlçe Örgütü ile üniversite öğrencileri katıldılar.

Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamalarında, Bandırma Garı önünde toplanan işçiler, buradan Cumhuriyet meydanına kadar düzgün bir kortej oluşturularak yürüdü. Gar binası önünden Cumhuriyet meydanına kadar çeşitli sloganlar atarak gelen topluluk,1 Mayıs’ı meydanda düzenlenen etkinliklerle, halaylarla büyük bir coşkuyla kutlandı.

Liman-İş Sendikası adına Ahmet Uçar yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Özellikle AKP Hükümeti Petrol Kanunu'nda değişiklik yapmak üzere yeni bir yasa hazırlayarak Meclis'ten çıkarmıştır. Yeni Petrol Yasası Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet SEZER tarafından ulusal çıkarlarımıza aykırı bulunarak veto edilmiştir. Ancak hükümet petrol sektörünün yabancılara devri anlamına gelen bu yasayı tekrar çıkarmakta kararlı görülmektedir.

Yeni yasa ile ülkemizde üretilen ham petrolün en az %60 ‘nın ulusal güvenlik ve ülke ihtiyacı olarak ayrılması şartı kaldırılmıştır.

Devletin üretilen ham petrolden aldığı % 12,5 oranındaki pay %2’ye düşürülmüştür.

Yabancı şirketler ülkemizde çalıştıracakları yabancı personeli istedikleri gibi istihdam edeceklerdir.

Adı Türk olan ancak sadece yabancı petrol şirketlerinin çıkarlarını gözeten bu yeni yasa ile Türkiye petrol sektörü tamamen yabancılara teslim edilecektir.

Irak’ta savaş ve işgalle ele geçirilen petrol , Türkiye’de yasa yoluyla petrol tekellerine devredilecektir.

Yine bor madenlerinin özelleştirilmesi durdurulduktan sonra, borlar üzerinde oynanan oyunlar farklı bir boyut kazanmıştır. Yasal engel ve kamuoyunun tepkileri sonucu madenleri satamayan hükümet, işletmeleri kiraya vermek yöntemiyle yeni bir özelleştirme yolu denemektedir. Buna ilçemizdeki sülfürik asit fabrikası örnektir. Asit borik fabrikasının ana girdisi olan sülfürik asit fabrikasının işletmesini kiraya vermek amacıyla bir şartname hazırlanmıştır. Alıcı beklenmektedir.”

Daha sonra da Eğitim-Sen adına Hacı Akyaz bir basın açıklaması yaptı.

Hükümetin protesto edilip, IMF aleyhine sloganların atıldığı gösteri sırasında Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı alkışlarla karşılandı. Konuşmaların ardından çalınan müzikler eşliğinde halay çeken grup daha sonra olaysız bir şekilde alanı terk ettiler.

Petrol- İş Sendikası

Bandırma Şubesi Yönetim Kurulu adına

Recep GÖKDENİZ

Şube Başkanı