• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

2.5 milyon memura müjde

Toplam 2.5 milyon memurun yaşamını değiştirecek "toplu sözleşme" yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıya göre, sözleşme ikramiyesi hariç diğer toplu sözleşme hükümlerinden tüm kamu görevlileri faydalanacak
29.10.2011

Toplam 2.5 milyon memurun yaşamını değiştirecek "toplu sözleşme" yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıya göre, sözleşme ikramiyesi hariç diğer toplu sözleşme hükümlerinden tüm kamu görevlileri faydalanacak. Toplu sözleşme hükümlerine göre kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine yapılan oransal artışlar, memur emeklilerine de yansıtılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Tasarısı"nı Bakanlar Kurulu'na gönderdi. Tasarıya göre, toplu sözleşme görüşmeleri hizmet kolu ve genel toplu sözleşme olmak üzere iki koldan yürütülecek. Kapsamı da sosyal ve mali haklarla sınırlandırılacak. Toplu sözleşme süreci ile birlikte özellikle sosyal haklarda iyileşme getirecek. Memurun pazarlık gücü arttığı için maaşlar da yükselecek.

HİZMET ŞARTI KALKTI
Sendika kurucusu olabilmek için öngörülen iki yıllık hizmet şartı kaldırıldı. Sendika kuruluşu kolaylaştırıldı. Toplam 100 ve daha fazla memurun çalıştığı işyerlerinin amir ve yardımcıları, özel güvenlik personeli için kanunda öngörülen sendika üyeliği yasağı kaldırıldı. Sendikalar, artık üyeleri adına dava açabilecek. Toplu sözleşme iki yıl geçerli olacak. Mahalli idare tazminatını belirlemek üzere ek sözleşmeler yapılabilecek. Personel giderlerini karşılayamayan, personel giderleri gelirlerinin yüzde 30'unu aşan mahalli idarelerde ve genel mahalli seçimlere iki yıl kala sözleşme yapılmayacak.