• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SONUÇ BİLDİRİSİ

28. Dönem 6. Olağan Başkanlar Kurulu Toplandı

Petrol-İş Sendikası 28. Dönem 6. Olağan Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayınlandı.

30.06.2017

Petrol-İş Sendikası 28. Dönem 6. Olağan Başkanlar Kurulu, 30 Haziran Cuma günü Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar'ın açış konuşmasıyla başladı.Başkanlar Kurulu'na, Petrol-İş Sendikası merkez yöneticileri, merkez denetim kurulu üyeleri ve şube başkanları katıldı.

Başkanlar Kurulu'nda ülkedeki güncel siyasi ve toplumsal gelişmeler, emekçileri ilgilendiren başlıklar ve Petrol-İş'in örgütsel gündemleri değerlendirildi.

Başkanlar Kurulu, toplantıda yapılan değerlendirmeleri ve bu doğrultuda almış olduğumuz kararları aşağıdaki şekilde kamuoyuna iletmeyi uygun bulmuştur:

28. Dönem 6. Olağan Başkanlar Kurulumuz, ülkemizde demokrasiye, adalete, sağduyuya, birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde toplanmaktadır.

Eşitsizlik ve sömürüye dayanan dünya kapitalizminin içine girdiği kriz her geçen gün artmaktadır. Krizin etkilerini bertaraf etmek isteyen emperyalist güçler, çareyi krizin yayılmasında ve tüm dünyanın kaosa sürüklenmesinde görmektedirler. Başta ülkemizin bulunduğu coğrafyada olmak üzere çeşitli bölgelerde, halkların birbirine düşmesinden ve savaşlardan nemalanmaktadırlar. Kan ve gözyaşı pahasına yürütülen bu emperyalist politikalar, milyonlarca insanın yerinden yurdundan edilmesine, kaynakların yağmalanmasına ve bölgesel istikrarsızlıklara neden olmaktadır. Bölgemizde süren savaşların yanı sıra terör, bu planların temel aracı haline gelmiştir.

Türkiye de bu girdabın içine çekilmeye çalışılmakta ve ülkemizde bir çatışma ortamı yaratılmak istenmektedir. Bu kirli oyunu bozmak için emperyalizmin dayatmalarına karşı durulması, bölgede barış ve kardeşliği temel alan politikalar izlenmesi son derece önemlidir. Son günlerde artan terör saldırıları ve çatışmalarda hayatını kaybeden şehitlerimize rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Referandum sonrası dönemi bir fırsat olarak değerlendiren sermaye ve işveren örgütleri, hep bir ağızdan hükümeti yapısal reformlara odaklanmaya çağırmıştır. Bu çağrı karşılık bulmuş, kıdem tazminatı yeniden gündeme gelmiş, sermayeye pek çok teşvik ve kolaylık sağlanmıştır. İşverenlerin talepleri iki edilmezken, milyonlarca emekçinin hakları yok sayılmakta, ihtiyaç ve sorunları görmezden gelinmektedir.

Kıdem tazminatı fonu ile ilgili düzenleme, henüz ne kamuoyuna açıklanmış ve ne de işçi konfederasyonlarına iletilmiştir. Ancak hükümet yetkililerinin çeşitli beyanatları, en temel hakkımız olan kıdem tazminatında ciddi hak kayıplarının gündemde olduğunu göstermektedir. Başkanlar Kurulu olarak, kıdem tazminatının kırmızı çizgimiz olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Son olarak 12 Eylül Darbesi sonrası düzenlemelerle hak kaybına uğradığımız kıdem tazminatında, yeni kayıplara ve bu hakkımızın tasfiye edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda başta işçi konfederasyonları olmak üzere tüm sendikalar ve emek güçlerini hazırlıklı olmaya ve kararlı durmaya çağırıyoruz. Kıdem tazminatına yönelen herhangi bir düzenlemeye karşı sendikamızın, mücadelenin öncülüğünü yapacağını belirtiyoruz.

Bazı KİT’lerin Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesinden sonra, bu işyerlerinde yeniden yapılandırma çalışmaları hızlanmıştır. Nitekim, KİT’lerde çalışanların özlük hakları ve iş güvencelerini tehdit eden yeni bir düzenleme halen TBMM’de ilgili komisyonlarda görüşülmektedir.

Yine söz konusu KİT’lerden Türkiye Petrolleri’nin küçültülmesi ve saha hizmetlerinin TPIC’e devredilmesi ile ilgili kararın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından imzalanarak Bakanlar Kurulu’na iletildiği ifade edilmektedir. Ayrıca TP yönetimi, SGK emekliliğini hak etmiş 50 yaş üzeri çalışanların iş akdinin feshedileceğini belirtmektedir. Bu uygulama, mevcut toplu sözleşme hükümlerine aykırılık teşkil etmekte ve adlı adınca işten çıkarma anlamına gelmektedir.

Stratejik kuruluşumuz TP’nin zayıflamasına, istihdamının güvencesizleşmesine ve azalmasına yol açacak bu uygulamalar, giderek bir milli güvenlik sorununa dönüşmektedir. Ülkemizin içinden geçtiği hassas dönemde bu yanlışlardan derhal dönülmesi gerektiğini belirtiyor, yetkilileri uyarıyoruz. TP’de sözün bittiği yerdeyiz. Petrol-İş TP’ye sonuna kadar sahip çıkarken üyelerimizin haklarını korumak adına kamuoyuna bilahare açıklanmak üzere bir dizi eylem kararı almış bulunmaktadır.

Ülkemizde bir yıla yaklaşan ve toplumsal barışı ciddi ölçüde zedeleyen OHAL uygulaması, giderek hakların kısıtlandığı, demokrasinin en temel gerekliliklerinin terk edildiği, çok sayıda çalışanın afaki ithamlarla işten çıkarıldığı ve emekçilerin hak mücadelesinin engellendiği bir sürece dönüşmüştür.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin OHAL’in işverenlerin önünü açtığı yönündeki ve grev erteleme kararlarını savunan açıklamaları hâlâ akıllardadır. Bu dönemde sermayenin talepleri doğrultusunda alınan erteleme kararları aracılığıyla grev hakkı adeta askıya alınmıştır. Grev hakkının askıya alınması, toplu sözleşme hakkının kullanımını da ortadan kaldırmaktadır. OHAL döneminde, aralarında sendikamızın örgütlü olduğu Mefar İlaç işyeri dahil olmak üzere 30 bin işçiyi kapsayan 5 ayrı grev erteleme kararı verilmiştir.

Yine bu süreçte, Petkim direnişimize polis müdahalesi olmuş ve 14 sendikacı arkadaşımız göz altına alınmıştır. Bu saldırı ve gözaltıları kınadığımızı belirtiyoruz. Petkim’de YHK toplantısının öne çekilmesini ve direnişe düzenlenen saldırıları, OHAL’de sendikal mücadeleyi bitirmek üzere organize edilen genel planın bir parçası olarak görüyoruz. Tüm bu anti-demokratik uygulamalardan vazgeçilmeli, haksızlıklardan kaynaklı mağduriyetler giderilmeli, grev ertelemelerine son verilmeli, emek mücadelesinin önündeki engeller ve OHAL kaldırılmalıdır.

OHAL’de tüm olumsuz şartlara karşın 22 Ağustos 2016 tarihinde başlattığımız Gemlik Gübre Grevi halen devam etmektedir. 13 Haziran 2017 tarihinde başlayan Mutlu Akü ve Mutlu Plastik grevlerimiz ise 30 Haziran 2017 tarihinde imzalanan sözleşmeyle nihayetlenmiştir. Bu grevlerimiz dışında aynı dönemde sendikamız, 6356 sayılı Kanun’a göre grev yasağı kapsamında olan Tüpraş’ta birkaç aya yayılan eylemler, önce Star’da ardından Petkim’de gerçekleştirilen direniş ile TİS sürecinde grev yasaklarına ve YHK dayatmasına karşı kararlı bir mücadele sergilemiştir. Başkanlar Kurulu olarak devam eden Gemlik Gübre Grevi’ni ve Tüpraş ile Petkim’de hakları için kararlı bir mücadele vermiş olan tüm üyelerimizi selamlıyoruz.

Kamu işyerleri ile birlikte 21 bin üyemizi ilgilendiren yoğun bir toplu sözleşme dönemi devam etmektedir. Bu dönemde 34 işyeri/işletmede sözleşme imzalanmış, maddi ve idari konularda önemli  kazanımlar elde edilmiştir. Söz konusu kazanımlarımız, toplu sözleşme süreçlerinde müzakereyi etkili ve sonuç alıcı bir mücadele ile birleştirdiğimiz stratejimizle sağlanmıştır. Petrol-İş, işkolumuzda grev yasaklarına ve sendikaların üzerinde demoklesin kılıcı gibi sallanan YHK tehditlerine boyun eğmeyecek, haklarını korumak ve kazanımlarını genişletmek adına mücadelesini sürdürecektir.

5510 Sayılı Kanun’da Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının kapsamının genişletilmesi için geniş bir akademik kadro ile yürüttüğümüz çalışma, son aşamasına gelmiştir. Projemiz tamamlandığında, bu konuyu derinlemesine anlatan bir kitap yayınlanacak, ayrıca konuyu kamuoyuna anlatmak üzere bir panel düzenlenecektir. Son olarak, hazırlanan kanun değişikliği teklifini TBMM'ye sunarak ilk aşamada, patlayıcı imalatı ve petrol rafinerilerinin kanun kapsamına alınmasını sağlamaya çalışacağız.

Sendikamızın İstanbul Üsküdar/Burhaniye’de bulunan 2 adet Eğitim ve Toplantı Salonuyla, 28 Oda 52 Yatak kapasitesine sahip olan Eğitim ve Sosyal Tesisimiz, 29 Haziran 2017 tarihinde düzenlenen törenle açılmıştır. Sendikamızın kendi kaynakları ile inşa edilen tesisin, sendikal faaliyetlerimize büyük katkı sunacağını düşünüyor, sendikamız ve üyelerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

Ankara Şube Başkan Yardımcısı arkadaşımız Sabri Polat 21 Haziran 2017 tarihinde şube binasından çıkarken alçak bir saldırıya uğramıştır. Bu saldırıyı şiddetle kınıyor, arkadaşımız Sabri Polat’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI
BAŞKANLAR KURULU ADINA
MERKEZ YÖNETİM KURULU