• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Alcoa'da Sendikalar Güç Kazanmak İçin Çalışıyor

Pittsburgh'da düzenlenen son sendikal ağ toplantısının amacı, dünyanın en büyük birincil alüminyum üreticisi Alcoa'da işçilerin etkinliğini artıran bir eylem planı hazırlanmasıydı.

Dış İlişkiler Servisi
13.05.2013

Toplantı Asya Pasifik, Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'dan sendikaları bir araya getirdi. Sendikalar bir gün süren ağ toplantısından sonra Alcoa'nın yıllık hissedar toplantısına katıldılar.

Gündemdeki ana konulardan biri de Alcoa'nın Kuzey Amerika'da uyguladığı sistemli sendikal baskının engellenmesiydi. Alcoa işyerlerinde sürmekte olan örgütlenme kampanyalarını desteklemek üzere, ağ üyesi sendikalar ortak bir bildiri hazırladı. Amaç, Alcoa'daki sendikalara kamuoyunun dikkatini çekmek ve sendikalaşacak Alcoa işçilerinin örgütlenme korkusunu aşmasına yardımcı olmak. Üstelik, Alcoa'da sendikasız işçilerden daha fazla sendikalı işçi var.

Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) Başkanı Leo Gerard bu konuda şöyle dedi: “Bu sorun çözüme kavuşturulmazsa, şirketle ilişkimizi zehirleyebilir.” Uygulanan sistemli sendikal baskıya rağmen, USW bir süre önce yeni bir fabrikada yetki aldı ve birçok başka işyerinde de şirkete karşı Çalışma Kurulu'na önemli şikâyetlerde bulundu.
Hissedarlar toplantısında, Alcoa'nın CEO'su Klaus Kleinfeld, şirketteki sendikalarla yapıcı ilişkiler kurmak istediğini ve sorunu çözmek için USW ile diyaloga geçeceğini söyledi.

2012'de ölümle sonuçlanan iki iş kazasından sonra, sendikalar ile şirket yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ortak çalışma yapma kararı aldı. Alcoa hissedar toplantısında bu mutabakat bir kez daha teyit edildi.

IndustriALL metal bölümü yöneticilerinden Rob Johnston bu konuda şöyle dedi: “İş güvenliğiyle ilgili tutumumuzu ve birlikte çalışma isteğimizi açıklığa kavuşturduk. İşveren de buna açık görünüyor. Umarım bu açıklık en kısa sürede bir anlaşmaya dönüşür.”

Bütün dünyada 61.000 kişinin çalıştığı 181 işyeri bulunan Alcoa son olarak Suudi Arabistan'da ortak bir yatırıma girişti. Ortak girişim bütünüyle faaliyete geçtiğinde dünyanın en büyük üretim tesisi olacak. Sendika ağı, işçilerin iş güvenliği ve çalışma koşullarıyla ilgili bir inceleme yapmak üzere küçük bir ekibin tesisi ziyaret etmesini istedi.