• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa Şube 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı

01.05.2010

1 MAYIS İŞÇİ SINIFININ BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR…

1886 yılında çalışma saatinin 8 saat olması için Amerika’da işçiler 350.000 kişiyle greve gittiler. Bu yapılan büyük eylemlerde hayat felç oldu. İşverenler ve hükümet yapılan bu mücadeleye karşı 1400 işçiyi işten attı. Olayları kanlı şekilde bastırmak istedi.4 işçi önderini idam etti. Ama yapılan bu direniş sonucunda çalışma saatleri 8 saate indirildi.1890 yılında Paris’te düzenlenen Kongrede Amerika’da yaşanan bu mücadeleyi desteklemek amacıyla; 1 MAYIS ULUSLARARASI, BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ İLAN EDİLDİ.

Ülkemizde 1912 yılından beri birçok engellemelere rağmen her yıl 1 Mayıs işçi ve emekçilerle coşkuyla kutlanmaktadır. 1977 ‘den bu yana sadece işçilere ve emekçilere kapalı olan, bu yıl kararlı mücadeleler sonunda açılan Taksim alanındaki 1 Mayısı coşkuyla ve saygıyla selamlıyoruz… 2010 yılında bir kez daha 1 Mayıs’a güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışmanın yaygınlaştığı,4-C uygulamasına ve kölelik düzenine mahkûm ediliyoruz. Sendikasızlaştırma yaygınlaşıyor, sendikal örgütlenmenin önüne sürekli engeller çıkartılıyor, örgütlenmeler engelleniyor. Tüm bunlara dur diyebilmek için; 1 Mayısta alanlardayız ve bir kez daha bu ülkeyi yönetenlere haykırıyoruz… -İşsizliğin önlenmesini -4-C ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesini, -Sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyetin giderilmesini, -İş sağlığı ve güvenliğinin arttırılmasını -Taşeronlaşmanın engellenmesini -Emekçilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.

YAŞASIN 1 MAYIS… YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ 1 MAYIS PROGRAMI:

1 Mayıs sabahı işe gelen arkadaşlarımızla PETKİM B ve TÜPRAŞ iç kapısında kutlama yapacağız. Daha sonra çıkan vardiya ile birlikte Aliağa Petrol-İş Şubesinin önünde toplanıp, Aliağa Demokrasi Meydanına yürüyecek burada saat:9.30’da kutlamalara devam edeceğiz. Demokrasi Meydanından otobüslerle İzmir’e hareket edip 11.30 da Alsancak siloların önünde toplanıp İzmir Gündoğdu meydanında coşkuyla kutlamalara katılacağız. 1 Mayısı coşkuyla işçi ve emekçilere yakışır şekilde eş ve çocuklarımızla kutlamak için alanlarda olacağız. Gün doğdu Meydanından 16.00-24.00 vardiyasında işe gidecek arkadaşlarımız için otobüs kaldırılacaktır. YAŞASIN 1 MAYIS YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ PETROL-iŞ ALİAĞA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ADINA İSMAİL DOĞAN BAŞKAN Aliağa Şubemiz 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı Petrol-İş Aliağa Şubesi olarak 1 Mayıs kutlamalarımız büyük bir coşkuyla başladı. Sabah saat 08.00'den itibaren Petkim’de (A) Kapısı’nda, Tüpraş'da İç Kapıda toplanan işçi arkadaşlarımızla, davul- zurnalarla, halaylarla ve karanfiller dağıtılarak 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlamaya başladık.

Petkim ve Tüpraş İşyerlerimizde konuşma yapan Şube Başkanımız İsmail DOĞAN tüm üyelerimizin 1 Mayıs bayramını kutladı. Daha sonra toplu olarak şubemiz önüne gelindi. Aliağa Demokrasi Platformu Bileşenleri'nin de aramıza katılmasıyla kortej halinde Demokrasi Meydanına yüründü. Petrol-İş Sendikası Ayak Takımı Tiyatro Grubu ve Petrol-İş Kadın Komisyonu da pankartlarıyla 1 Mayıs kutlamalarına ayrı bir anlam kazandırdı.

Demokrasi Meydanında, Aliağa Demokrasi Platformu adına Eğitim-Sen Temsilcisi Çetin Ekinci konuşma yaptı. Daha sonra Şube Başkanımız İsmail Doğan yaptığı konuşmada şunları söyledi: “1 Mayıs işçi ve emekçilerin uluslararası alanda birlik dayanışma ve mücadele günüdür. 1 Mayıs her defasında daha da büyüyen eşitlik ve özgürlük mücadelesinin hiç sönmeyen ateşidir. Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları olarak, tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs'tayız, emeğin bayramındayız. Barış için, özgürlük için, demokrasi için, ekmek için, daha güzel bir dünyada, sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz.” “Vur davulcu davuluna, öyle bir vur ki tüm işçilerin, emekçilerin sesini duyur” sözleriyle halaylar eşliğinde kutlamalara coşkuyla devam edildi.

Sonrasında otobüslerle İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalara katılmak üzere otobüslerle İzmir'e hareket edildi. İzmir'de aat 13.00'de Liman önünde toplanan Türk-İş'e bağlı sendikalar, 14.00'de Gündoğdu Meydanı’na yürümeye başladılar. On binlerce işçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları, sloganlarla, türkülerle, halaylarla coşku içinde geçti.