• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa Şubemiz KESK Grevine Destek Verdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarısı görüşülürken ülke genelinde grev kararı alan KESK , Aliağa’da üyeleriyle eylem yaptı. Eyleme Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri destek verirken Petkim,Tüpraş, Aliağa Belediyesi taşeron işçileri,CHP Aliağa Belediye Başkan Aday adayları, CHP gençlik kolları ve vatandaşlar eyleme destek verdi.

Soner Tülek - Aliağa Express Gazetesi
19.12.2013

Aliağa Kaymakamlığı önünde toplanan eylemciler, Hükümet Caddesi üzerinden demokrasi meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler. ‘Gün gelecek devran dönecek hırsızlar halka hesap verecek’, ‘AKP bütçeni al başına çal’ ,’ işçi memur el ele genel greve’ sloganı attılar. Demokrasi Meydanı’nda açıklamayı Aliağa Petrol- İş Sendikası Başkanı Ahmet Oktay ile Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri adına Ahmet Tüfek yaptı.

“EMEĞE DÖNÜK SALDIRILARINI ARTTIRMAKTADIR”


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri adına açıklama yapan Ahmet Oktay, “AKP hükümetinin neoliberal, gerici-muhafazakar, baskıcı, otoriter uygulamalarının sıklaştığı bir dönemden geçmekteyiz. Attığı her adımda emekçilerin haklarını ellerinden alan, özgürlüklerini kısıtlayan AKP hükümeti, küresel sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda emeğe dönük saldırılarını arttırmaktadır. Emek alanında karşı karşıya olduğumuz yıkım politikaları, ülkemizin içinde bulunduğu karanlık tabloyu açıkça gözler önüne sermektedir. Güvencesiz ve esnek bir çalışma yaşamı, kölelik düzeni ekseninde emekçilere dayatılmakta, işini kaybetme tehlikesini, sendikasızlaşmayı, koruyucu düzenlemelerden yoksun kalmayı, çalışanın kendisi ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için düşük geliri beraberinde getiren bu düzenlemeler kamu alanında da yaygınlaştırılmaktadır.”dedi.

“KAMU EMEKÇİLERİNİN MAAŞLARI BUHARLAŞTI”


2014-2015 dönemini kapsayan toplu satış sözleşmesinde milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklinin haklarının bir kez daha gasp edildiğine tanık olduk diyen Tüfek, “Kamu emekçilerinin hak ve özgürlüklerini toplu olarak gasp eden AKP / Memur-Sen mutabakatı, yıllardır kadro bekleyen 4/C’lilerin ve ek ödeme adaletsizliğinin kurbanı öğretmenlerin ağzına bir kaşık bal çalarak ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, iş güvencesi sorununun çözümü, vergi dilimi adaletsizliğinin giderilmesi başta olmak üzere onlarca sorunu görmezden geldi. Sonuç olarak 2014 yılı için kamu emekçilerinin maaşlarında net 123 TL artış yapıldı, ne var ki o da zaten şimdiye kadar buharlaştı. AKP hükümetinin her attığı adım, bu tabloyu her geçen gün daha karanlık bir hale getirmektedir. Bu adımların izi bugün gündemimizde olan 2014 yılı Bütçe Kanun Taslağı’nda net bir şekilde izlenmektedir. Kaynakların nasıl ve kimlerden toplanacağından, bu kaynakların kimler için ne şekilde harcanacağına kadar varan kararları içeren bütçe, bu yıl da AKP hükümetinin sınıfsal ve siyasi tercihlerini bir kez daha ortaya koymaktadır. Emekçilerin birikimlerine el koyarak, ağır vergilerle toplanılan kaynaklar bugün bir kez daha savaşın, rantın, sermayenin, muhafazakarlığın tesis edilmesine aktarılmaktadır.”

“HÜKÜMETİ UYARMAK İÇİN GREVDEYİZ”


Ahmet Tüfek, “Siyasi alanda yaşanan gelişmelerle birlikte emek alanında da uygulanan yıkım politikaları tüm boyutlarıyla karşımızdadır.”diyerek, şunları kaydetti: “KESK olarak tüm bu saldırılara karşı koymak, hak kayıplarını önlemek ve yeni kazanımlar elde etmek için fiili ve meşru mücadeleyi yükseltmekten başka bir yolumuzun olmadığını biliyoruz. Kamu emekçileri hükümetin artan baskılarına rağmen örgütlülüğünü ve mücadelesini büyüterek, taleplerini ezilen tüm kesimlerin talepleriyle birleştirerek bu saldırılara karşı koyacaktır. AKP iktidarının siyasi ve ideolojik hedefleri doğrultusunda hazırladığı 2014 yılı bütçesine karşı, 2014-2015 dönemini kapsayan “toplu satış” sözleşmesinin yok saydığı haklarımızın ve irademizin takipçisi olarak “Satış Sözleşmesini Kabul Etmiyoruz, Bütçeden Hakkımızı İstiyoruz” ilkesiyle bütçeden hakkımızı alana dek mücadeleye devam edeceğiz. AKP hükümetini uyarmak için grevdeyiz.” diye konuştu.

“KIDEM TAZMİNATI BİZİM SİGORTAMIZDIR”


Başkanlık koltuğuna yeni oturan Aliağa Petrol-İş Sendikası Başkanı Ahmet Oktay da eyleme destek verdi. Oktay, “Kıdem tazminatlarını, kıdem tazminatı fonuna devretmeye çalışıyorlar. Kıdem tazminatları bizim güvencemizdir. Bizim sigortamızdır. Dokunulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Eğer kıdem tazminatlarımıza dokunmaya kalkarlarsa bilsinler ki Petrol-İş sendikası ülke genelinde kitlesel eylemlere başlayacaktır. Türk-İş , Hak- İş ve Memur Sen bugüne kadar siyasi iktidarın uşaklığını yaptılar. Buradan da onlara bir mesaj olsun. Birlik beraberlik içerinde bu mücadeleyi yürüteceğiz. Daha da büyüyerek daha da katlanarak mücadelemizi sürdüreceğiz. bize düşen görevde budur.

“AYAKKABI KUTULU EYLEM”


KESK öncülüğünde gerçekleştirilen eylem olaysız sona erdi. Eylemden sonra bazı vatandaşlar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı ‘rüşvet ve yolsuzluk’ operasyonunda ele geçirilen paraları protesto etmek için Halk Bankası önüne ayakkabı kutusu koydular.