• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa Şubesi'ne bağlı işyerlerinde iş bırakma

16.05.2014

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen iş cinayetini protesto etmek için Türk-İş Yönetim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda 15 Mayıs Perşembe Günü Aliağa Şubemize bağlı Petkim, Tüpraş, Star Rafinerisi, Saybolt, Ravago işyerlerimizde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildi.

Soma'da meydana gelen ülkemiz tarihinin en büyük iş cinayetini protesto etmek, çalışanların tepkilerini dile getirmek için iş yerlerinde oluşturulan kortejlerle gelinen Aliağa Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Ardından Aliağa Hükümet Konağı önüne gelinerek hükümete tepkiler burada da sloganlarla gösterildi.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, eylemde Aliağa Demokrasi Platformu adına bir konuşma yaptı. Şube Başkanımızın yaptığı konuşma metni aşağıda yer almaktadır:

Değerli basın emekçileri ve değerli emekçiler,
13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen patlama sonucunda yüzlerce emekçi kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Yaşanan bu olay bir iş kazası değil aksine bir iş cinayetidir. Dolayısıyla bu cinayette kusuru olanların bir an önce cezalandırılmalı gerektiğini buradan belirtmek isteriz.
Ayrıca bu tür olaylar bu işin fıtratında vardır diyenleri bunun kader olduğunu söyleyenleri de buradan şiddetle kınıyoruz.
Değerli kardeşlerim yıllardır bu ülkede yapılan özelleştirmelere karşı yapmış oluğumuz mücadeleler bir kez daha bizim haklı olduğumuzu ortaya çıkarmıştır.

Neden bunları söylüyoruz. Bu maden ocağında özelleştirmeden nasibini almış ve bir yandaşa peşkeş çekilmiştir. Burada denetimlerin yapıldığını iddia edenler var. Peki, soruyorum sizlere kısa bir süre önce başbakanın Manisa’daki seçim mitinginde işletmede çalışan 5000 işçisini götüren bir patronun işyerini hangi yürekli müfettiş denetleyebilir? Bunun çok açık örneği kazadan sağ kurtulan bir işçi kardeşimizin ifadesidir. Müfettişler denetime geleceği zaman işletme yöneticilerine haber veriyorlardı, diyor. Peki, bu nasıl bir denetim? Buradan sesleniyoruz, bu bir suç duyurusudur.

Değerli kardeşlerim iş cinayetleri sonucu hayatını kaybedenler sıralamasın da Avrupa ve Dünyada birinci sırada olduğumuzu belirtmek isteriz. Sayın başbakan çıkmış televizyonlar da Dünyada başka ülkelerinde 140-150 yıl önce yaşanmış daha fazla ölümlü iş kazalarını örnek gösteriyor. Peki, siz bu ülkenin başbakanıysanız, eğer söyleyecek yüreğiniz var ise gelin bu günleri örnek gösterin.

Sağ kurtulan bir işçi arkadaşımız diyor ki; Gaz maskelerimiz çalışmıyordu, sığınma odaları yoktu, temiz hava yanlış yerden verildi diyor. Eğer yüreğiniz yetiyorsa gelin bunun hesabını sorun.

Ayrıca bu ülke de 1 torba kömüre onurunu satanla, geleceğini satanlar görsünler ki 1 torba kömürün hangi şartlarda, ne koşullarda çıkarılıyor.

Değerli kardeşlerim bu ülkede emekçilere verilen değerin bir göstergesi de 6331 sayılı işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının, iş sağlığı ve güvenliği ibaresi olarak değiştirilmesidir.

Neden mi? Çünkü bizden çok, birimiz gider birimiz gelir. Başka sebebi olabilir mi sizce?

Değerli kardeşlerim yaşanan bu iş cinayeti, katliam sonucu 300-350 civarında emekçi kardeşimiz yaşamını yitirmiştir. Basında her ne kadar bu rakam daha az gösterilse de işin gerçeği budur. Onlar doğruları bu halktan saklıyorlar. Çünkü siyasi iktidarın tekelinde ve güdümündeler. Onun için onayını almadıkları bir haberi asla yayınlayamazlar. Ama bizler her zaman gerçekleri ve doğruları söylemekten asla taviz vermeyeceğiz.

Tüm bu duygularla yaşamını yitiren görev şehidi kardeşlerimize Allah’tan Rahmet, başta yakınları ve tüm emekçiler olmak üzere tüm ulusumuzun başı sağ olsun.

Petrol-İş Sendikası
Aliağa Şube Yönetim Kurulu adına
Ahmet Oktay

Kaynak: Aliağa Şubesi