• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa, Türkiye’ye seslendi: ‘Özelleştirme Harekatını Durduracağız’

Petrol İş Sendikası’nın, başta PETKİM, TÜPRAŞ olmak üzere, hükümetin özelleştirme harekatına karşı başlattığı mitinglerin ilki, 19.Nisan.2003 tarihinde  İzmir Aliağa Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Mitinge 15 binden fazla kişi katıldı. 

 

19.04.2003

Petrol İş Sendikası’nın, başta PETKİM, TÜPRAŞ olmak üzere, hükümetin özelleştirme harekatına karşı başlattığı mitinglerin ilki, 19.Nisan.2003 tarihinde  İzmir Aliağa Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Mitinge 15 binden fazla kişi katıldı. 

 

İki gündür süren yağmura ve rüzgara rağmen, 40 bin kişilik nüfuslu Aliağa ilçesinde 15 bin kişiyle gerçekleştirilen mitinge Türkiye’nin dört bir yanından gelen işçiler katıldı. Miting, büyük bir coşkuyla geçti. 

 

 “Susma haykır KİT’ler halkındır”, “Bu ülke, bu halk satılık değil”, “Kamu malı kimin malı? Kamu malı halkın malı!”  sloganlarının atıldığı mitinge Türk-İş, KESK, DİSK Hak-İş gibi işçi konfederasyonları, CHP, ÖDP, EMEP, TKP ve İşçi Partisi ile sivil toplum kuruluşları üye ve yöneticileri katıldı. Mitinge ayrıca CHP Grup Başkan Vekili Oğuz Oyan ile CHP Milletvekilleri Hakkı Ülkü, Ali Rıza Bodur, Yılmaz Kaya, Erdal Korudemir, Sedat Uzunbaş, Enver Öktem, Abdülrezzak Erten, katıldı. 

 

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, CHP Milletvekili Hakkı Ülkü, Aliağa Belediye Başkanı Süleyman Akbıyıkoğlu, Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç ve Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’un konuşma yaptığı mitinge; Haluk Levent, Grup Yorum, Ferhat Tunç, Derya Köroğlu, Mehmet Ali Alabora, Rüstem Batum, Arif Sağ, Tolga Sağ, Erdal Erzincan, Mazlum-Der ve Irakta Savaşa Hayır Koordinasyonu dayanışma mesajı çekti. 

 

Irak’ta bütün dünyanın gözü önünde bir vahşet yaşandığını anlatan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, tüm bunların Irak petrollerinin özelleştirilmesi için yapıldığına dikkat çekti. Türkiye’de de bir saldırı harekatı olduğunu ifade eden Öztaşkın, “ Bu saldırı kamu kuruluşlarına. Ne için? Tıpkı Irak’ta olduğu gibi özelleştirme için. Yani hem Irak’ta hem de Türkiye’de özelleştirme harekatı yaşanıyor. Ama bizi Irak gibi teslim teslim alamayacaksınız. Çünkü biz, inançlıyız, kararlıyız, mücadeleciyiz. Neyle gelirseniz gelin, bu kuruluşları size teslim etmeyeceğiz” dedi. 

 

Türkiye’de tam 17 yıldır özelleştirmeler yapıldığına dikkat çeken Öztaşkın, şöyle devam etti: “17 yıllık özelleştirme tam bir fiyasko. Bugüne kadar özelleştirilen kuruluşların yüzde 40’ı kapatıldı. 60 bin kişi işsiz kaldı. Türkiye özelleştirmeden ne iktisaden, ne de sosyal açıdan hiçbir yarar görmemiştir. Özelleştirilen kuruluşlarda tam bir soygun yaşanmıştır”

 

Türkiye’nin 1 milyar dolar için az kalsın savaşa gireceğini söyleyen Öztaşkın, Petkim ve Tüpraş’ın 2002 yılında 12 milyar dolar satış ve 6 milyar dolar devlete vergi ödediğine dikkat çekti. Öztaşkın, bu rakamlarla birlikte özelleştirme kapsamında bulunan Tüpraş ve Petkim’in ülke ekonomisine katkı tartışmalarının anlamsız olduğunu söyledi.