• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa'da 1 Mayıs

Uluslararası Birlik ve Dayanışma ve Mücadele günü 1 Mayıs bu yıl Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katılımıyla emeğin ve işçinin kenti Aliağa’da kutlandı.

01.05.2011

Biz emekçiler her yıl İzmir’de buluşarak coşkuyla kutladığımız 1 Mayıs İşçi Bayramını bu yıl emek ve işçi kenti olan Aliağa da kutladık.Günler öncesinden fabrika, mahalle ve pazar yerlerinde dağıttığımız bildiriler ve astığımız afişlerle 1 Mayıs'ın Aliağa'da kutlanacağını emek kenti Aliağa’ya duyurduk.

1 Mayıs sabahı 08.00-16.00 vardiyasıyla Necmettin Giritlioğlu'nun isminin verildiği Tüpraş kavşağına yürüyerek kutlamalar başladı.Necmettin Giritlioğlu Kavşağın da üyelerimize karanfiller dağıtıldıktan sonra Petrol-iş Sendikası Genel Başkanımız Mustafa ÖZTAŞKIN ve Aliağa Şube Başkanımız İsmail DOĞAN konuşma yaparak tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramını kutladı.

Petkim ve Tüpraş 24.00-08.00 vardiyasından çıkan üyelerimizle birlikte Petrol-İş Sendikası önünde toplanarak davul, zurna ve sloganlarla yürüyüşe başladık. Emek ve Demokrasi platformu bileşenleri, diğer örgütlerle birlikte ile Atatürk Caddesi üzerinde buluşarak Aliağa Belediyesin de örgütlü Disk Genel-İş Sendikasına bağlı işçiler ve taşeron işçileriyle Çağlayan Durağında birleşerek Demokrasi Meydanına sloganlar eşliğinde yürüdük.

Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı İsmail DOĞAN açılış konuşmasını yaparak,tüm Aliağa halkının 1 Mayıs işçi bayramını kutladı.

İsmail DOĞAN, yaptığı konuşmasında Aliağa halkının sorunlarını dile getirerek;Güzel hisar Ovası’na yapılmak istenen dökümcüler sitesine, Termik Santrale ve Demir Çelik fabrikalarının yarattığı çevre sorunlarına, YGS skandalına ve yaşanan birçok soruna değindi.

İsmail DOĞAN 1 Mayıs konuşmasında; Aliağa'nın bir sanayi kenti olmasına rağmen sendikasız, asgari ücrete mahkûm edilerek çalıştırılıyor.Bu kölelik düzenidir. Bu sistemin değişmesini istiyor ve bu yönde sürekli taleplerimizi dile getiren eylemler yapıyoruz. Herkesin hakça ücret, insanca yaşam, örgütlü emekçi olmasını istiyoruz. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak bu yıl bir ilki gerçekleştirdik ve 1 Mayıs İşçi Bayramını Aliağa da kutluyoruz. Gelecek yıl 1 Mayıs kutlamalarında Bakırçay Havzasının merkez olması yönünde çalışacağız dedi.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa ÖZTAŞKIN ise yaptığı konuşmada; Bugün dünyanın her yerinde emekçiler barış için,güvencesizliğe,kuralsızlığa, taşeronlaşmaya, sağlığın ve eğitimin ticarileşmesine ve savaşa karşı yürüyor, dünyanın her yerinde bütün emekçilere selam olsun diyerek sözlerine başladı.

Mustafa ÖZTAŞKIN konuşmasında; “En doğal hakkımız örgütlenme ve grev hakkını kullanamıyoruz. Ülkemiz insanları kendi dillerini, kendi inançlarını, kendi düşüncelerini yaşamıyor. Savaşlar bitsin istiyoruz, barış olsun analar ağlamasın istiyoruz. Örgütlenme hakkı önündeki engeller kaldırılsın, 4C, 4B,taşeron ve her türlü güvencesiz çalışma sistemi kaldırılsın, çocuklarımız hastane kapılarında ölmesin, katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz. Demokrasi ve özgürlük istiyoruz dedi.

1 Mayıs halayların çekildiği,türkülerin söylendiği ve emekçilerin coşkulu alkışları ve sloganlarıyla son buldu.